Samamoodi läks tänavu novembris, kui Sampo likvideeris oma suurima vana jama. Ta müüs osaluse Riia tabletitehases Grindeks.

Sampo juhataja Härmo Värk polnud jõudnud veel müügilepingule alla kirjutada, kui hakkasid levima jutud, et kõik pole puhas. Väideti, et:

  • Sampo müüs osaluse liiga odavalt. Odavamalt, kui ta seda ise kahe aasta eest hindas.
  • Grindeksi majandustulemused paranesid märgatavalt. Kasum kasvas tänavu kaks korda. Seda ei võetud arvesse.
  • Kuna hind oli kehv, pidi Eesti Pank Sampoga sõlmitud nn riskivarade lepingu tõttu tehingule peale maksma.
  • Eesti Pank möönab, et kulutas tõesti kümneid miljoneid kroone, kuid ei avalikusta täpset summat. (Ekspressi teada oli müügihind 5,5 miljonit dollarit. Eesti Pank lisas veel umbes 50 miljonit krooni.)
  • Ostjateks valiti kaks firmat, kes ei pakkunud kõige kõrgemat hinda.
  • Kõige tipuks hakkas tehingut uurima Läti finantsinspektsioon.

Vichmanni suurem pakkumine lükati tagasi

Sampos tegeles osaluse müügiga juhataja Härmo Värk isiklikult, kuigi see pole tavaliselt pangajuhi rida. "Olime üritanud müüa Grindeksit juba kaks aastat. Arutasime asja pea igal nõukogu koosolekul. Ja Eesti Pank tahtis riskivarade lepingut ära lõpetada," loetleb Värk põhjusi, miks ta asja üle võttis. "Probleem oli selles, et huvilisi käis palju, aga nähes, mis Grindeksis ees ootab, ei hakanud nad isegi due diligence'i tegema."

Sama tunnistab ka Henrik Igasta investeerimispangast Suprema: "Tegemist on väga keerulise firmaga, mis vajab väga suuri investeeringuid, et jõuda ravimitööstuses vajaliku GMP-litsentsi lähedale."

Värk aktiviseeris kõnelusi sügisel. Sampo sai kolm pakkumist Eestist ja kaks Lätist. Pank valis välja 5,5 miljoni dollari suuruse pakkumise, mille tegid koos USA firma Solem ja lätlanna Anna Lipmane. Kuid raudtee- ja kinnisvaraärimees Marcel Vichmann pakkus kõrgemat hinda. Vichmann kommetaare ei anna.

Värk ütleb vaid: "Meile oli oluline, et raha oleks olemas ja ta laekuks kiiresti. Tehinguga olid tehinguga ka muud asjaolud. Näiteks Sampo osalus Tallinna Farmaatsiatehases ning farmaatsiatehasele antud laenu tagamine. Selles mõttes oli valik parem."

Värgi sõnul ei eelistanud ta kedagi ilusate silmade pärast. Valik sündis Sampo nõukogu ja Eesti Panga juhtkonna kaasabil. "Neil olid pakkumised kogu aeg laua peal."

Läti finantsnuhid uurivad tehingut

Kui Eestis käis tehing peaaegu märkamatult, siis Lätis võttis asja kohe üles finantsinspektsioon. Inspektorid uurivad, kas Grindeksi kaks uut omanikku on omavahel seotud. Kui on, siis peavad nad ka kõigile ülejäänud aktsionäridele väljaostupakkumise tegema. See aga tähendab juba makstud 5,5 miljoni dollari kõrval veel vähemalt sama suurt kulutust.

Kuid mõlemad ostjad eitavad seotust teineteisega ja ei mõtlegi rohkem raha kulutada.

Solemi esindab Läti endine rahandusminister Uldis Osis. "Tegemist on hiljuti registreeritud investeerimisfirmaga. Ma ei saa öelda, kes on Solemi omanikud. Mul ei ole selleks volitusi."

Osis võtab finantsinspektsiooni uurimist tavalise protseduurina. "Midagi kriminaalset siin pole."

"Uurimine kestab. Kohe kui oleme midagi leidnud, teeme avalduse," sõnab Läti finantsinspektsiooni esindaja Ieva Upleja.

Eesti Pank pühib käed puhtaks

"Väljaostupakkumise tegemine või mittetegemine on ostjate asi. See ei ole meie probleem," ütleb Värk Sampost.

Sama väitega esineb ka Märten Ross Eesti Pangast. "Sampo Pank edastas meile kinnituse, et aktsiate ostja suudab tehingu läbi viia kooskõlas Läti seaduste ning hea pangandustavaga. Detailset kontrolli me ei vajanud ja omanud – Eesti Pank ei olnud antud protsessis see instants."

Grindeksi teise uue omaniku Anna Lipmane muudab huvitavaks tõik, et juba paar kuud tagasi peeti tehase tõenäoliseks ostjaks hoopis tema abikaasat. Kirovs Lipmanisele kuulub osalus ravimifirmas Kalceks ja Liepaja metallurgiakombinaadis. Ta juhib Läti jäähokiföderatsiooni. Just Lipmanise all valmistub Riia hoki MM-võistluste korraldamiseks.

Kohe pärast aktsiamüüki helistas uudisteagentuur BNS Lipmanisele. Mees teatas üllatuslikult, et ta ei tea oma naise aktsiaostust mitte kui midagi!

Nüüd möönab ta, et kõne alla võib tulla Kalceksi ja Grindeksi koostöö. "Võime hakata üheskoos ravimeid müüma. See on väga huvitav projekt, kuid praegu on asi alles kõneluste faasis," märgib Lipmanis.