Ilmselt sai Versusele saatuslikuks majanduslangusest tulnud löök luksuskauba müügile. Versuse juhti Jaan Järve ega firma esindajat Kerri Ulpi Ekspressil tabada ei õnnestunud. Kool tõstis küll telefonitoru, kuid jäi hiljem kättesaamatuks. Sõõrumaa on öelnud, et tal puudub ülevaade Versuse tegemistest.


Versus Invest, millest kolmandik kuulub Sõõrumaale ja ülejäänu Koolile, opereerib frantsiisilepingute alusel kümmet Hugo Bossi, Joopi, Calvin Kleini ja Zegna rõivaid ning aksessuaare müüvat poodi. Neist kuut Eestis, üht Lätis Domina kaubanduskeskuses ja kolme Valgevenes. Baltika endise laienemisdirektori Jaan Järve juhtimisel pidi SRÜ riikides ja Baltikumis ainuüksi tänavu juurde loodama kümme poodi.


Veel mullu oktoobris Tallinki laeval toimunud laienemiskonverentsil õhkas Järvest optimismi. Ta ei kartnud toona, et majanduse jahenedes tarbijad just kallid brändid hülgaksid. “Brändid pakuvad klientidele terviklikku garderoobi ning emotsioone, millesse ollakse valmis investeerima alati,” kinnitas ta. Konverentsil võttis Järv Baltika ja Sportlandi näidetele toetudes üksipulgi lahti Versuse laienemisstrateegia ning innustas teisi ettevõtjaid välisturgudele pürgima.


Versuse probleemid tulid ilmsiks tänavu veebruaris, kui Tallinna Lennujaam arestis üürivõlgnevuse tõttu firmale kuuluva Hugo Bossi kaupluse varad ja esitas pankrotihoiatuse.


Versuse ühe konkurendi, Zara, Mango, Stradivariuse jt brändide kauplusi opereeriva Leedu Apranga Grupi marketingijuht Irma Marcinkiene ütleb Ekspres­sile, et rõivamüük on 2008. aasta teisest poolest kõvasti kukkunud. “Klientide ostukäitumist on mõjutanud negatiivsed uudised maailma majanduskriisi ja eriti Baltikumi majanduse nigela käekäigu kohta. Müük taastub alles siis, kui tarbijad saavad tagasi kindlustunde,” leiab ta. Kuna Eestis on Marcinkiene hinnangul elu mandunud, külmutas Apranga siin kõik laienemisplaanid.