Käisin just sõpradega kõrtsis. Istusin seal ja mõtlesin, kui paljud mu sõpradest ei saa enam varsti terve õhtu lõbusasti laua taga istuda, vaid peavad iga natukese aja tagant lippama välja külma Edinburghi öhe sigaretti suitsetama.

Šotimaa pubisid on raske ette kujutada ilma sinaka suitsuvineta – ja sellel õhtul tundus see peaaegu võimatu mõte. Tom ja Mike üksi suitsetasid pea kaks pakki õhtu jooksul, Susana ei jäänud neile tegelikult eriti alla. Anne – ja mis seal salata, ka ma ise – tegime nii mõnegi sigareti õhtu jooksul, kui keegi avatud paki meie poole ulatas. Seltskondlik suitsetamine, või kuidas seda nimetataksegi.

Kui me kõik oleksime selle õhtu jooksul lugematuid kordi välja jooksnud, nõinuks normaalne vestlus laua taga õige katkendlik välja. Või tegelikult – normaalne vestlus oleks jätkunud ukse taga, kuhu enamik mittesuitsetavaid lauakaaslasi oleks lihtsalt seltsi pärast kaasa tulnud. Seltskondlik mittesuitsetamine, niisiis. Uus termin maailmas, kus pubides suitsetamine on keelatud.

Avaliku arvamuse küsitluste kohaselt on kõnelause suitsetamiskeelu vastu umbes kaks kolmandikku elanikkonnast. Kuid teistsugune statistika kõneleb jälle keelu kasuks: siin on igal aastal 13 000 (neist 2000 passiivsest) suitsetamisest põhjustatud surma. Ning selle toetuseks on rahva tervise eest muretsejatel veel teinegi trumpkaart: Iirimaal, kus suitsukeeld teatavasti jõustus märtsis, on tänu sellele pubides sel aastal müüdud 23 miljonit pinti vähem õlut. Nii usuvad Šotlasedki, et ehk aitab suitsukeeld lõpuks ometi joomakuradit ohjeldada, mida siin ausalt öeldes kummardatakse küll päris andunult.

Aga teisalt… Iirimaal on küll kõrtsis õlle müük langenud, aga väidetavalt poes müüdud alkoholi kogus tunduvalt kasvanud. Mis puutub sealsetesse pubidesse, siis teadjate sõnul seisavad seal kõik kõrtsiukse taga puntras ja käivad sees ainult uue õlle järel. Nii kohtutakse erinevate huvitavate inimestega, luuakse uusi sõprusi ja kõigil on tore ja naljakas. Ja kõigele lisaks – seda väidab mu iirlannast sõbranna Anne – ei ole pubides küll enam suitsuhaisu, aga valitsevad kõiksugused muud ebameeldivad lõhnad, nii et keegi ei taha sees enam niikuinii kaua istuda.

Nii et sellised jutud käivad siin Šotimaal. Nördimus on suur – me räägime ju pubidest! Kõrtsudest ja joomakohtadest, kuhu inimesed ei lähe just metsajooksu tegema. Ning väide, et keeld aitab inimestel suitsust loobuda, ei lohuta. “Ma ei taha suitsetamist maha jätta!” ohkab Tom. “Vägisi sunnivad…”