Portugalis ei lasta sportlasi suitsuruumidesse

Euroopa riikide suitsetamiskeeldude ja
piirangute praktika on kirju nagu kaltsutekk.

Haridusasutused. Enamikus riikides on suitsetamine keelatud. Osa riikidest lubab eraldi suitsuruume. Soomes ei lubata sellistesse ruumidesse näiteks alla 18aastaseid. Saksamaal ja Portugalis saavad sinna ka 16aastased. Portugal ei lase koolide suitsutubadesse sportlasi ja rasedaid.
 
Spordihallid, näitusesaalid ja teatrid. Enamik riike on suitsetamise keelustanud, osa riike lubab suitsumeestel tossutada spetsiaalselt selleks ette nähtud ruumides. Soome ei lase suitsuruumidesse alla 18aastaseid. Saksamaal on totaalne suitsetamise keeld, mille põhjuseks mitte oht tervisele, vaid tuleohutusnõuded. Ungaris peab suitsuruum asuma kõrvalhoones. Portugal ei lase suitsuruumidesse alla 16aastaseid ja rasedaid. Sloveenias ei tohi näituse- või kontserdisaali suitsuruum hõivata üle poole kogu ehitise pinnast. Hispaanias võib kinodes ja teatrites suitsetamise ala moodustada kuni 10 protsenti ehitise kogupinnast, maksimaalselt 300 ruutmeetrit. Suurbritannias otsustas kuni tänavu juulini suitsetamise keelu üle halli või näitusesaali omanik.
 
Hotellid, restoranid ja meelelahutusasutused. Üldiselt suitsetamine lubatud, aga enamikus riikides vaid spetsiaalselt selleks ette nähtud kohtades. Austrias suurendati mittesuitsetajate ala meelelahutuskohtades mullu 40 protsendilt 90 protsendile. Belgias on restoranides suitsetamine keelatud, ent lubatud osaliselt baarides. Taanis peab restorani või baari uksel olema silt, mis räägib kehtivatest suitsetamiskeeldudest. Alla 40ruutmeetristel baaridel on vaba voli otsustada, kas piirata “tõmbamist”. Samasugune vaba voli on jäetud Hispaanias vähem kui 100 ruutmeetril tegutsevatele baaridele. Eestis on täielikult keelatud suitsetamine baarileti taga. Soomes ei tohi baaride suitsuruumides pakkuda sööki, jooki ega meelelahutust. Saksamaal peab 2008. aastal kõikide söögikohtade pinnast olema vähemalt pool mittesuitsetajate ala. Kreekas puuduvad ööklubides igasugused suitsupiirangud. Leedu on jätnud samalaadse vabaduse sigari- ja piibuklubidele.
 
Ametiasutused ja haiglad. Üldiselt on suitsetamine lubatud vaid selleks ette nähtud eraldi ruumides. Prantsusmaa on teinud erandi vanglatele ja psühhiaatriakliinikutele. Portugal ei lase sportlasi, noorukeid, rasedaid naisi ja haigusnähtudega inimesi suitsuruumidesse. Hispaania lubab suitsuruume vaid sotsiaalhoolekandeasutustes, vanglates, psühhiaatriakeskustes ja transpordiasutustes.
 
Ühistransport, rongi- ja lennujaamad. Üldiselt on suitsetamine lubatud vaid selleks ette nähtud eraldi ruumides. Belgias on täielikult keelatud suitsetamine rongides. Samuti Saksamaal, Lätis, Hollandis ja Ungaris, kus lubatakse suitsetada vaid pikamaarongide suitsuruumides. Portugalis lubatakse suitsetada rongides ja laevades, mille teekond kestab rohkem kui ühe tunni.
 
Töökohad. Suitsetamine on enamikus riikides keelatud või piiratud. Lubatud on eraldi suitsuruumid. Austrias võib töökohal suitsetada, kui sul on oma tuba, mittesuitsetajaga tuba jagades ei tohi “tõmmata”. Tšehhis lubatakse suitsetada siis, kui ümbruses pole parajasti mittesuitsetajaid. Eestis on suitsetamine täielikult keelatud tootmis- ja laohoonetes. Saksamaal võib töö juures suitsetada, aga tööandjal on kohustus “kaitsta” mittesuitsetajaid terviseriskide eest. Kreekas on suitsetamine keelatud vaid nõupidamiste ruumides, mujal on see kokkuleppe küsimus. Hispaanias võib töökohas suitsetada, kuid ainult õues. 

Tubakareklaami lipulaev Saksamaa
  • 2003. aasta direktiiviga rakendati Euroopa Liidus laialdane tubakatoodete reklaamikeeld. Ent siingi on riigiti märkimisväärseid erandeid.
  • Üheski ELi riigis pole lubatud tubakatoodete reklaam televisioonis ja kinos. Välja arvatud Saksamaal, kus kinodes võib suitsu mööndustega reklaamida. Saksamaal, Maltal ja Kreekas on lubatud tubakatoodete reklaam tänaval. Kreekas on see keelatud vaid Ateena ajaloolises keskuses, majade katustel ning olümpiarajatiste ümbruses.
  • Umbes pooled ELi (teiste hulgas Tšehhi, Saksamaa, Iirimaa ja Rootsi) riigid lubavad tubakatoodete reklaami müügiautomaatides. Samas on enamikus riikides (v.a Kreekas) see keelatud transpordivahenditel.
  • Peaaegu kõik ELi riigid on keelustanud tubakatoodete reklaami trükimeedias ja raadios. Saksamaal on trükimeedias reklaam lubatud. Paljudes riikides on see lubatud välismaistes meediaväljaannetes, mis ei ole mõeldud konkreetsetele turgudele.
  • Spordiüritustel ei tohi tavaliselt samuti suitsureklaami teha. Välja arvatud Saksamaal, Rootsis ja näiteks ka Lätis ja Leedus. Lätis on reklaam lubatud, kui tubakafirma on ürituse suursponsor.