David Cameron on mees, kelle kohta võiks öelda “tüüpiline toor”. Ta sündis finantsisti perekonda, käis mainekas Etoni kolledžis ning pälvis cum ­laude kraadi Oxfordi ülikoolist. See oli asjade loomulik käik. Sirge seljaga ning sarmika mehe laitmatut reputatsiooni varjutab vaid kuulumine eksklusiivsesse Oxfordi Bullingdoni klubisse, kus peened eliittudengid öid otsa jõid ning laaberdasid. Samuti on meedia kajastanud kaastudengite meenutusi, kuidas noor David ­Etonis kanepit suitsetas.

Pärast ülikooli lõpetamist leidis noor toor tööd konservatiivide partei juures uurijana-teadurina. Kurjad keeled teavad aga rääkida, et Cameroni tee parteisse kulges nii sujuvalt tänu eliitringkondades levinud onupojapoliitikale. Aastal 2001 valiti Cameron Oxfordi maakonna Witney piirkonna esindajaks parlamendis, neli aastat hiljem sai temast juba parteijuht. 25aastaselt tutvus ta perega puhkusel olles õe kaudu oma tulevase abikaasa, 21aastase kunstitudengi Samantha Gwendoline Sheffieldiga. Paar abiellus aastal 1996 ning neil on kaks last.

Nii nagu Obama on ka Cameron suutnud ennast esitleda kui väga perekeskset meest. Briti meedia rääkis palju Cameroni ja tema naise Samantha kaotusvalust, kui möödunud veebruaris suri nende vanem poeg ­Ivan, kellel oli harvaesinev Ohtahara sündroom (ajuhalvatus ja raskekujuline epilepsia – toim.). Tulevane peaminister on öelnud, et teadmine, et Ivan sureb tõenäoliselt juba lapsepõlves, tabas teda ning ta kaasat nagu “kaubarong”, samuti on ta avalikult rääkinud, kuidas nad mõlemad maadlesid pärast poja haigusest teada saamist ränga depressiooniga. “Meie usk abiellu sai tõsiselt proovile pandud,” on uus peaminister öelnud. Kahtlemata on tavatult avameelne meediaga suhtlemine rasketel teemadel olnud Cameroni kui poliitiku populaarsuse üks põhjusi ning seda enam oli Briti ajakirjandusel alust rõõmustada, kui ­Samantha Cameron vahetult enne valimisi rasedaks jäi.

Uhkelt asotsiaalsete puberteetikute ning tänavapussitamistega kimpus oleva Suurbritannia ­avalikkuse jaoks oli selliste väärtuste esiletõstmine paeluv. Tooride valimiskampaania plakatid kandsid loosungeid nagu “Ma poleks kunagi arvanud, et ma hääletan tooride poolt, aga mulle meeldivad nende plaanid peredele” ning üks nende valimislubadustest on teha Suur­britanniast kõige peresõbralikum riik Euroopas.

Otsus rõhuda neile ­valijatele, kes pole kunagi konservatiivide poolt hääletanud, tasus ilmselgelt ära. Siiski ei võitnud toorid ülekaalukalt ning enamusvalitsuse moodustamiseks (326 parlamendikohta) peab partei tegema koalitsiooni tõenäoliselt liberaal­demokraatidega, mille juht Nick Clegg on neil valimistel esinenud üllatavalt hästi.

Britid on väsinud Gordon ­Browni ebapopulaarsetest otsustest, mis on konservatiivide sõnul peamiseks põhjuseks, miks riiklik võlg on kahekordistunud; tema väidetavalt kohutavast temperamendist ning suutmatusest meediaga suhelda. Samuti on leiboristid võimul olnud viimased kolmteist aastat ning finantskriisis vaevlev riik vajab muutusi.

See on tõenäoliselt ka põhjus, miks parteide tänavune valimisplatvorm keskendus peamiselt siseriiklikele reformidele. Tundub, et britid on pigem äraootaval seisukohal, kas David Cameron on õige mees muutusi ellu viima. Kuid siiski on ta olemasolevatest variantidest parim.

On kaheldav, kas konservatiivide ning uue peaministri edu toob britid sarnaselt ameeriklastega sündmust tänavale tähistama, nagu tegi seda president Barack Obama võit 4. novembril 2008.


Konservatiivina on Cameron euroskeptik

 Kui Briti parlamendis lahvatas kuluhüvitiste skandaal, lubas Cameron tagasi maksta 680 naela ise ja nõuda ka parteikaaslastest parlamendiliikmetelt, et nad maksaksid ülemäärased kuluhüvitised tagasi. 680 naela ta sai maksu­maksjalt oma teises elumajas teostatud remondi eest.

 Cameron peaks septembris taas isaks saama. Praegu on peres kuueaastane tütar Nancy ja nelja-aastane poeg Arthur.

 Kui koolilapsed küsisid talt saadikute arvu parlamendis, vastas Cameron: “Neid on liiga palju, meie vähendame nende arvu”.

 Cameron lubas ministrite palka 5 protsendi võrra vähendada ning tõsta õpetajate palka.