Kopenhaagenis Amageri saarel ja Mäemaja (VM Bjerget), hoonekompleks Ørestadis. Esimene on maadligi rajatis rannajoone lähistel, mille pehmelt lainetavad laudispinnad täidavad nii katuse kui ka noortespordile kohandatud pinnavormide ülesandeid. Teine neist on võimas multikompleks firmale VM, mis ehitati nende eelmise kõrghoonekompleksi kõrvalkrundile. Rajatis peidab eneses mäemassiivina kerkivat betoonist parkimismaja, mööda selle laia kaldus pinda tõusevad terrassidena korterid. Kanalitevaheline krunt, millele kompleks on ehitatud, asub Bella Centeri messihallide lähedal, madalal tühermaal linna ja lennujaama vahel, mille tsiviliseerimisega tehti algust umbes 15 aastat tagasi. Ka noortekeskus pole sealt kuigi kaugel.


Preemia võtsid vastu Bjarke Ingels ja ­Julien De Smedt, kelle koostöös (büroo PLOT nime all) on need teosed valminud. Mehed esindavad põlvkonda, kes on võitnud rahvusvahelise tunnustuse, suutes ühendada läbinägeliku analüüsivõime mängulise eksperimenteerimisega ning sotsiaalse vastutustunde huumoriga.


Tänaseks on mehed oma viieaastase koostöö siiski lõpetanud ja moodustanud eraldi arhitektibürood BIG ja JDS. Valmimisel on põnevad tööd: esimesel Taani Expo-paviljon Shanghaisse (2010), viimasel aga Oslo uus suusahüppemägi. Muide, just täna (2. oktoobril, Helsingi disaininädala raames) teeb Bjarke Ingels ettekande Helsingi Kaablitehases, teemaks Big Ideas…


Puidust tootedisaini eest sai tänavu preemia Peter Karpf, kelle elutööks on olnud optimaalne vineermööbel. Selle võtab kokku seeria VOXIA, kuhu kuuluvad vineertoolid nxt, eco, oto lounge chair ja vuw stool, mis on varasematel aastatel mitmeid disainipreemiaid saanud. Optimaalsust on mees taotlenud terves disaini- ja tootmisprotsessis. Kasepuit, mida ta on kasutanud, pärineb vineerivabriku lähedal kasvavast metsast. Tänu detailide pinnalaotuste heale paigutusele vineertahvlil on minimeeritud väljalõigetega kaotsi minev materjalihulk.