Foto pani ehitajad tuliselt vaidlema selle üle, kas Pentuse reklaam ikka passib aluskileks või mitte. Ekspress avaldab fragmente kommentaaridest.

Tropp: “Kes sellist kilet katuse aluskattena kasutab, on ikka eriline tropp… aluskatte kile ei ole sama mis koormakate. kusjuures viimasel ajal olen näinud mitut katust, kuhu on aluskatte asemel tõmmatud kas sinine või roheline koormakate… ei tahaks sellises majas elada.”

Ehku: “On kaks eraldi asja: aluskate või aluskile. aluskate (mõni nimetab hingav aluskate, aga hingav on vale sõna) on seevastu mõeldud tuult tõkestava ja soojustussüsteemiga koos toimivana ja selle tehnilised omadused on palju keerulisemad. aluskile ei tee midagi muud, kui kaitseb katusekattematerjali alt tuleva vee (lumesulamisvesi, tugevam vihmahoog vms) sattumist katuse tuuletõkkeplaadini.

kui konstruktsioon on topeltõhuvahega (või pööningualust ei kasutata) köetava pinnana, siis võib mistahes kilet kasutada, peamine, et ta oleks vastupidav. teades, mis materjalist need suured plakatid tehakse, siis nende vastupidavus tõmbele ja aukude tekkele on täitsa eeskujulik.”

Oot oot Ehku: “No see jutt on nüüd küll rumal. Esiteks, katus ei vaja tuuletõkke konstruktsiooni. Katusest ei tule õhku sisse, vaid läheb välja ja tuuletõkkeplaadi paigaldus sinna on raiskamine. Plekk-katus on ka nii tihe, et sealt tuul läbi ei unda. Pleki ja soojustuse vahel peab aga igal juhul olema vahe, kus siis tuul kütab pööningu poole.

SEEGA, kui reki käigus pööningu konstruktsioonid uuendatakse ja pannakse lisasoojustus, peab panema ka hingava kile. Tavaline polüetüleen ei sobi ja mingil hetkel võib majaomanik avastada vee plekkidega II korruse laes. Ka ei pruugi tavaline kile panna vastu külmale, eriti kui tegu on reklaamkilega, mis peab kestma vaid 2 nädalat.”

Kaameliila: “Olen sarnaseid nägudega nahkasid näinud puuriitade kattena, telgi katustena jm. Ise panin ühe kuuri põranda kiviparketi alla niiskustõkkeks.”

Hkhmm: “On see üldse PVC. Kui on, siis on see ju väga hea materjal, kuigi antud juhul vales kohas. Kuuri katuses oleks aga ideaalne. PVC on ohtlik vaid siis, kui see põleb. Kui aga kile on juba nagunii olemas ja sa ei eelda tulekahjut, siis kasuta aga. Kestab kaua ja on keemiliselt püsiv.”

To oot oot: “Otse vastu soojustust võibki ainult seda “hingavat” aluskatet panna. sellisel puhul tõesti misiganes kile või muu aluskate ei sobi. hingamine ei ole mitte hingamine, vaid veeauru läbilaskmine, et tuulutusõhk siis selle ära kuivataks.”

oot ootike: “Vastu soojustust vahetult KILET EI PANE. Distantsliist tuleb panna igal juhul. Hingav kile ei ole tuuletõke. /…/ Kui paned, siis ma ei tea, mis ehitusmees sa oled. Soss-sepp. Käkk garanteeritud.”

vanarahu: “Jummel küll, kuidas sellise kilega siseruumide niiskus välja hingub?? arvatavasti sel ka pööningu soojustamine toimub, ei kujuta ette, et niiske soojustus (mis sellise kile alla kindlalt juhtub) soojem on kui kuiv. Veeauru läbilaskvaid katusekatte difusioonaluskilesid kasutatakse katusealuste ruumide kaitseks tolmu ja tahma eest ning lume ja vihma tagajärjel tekkiva niiskuse eest. Kiled kaitsevad pööninguruumides soojusisolatsiooni välisniiskuse sissetungi eest ning tänu mikroperforeeringule loovad omakorda võimaluse siseruumides oleva niiskuse tuuldumiseks välja.”

to to: “Tuulutusvahe on siin võlusõnaks.”

Ja lõpetuseks: “Esimest korda näen, et mõnest poliitikust on reaalselt mingit kasu ka!” (Aavo)