Seal oli ta ka siis, kui Eesti järgmise astme kohus leidis, et ta peaks raskes kuriteos kahtlustatuna olema siiski vahi all. Nii kuulutatigi ta rahvusvaheliselt tagaotsitavaks. Kulešov, kuulnud sugulastelt, et on tagaotsitav, läks Novgorodi miilitsasse ning lasi end vabatahtlikult panna Novgorodi kurikuulsasse eeluurimisvanglasse.

Kuna enam kui kolmekuulise vangistuse järel ei saatnud Eesti uurimisasutused Novgorodi ühtki piisavat põhjendit selle kohta, miks teda ikkagi kinni tuleb pidada, lasti ta 27. detsembri õhtul vabaks. Järgmisel päeval tuli ta nagu õige mees üle Eesti piiri. Teisipäeval läks ta keskkriminaalpolitseisse, et ikkagi teada saada, miks ta õigupoolest tagaotsitavaks kuulutati.

Niisiis tulite aasta lõpus Narvas tõrgeteta üle Eesti piiri. Keegi ei pidanud teid kinni?

Just-just. Sõitsin bussiga Ivangorodi. Läbisin kõigepealt Vene piiripunkti, siis läksin läbi Eesti piiripunkti. Jalutasin läbi Narva linna.

Kes te siis praeguse seisuga olete - tagaotsitav, kahtlusalune raskes kuriteos või mitte?

No kui ma olen kahtlusalune, miks mind siis kinni ei võetud?

Ma olen seaduskuulekas inimene. Näete, mul on isiklikud asjad kaasas, ma lähen ise politseisse. Kui selgub, et mind tuleb vahistada, olen selleks valmis. Kui mind pole vaja vahistada, ütlen aitäh ja lähen koju. Kindlasti aitan ma kõigiti kaasa, et mõrvalugu saaks lahendatud.

Selge. Teate te ise, milles teid kahtlustatakse ja miks teid tagaotsitavaks kuulutati?

Teate, kõigepealt kutsuti mind välja kui tunnistajat.

See oli millalgi augustis. Ma rääkisin keskkriminaalpolitsei uurijatega. Nad kinnitasid, et minu suhtes pole mingeid küsimusi ning lasid mu vabaks. 

Tähendab, see mõrvalugu on teile tuttav?

Loomulikult. Me ise tegime selle kohta avalduse.

Kes "me"?

Mina ja tapetu abikaasa ning poeg. Nad tulid minu juurde ja teatasid, et Larissa on kadunud. Läksime politseisse ja kirjutasime, või täpsemalt poeg kirjutas avalduse, et ema on teadmata kadunud.

Mis seosed teil selle naisega olid?

Head.

Seda küll, aga kes te talle olite - sõber, äripartner...

Äripartner, ei muud. Kolm aastat umbes. Abikaasa ja poeg tulid ise minu juurde.

Kui see saladus pole, siis mis äri see teil oli?

Ma ostsin Larissa Mihhailovalt firma, mis tegeleb Männiku tee 102 asuvas hoones ruumide väljarentimisega. Ja seoses sellega, et ma otsin temalt selle firma, mind ka kahtlustati.

Millal selgus, et te pole tunnistaja, vaid et teid kahtlustakse selle naise tapmises?

See oli umbes 20 päeva pärast seda, kui ma olin esimest korda rääkimas käinud.

Mind võeti K-komando poolt kinni ning üritati 48 tunni jooksul saada kätte ülestunnistust.

Mille kohta?

Politsei kahtlustas mind selles, et võin olla kuidagi selle tapmisega seotud. Mitte et otseselt oleks tapnud, vaid et justkui oleksin olnud kuidagi seotud.

Pärast seda, kui nad olid mind 48 tundi üle kuulanud, läksime kohtuniku juurde, kus taotleti minu pikemaks ajaks vahi alla võtmist. Aga kohtunik vabastas mu kohe.

Tõendeid polnud.

Kas tapetu oli teile võlgu või teie temale? Kas ses ärisuhtes võiks leiduda midagi, mis võis politseile paista kuriteo motiivina?

Ei midagi sellist. Meil oli ses mõttes kõik korras. Tehing oli notariaalselt kinnitatud. Meil ei olnud üksteisele mingeid pretensioone. Meil polnud tülisid.

Mis põhjusel te Venemaale läksite?

Ma ütlesin seda ka uurijale, et sõidan Venemaale ennast ravima. Sõitsin Peterburi ja sealt edasi Novgorodi. 

Ma täpsustan - olles Venemaal, te ei teadnud, et olete kahtlusalusena rahvusvaheliselt tagaotsitav. Kui sellest teada saite, läksite ise Novgorodi miilitsasse ja andsite end üles?  

Just nimelt. Mis kõige veidram - sel ajal, kui ma seal olin, kirjutati siin, et ma olla Venemaal palunud asüüli. See on täielik jama. Kinnitan teile, et ma pole kunagi mingit asüüli taotlenud. Vastupidi. Olen korduvalt öelnud, et ei tunnista end selles kuriteos süüdi, ma pole kedagi tapnud ja Eesti elanikuna tulin Eestisse tagasi. Kui siinsetel korrakaitseorganitel on minu suhtes pretensioone, siis olen valmis tegema kõik selleks, et küsimused lahendada.

Mind huvitabki see, et kõigepealt kuulutati teid tagaotsitavaks, võeti kinnigi, istusite kolm kuud kusagil Novgorodis, ning siis lasti vabaks, nagu polekski midagi juhtunud. Kuidas nii?

Aga seepärast, et Eestist ei saadetud Novgorodi dokumente selle kohta, mille alusel ja milles mind konkreetselt kahtlustatakse ja miks mind üleüldse vangis tuleb pidada.

Miks politsei teie materjale Venemaale ei saatnud?

No ega neil polegi minu kohta midagi.

Muide, ma arvan, et politsei teab, et olen aasta lõpust Eestis ja käin vabalt ringi...

Usute, et meie politsei teab, et olete vabaduses, ega tee midagi, et teid, ohtlikuks, relvastatuks ja mõrvas kahtlustatavaks kuulutatud meest kinni võtta?

Just, teavad. Olen selles kindel. Aga mis puudutab relvi, siis mind pole vahistatud koos relvaga. Ma ei saa aru, miks mind on peetud relvastatuks.

Kodust ju leiti relvi?

No see on jahirelv. Kodus ja seifis. Mis see siia puutub? Ma ei jooksnud ju sellega ringi.

Seaduslik relv.

Täiesti. Selle relva kohta on tehtud ekspertiis. Tapmisega see seotud pole.

Leiti ju ka sõjaväerelva laskemoona.

Padrunid. Sama kaliibriga mis mu jahirelvgi  Seal pole midagi ebaseaduslikku. Neid padruneid müüakse igas jahitarvete poes.

No kui te nii puhas olete, miks keskkriminaalpolitsei sellest üldse räägib?

Teate, mis on niinimetatud langevarju paragrahv?

Ei tea.

Kui nüüd selgub, et mina, kes ma olen teist korda kahtlusalune tapmises, sell ega seotud pole, siis mida nad üldse enam räägivad. 

Nüüd vähemalt saab selle relvavärgiga ikka süüdistada ja midagigi teha....

Mul on raske uskuda, et teid kohe päris ilmaasjata kahtlustakse.

Kas teate, kui palju istub inimesi vanglas kinni, ilma et nad tegelikult süüdi oleksid?

Ei tea.

Palju. Ma olen endine KGB ohvitser.

Ma tean, see pole eriline saladus.

Mulle tundub - tähendab, ma olen isegi veendunud -, et minu kahtlustamise juures mängib päris suurt osa see, et ma olen endine KGB ohvitser.   

Ma olin eelmine kord, 90. aastate alguses, ligi kaks aastat vangis. Mind süüdistati kõiksugustes asjades. Lõpuks pandi mulle süüks Viktor Kljukini tapmine...

Tapmise organiseerimine, kui ma õigesti mäletan...

Just nimelt. Kohus mõistis mind isegi kümneks aastaks vangi. Lõppes aga kõik sellega, et minu vastu võeti kõik süüdistused tagasi ja mind mõisteti õigeks.

Nii et õiguskaitsesüsteem tahab teile vana asja eest kätte maksta?

No seda ei tahaks ma praegu öelda.

Kas teil on endal mõni kahtlusalune, kes võis Larissa Mihhailova tappa?

On, ja ma olen sellest uurijale rääkinud.

No ja kes?

Seda ma nüüd ütlema ei hakka. See oleks ohtlik.

Kelle viga?

Kolmapäeval otsustas Harju maakohus, et on piisavalt alust võtta tapmises kahtlustatav Sergei Kulešov kuueks kuuks vahi alla. Põhimõtteliselt oleks see pidanud juhtuma mitu kuud tagasi...

Mullu juulis leidsid juhuslikud möödujad ühest Saku valla metsast 41aastase Larissa Mihhailova kuulihaavadega surnukeha.

25. augustil võeti Kulešov kinni kahtlustatuna Mihhailova mõrvas omakasu ajendil. Prokurör Steven-Hristo Evestus taotles kohtult luba Kulešovi vahi alla võtmiseks pooleks aastaks.

Kohus luba ei andnud. Mees lasti vabadusse ja ta lahkus Eestist Venemaale.

Septembris kuulutas Keskkriminaalpolitsei Kulešovi rahvusvaheliselt tagaotsitavaks. Kuigi Kulešov väidab, et lahkus Eestis teadmisega, et on süüta mees, ning nii kui kuulis, et on tagaotsitav, läks ise miilitsasse, pole see keskkriminaalpolitsei juhi Elmar Vaheri sõnul päris nii. "Ütlen vaid, et Kulešovi ikkagi vahistasid Vene õiguskaitsjad Eestist saadetud infole tuginedes," lausub keskkripo juht.

Tema hinnangul ei oleks Vene õiguskaitseorganid tohtinud Kulešovi vabaks lasta.

Mis põhjusel Vene võimud Kulešovi möödunud aasta viimastel päevadel vabaks lasid, on Vaherile seni arusaamatu. Ametlikku infot ta selle kohta Venemaalt veel saanud pole. "Venemaa on siiski riik, kust ametlik vastus laekub väga keerulisi teid pidi ning selle saabumine võtab seetõttu väga kaua aega."

Ka see, et rahvusvaheliselt tagaotsitav Kulešov, kui uskuda tema sõnu, vabalt üle piiri Eestisse tagasi tuli, on Vaheri sõnul arusaamatu. "Kui ta kasutas õigeid dokumente, ei oleks teda tohtinud vabalt üle piiri lasta. Kui see nii läks, siis on mul tõesti väga suur huvi teada, kas Eesti piir peab nagu vaja, või mitte.

Kümmekond aastat tagasi süüdistati Kulešovi kellegi Viktor Kljukini mõrva organiseerimises. Mees mõisteti esimese astme kohtus süüdigi. Hiljem loobuti süüdistustest ning ligemale paar aastat eeluurimisisolaatoris kinni istunud mees sai vabaks.

Ekspress on Kulešovist kirjutanud ka seoses ühe haruldase koera jagamise looga, kus teda süüdistati looma ebaseaduslikus omastamises. Nüüdseks on see stoori raugenud.

  Janar Filippovi lugu KGB taustaga palgamõrvarist Eesti Ekspress / "Relvastatud ja ohtlik"