Aasta viimane volikogu algas pidulikult. Palju külalisi, saal oli paksult rahvast täis. Pateetilise kõne pidas uhket ametimärki kandev volikogu esimees Toomas Vitsut. Neli telekaamerat - on ju täna ka Tallinna Televisiooni „prooviesinemine" Oliver Kruuda portaali vahendusel. Selleks eraldati paarsada tuhat krooni.

Tegu on Tallinna volikogu 130. aastapäevaga. Saalis on ka endised volikogu esimehed. Neist Sulev Mäeltsemees pidas kõne, kuidas volikogu tänapäevasesse toredasse seisu läbi ajaloo jõudis. Näiteks, 1904. aastal said eestlased volikokku. Aga alles 1917. muutus see domineerivalt eestikeelseks.

Esimene taasiseseisvumisaegne esimees Kork sai esimese volikogu auketi, mis aga ei tahtnud tal üle pea kaela mahtuda. Mõningase punnitamise surus  Vitsut selle siiski talle kaela ja piinlik olukord lahenes. Avati linnavapiga seinavaip volikogu esimehe istekoha taga.

Volikogus toimus plaksutamine iga asja puhul nii regulaarselt ja täpselt „õigel" ajal, et tundus, nagu viibiks NLKP pleenumil. Meenuvad Edgar Savisaare hilisemad sõnad kõnepuldist: Me ei ole kummitempel. Me tõesti oleme vahel nagu üks ühine pere - me vaidleme, me tülitseme, me võtame vastu otsuseid... Üks ühine pere...

Meenutagem: linna valitseb Keskerakond, opositsioonis on Reformierakond (RE), Isamaa ja Res Publica Liit (IRPL) ja sotsid (SDE).

Istung algab sõnavõttudega. Utreeritult:

Ülle Rajasalu (RE): Maamaks on ebaõiglane! Annan üle portsu allkirju selle vastu, kokku on 7595 allkirja. Jüri Ratas tuli minu juurde ja ütles, et on selle vastu. Ja tuli üks teine keskerakondlane ja ütles, et tema maksab 14 krooni...

Katrin Karisma-Krumm (RE): Toomas Vitsut! Olete meiega käitunud väga halvasti ja kui te jätkate niimoodi, siis lubame, et lahkume saalist!

Peeter Mardna (fraktsioonivaba): Alkoholijoove on põhjuseks rohkem kui pooltele ülirasketest vigastustest Eestis. Aitab ainult koha ja aja piiramine.

Maamaks on tõesti ebaõiglane. Võiks ühesugune olla igal pool. Nii, aga 22 kasiinot juba olemas Lasnamäel ja nüüd avati uus, 5000 elaniku peale üks. Ühe erakonna esimees (Kesk - toim) tõmbas endale midagi ebameeldivat peale.

Märt Kubo: Lagle Parek tahab ooperiteatri viia Piritale mere äärde, Neeme Järvi Viimsisse, aga ma ütlen teile, ta jääb kohale. (Tegelikult oli Kuba sõnavõtt üks vaimukamaid, aga see tuleks siis tervikuna lugejani tuua.)

Savisaar peab kõne. Jutt on järgmise aasta eelarvest, mis on päevakorra ainus punkt. Huvitavaim koht, mis tundub olevat maha kirjutatud propagandaõpikust: „Järgmisel aastal kasvavad investeeringud majadevahelistesse teedesse seitse korda. Magistraalteed, Tartu maantee, Vabaduse puiestee.. Me oleme need korda teinud, aga need on anonüümsed teed. Need teed, mis viivad igaühe kodu juurde, need on palju tähtsamad." (Aplaus)

Gennadi Vihman põhjendab, miks on vaja Kruudale maksta sadakond tuhat krooni paaritunnise istungi ülekande eest: „Kui Tarmo [Kruusimägi, IRL] räägib siin matrjoškadest, siis on ta kohe meedias, aga kui Gennadi Vihman räägib aidsist ja narkomaaniast, siis teda ei näidata. Kellelgi on siin võibolla rohkem tuttavaid meedias! Aga nüüd tekib meil kõigil, 63 saadikul, võimalus, et meid nähakse, mis me siin teeme."

Peab märkima, et volikogu istungit kantakse otse internetis nii pildis kui helis niikuinii üle. Tasuta. Linna kodulehel.

Sõnavõtte on veel palju, on vaidlusi, on küsimusi, kokkuvõte on allpool. Aga eelarve võetakse oodatult 36 häälega vastu.

Nii, kui see tehtud, astub silmapilk sisse jõuluvana ja kingib Isamaaliidule Savisaare raamatu, oravatele priipääsmed loomaaeda ning Keskerakonnale (Elmar Sepale) kollase telefoni (rohelise ja punase pastaka kõrvale).

Vitsuti suhtes on jõuluvana eriti armuline, tema saab „vitsa" ehk raviviha ja binokli. Äärmuslikule Sultsile kingiti kiiver ja mängupüstol, jutukale Stelmachile laste karaokekomplekt, tülikale Juskele öö kahele linnavalitsuse Särgava residentsi. Kingitusi said teisedki. Kaks korda pani volinikud kaasa laulma volinik Marju Länik.

Sotsid jäid fraktsioonina kingitusest üldse ilma. Maimu Berg teatas, et see on diskrimineerimine. Jõuluvana kinkis talle seepeale mullipuhuja.

EELARVE

Keskerakonna seisukoht

Edgar Savisaare nimetas volikogu istungil 3. lugemisel olnud järgmise aasta Tallinna eelarve märksõnad:

* Linnateater. Kultuurikatel, kultuurikilomeeter - rannapromenaad, jazzkaar - on järgmise aasta märksõnad kultuuri osas.
* Toetus pensionäridele 700lt 850le kroonile.
* Noori julgustame siin elama, investeeringu, lasteaiakohtade arv..
* Teedeehituses rõhk sisekvartaalsetele teedele. Investeeringud kasvavad 7. korda.
* Tähistame väärikalt EV 90. aastapäeva ja Lübecki linnaõiguse 760. aastapäeva, samuti Rahvarinde 20. sünnipäeva.
* Vabaduse väljaku ümberehituse algus („Vabaduse väljak, Vabaduse kell ja Vabaduse sammas, nad kõik kuuluvad kokku - ES")
* Kanalisatsiooni ja veevarustuse väljaehitamine („investeeringute kogusumma võrdub Tartu aastaeelarvega - ES")
* Eelarve kogumaht on 7,7 miljardit krooni.

Opositsioonile ei meeldi:

* Maamaksu tõusuga ei saa leppida
* Propagandaraha kasvab kaks korda
* Parkimistasud tõusevad
* Lasteaedadesse ei investeerita piisavalt (aknad jms)
* Laste ühekordne sünnitoetus ei tõuse
* Lasteaia pearaha ei tõuse
* Kasvab liialt linnaametnike palk
* viib inflatsiooni tõusule - „Meeleheite Eelarve"
* Selle asemel et kulusid kokku hoida, võetakse 500 miljonit laenu ja tõstetakse makse, et kasvavaid kulusid katta
* Reform: Tallinn mitte ei hooli, vaid koorib: „Ahnuse Eelarve"
* Merivälja tee pikendust mitte kuidagi ei suudeta välja ehitada