Tundmatu eestlane – Tarmel Herb
Kelle poole peaks Benbow aga pöörduma, et radioaktiivseid kanistreid leida? Möödunud laupäeval, 3. veebruaril kirjutas Florida ajaleht Tampa Tribune, et Christopher Benbow’le tegi ettepaneku strontsiumiäriga tegelda tema Eesti äripartner Tarmel Herb.
Tarmel Herb pole muidugi mingi inimese nimi. Niimoodi lihtsalt kuulis seda Ameerika ajalehe kohtureporter kohtus tehtud helisalvestuselt. Kui see veider kirjapilt eesti keelde tagasi transkribeerida, siis on nimi hoopis... Tarmo Urb.
Oma suhete kirjeldamisel Tarmo Urbiga Benbow ennast tagasi ei hoidnud. Pigem vastupidi. Kohtus antud ütlustes rääkis ta: “Urb oli see isik, kes koordineeris Tallinnas 1999. aasta septembris toimunud kohtumist Baškortostani naftafirma esindajatega.
Alates sellest ajast, kui ma temaga kohtusin, oleme teineteisega olnud regulaarses kontaktis ning ta on ainus tõeline meessoost sõber, kes mul Tallinnas on.”
Benbow rääkis, et Urb tõi potentsiaalse ärivõimaluse temani 2003. aasta septembri lõpus või oktoobri alguses: “Üks venelane oli temaga ühendust võtnud. Tal (Urbil) on palju-palju Vene tuttavaid. Ta räägib vene keelt vabalt ning ta esitas mulle terve hulga ettepanekuid äriajamiseks Venemaa ja venelastega.
Suurema osa nendest ma lükkasin tagasi. Osa nendest tehingutest läksid nässu. Ja siis tuli see tehing, kus pakuti sõjatehnikat, nagu seda kirjeldati, see oli strontsium kui metall, mitte strontsium-90, vaid metalliline strontsium.” Paraku tuli “turult kõrvaldamist” vajava ohtliku isotoobi muundumine süütuks metalliks liiga hilja. 
Benbow ütles kohtus, et tema arusaamist mööda olid “nende inimeste valduses silindrid või konteinerid... nad tahtsid neid müüa. Ja nad pakkusid neid müüa ja küsisid, et kas me sooviksime – või küsisid Urbilt, kas ta oleks huviline tehingut vahendama. Ta (Urb) arutas seda minuga ja ma ütlesin, et olgu, jah, kuid ma arvasin, et see asi, see aine oli ohtlik ning ma olin huvitatud ainult selle toimetamisest Ameerika Ühendriikidesse. Eesti pole sellise asja jaoks hea koht. Neil pole seal raha ning mul olid perekondlikud sidemed Ameerika Ühendriikidega nagu ka Urbil, kes on Ameerika Ühendriikide kodanik.”

Eitab strontsiumi olemasolu
Vaheldumisi Ameerikas ja Eestis elav laulja ja helilooja Tarmo Urb ei eita oma tutvust Christopher Benbow’ga: “Ta oli kogu aeg Raekoja platsil. Jõi ohtralt veini, mida mina ei joo.” Ta möönab, et ka tema istus Benbow’ga Raekoja platsil koos ja ajas juttu.
Ka veider nimekuju Tarmel Herb ei üllata Urbi. “Päris ilmselt olen see mina. Kui palju neid on, kelle nime niimoodi võib esitada?”
Kuid ta eitab kategooriliselt mingit sidet kogu looga. &a mp;a mp;l dquo;Siin on korralik vaht üles aetud,” ütles Urb Ekspressile. “Ma arvan, et ta tõmmati sisse millegi muu pärast. Sest tegelikult pole olnud mingit strontsiumi ega mingeid KGB-lasi. Olen kindel, et ta sai asjata, sest mingit keissi pole. See on täielik udu. Leiti loll, kes lavastati süüdi ja pandi kinni. Mulle oli see artikkel täielik üllatus.”
Tarmo Urb kinnitab, et teda ei ole seoses Benbow protsessiga üle kuulatud. “Mind ei ole üle kuulatud ja minu poole ei ole pöördutud.” Ka mingeid takistusi USAsse reisimisel pole talle tema oma sõnade järgi tehtud.
Christopher Benbow, kes oma mineviku mattis suurejooneliste žestide virvendusse, kadus Tallinnast Florida vanglamüüride taha ja jättis maha mõistatuse. Kes ta tegelikult oli, seda ei teadnud isegi tema tuttavad. Ta oli olnud Inglismaal vannutatud audiitor ning keegi väitis, et ta olevat rikkumiste pärast ametist vabastatud.
Tal on kaugele arenenud eesnäärmevähk, mis on levinud luudesse, ning tõenäoliselt pole tal vanglas elada jäänud üle kolme aasta.
Kuidas petisest sai petetav
Christopher Benbow lugu tundub olevat uskumatu. Ta mõisteti eluks ajaks vangi, kuigi mingeid uimasteid ega radioaktiivset materjali keegi kunagi ei näinudki. Kuidas on see üldse võimalik?
Üks võimalik seletus on see: Benbow alustas suurejoonelist petuskeemi, pakkudes radioaktiivset materjali müügiks USA valitsuse agentidele, lapsiku ettekäändega see turult kõrvaldada. Kuid ta sattus uimastitevastase võitluse agentuuri (DEA) töötajate peale, kes kohe aimasid “suurt kala”.
DEA töötajad aga ei saanud tegelda radioaktiivse materjali tarnijaga, sest radioaktiivsed materjalid kuuluvad hoopis Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) tegevusvaldkonda.
Et juhtumit mitte oma käest ära lasta, suunasid DEA agendid Benbow tegevuse uimastite alale. Selleks pakkusid nad talle raha asemel narkootikume, mis tulnuks maha müüa. Sel hetkel sai petisest endast petetav.
Rahahädas Benbow võttis ettepaneku vastu ja asus olematute uimastikoguste müügiks looma üleeuroopalist turustusvõrku. Selle tegevuse pealt ta kinni võetigi.
Florida ringkonnakohtus mõisteti ta eluks ajaks vangi kavatsuse eest omandada levitamise eesmärgil viis või rohkem kilo kokaiini. Ka tema luksuskorter müüdi USA valitsu­se poolt maha, kuna selles oli uimastite müüki kavandatud.
Priit Hõbemägi