Artikli peale võttis toimetusega ühendust Janar Vaik, kes juhib nägemispuudega inimestele abivahendeid maale toovat keskust Silmalaegas. Selgub, et Irist saaks aidata spetsiaalne värvimääraja.  

"Intensiivne punane," ütleb värvimääraja Colorino eesti keeles, kui Iris puudutab sellega oma jopet. Iris naerab – tema nägemise mustvalgel skaalal tundub jope sama tume nagu must muld.

Värvimääraja on umbes poole telekapuldi suurune jubin, mille külge saab ühendada tavalised pleieri kõrvaklapid ning mobiilipaelaga kaela riputada. See suudab eristada 120 eri tooni.

"Pimedad eristavad sellega näiteks raha. Ja sokke," märgib Janar Vaik. Eesti turul on see Austrias toodetav aparaat müügil olnud möödunud suvest ning seda kasutab umbes 40 inimest.

Tehnika pole küll eksimatu: näiteks tumeroheliste puuvillasest kangast pükste puhul korrutab aparaat jonnakalt ikka "tumepruun" ja "tumepruun". "Teatud kangastega ei saa värvimääraja hakkama."

Kui palju selline "tark mees kõrvas" maksab? Kuna riik katab 90 protsenti värvimääraja hinnast, läheks see Irisele maksma 270 krooni. Kas Iris seda ikka tahab? "Ma arvan küll, siis saab poes hakkama." Ja puudutab värvimäärajaga pisitütar Aliise (üheksakuune) laupa: "Kahvaturoosa."