Üheks põhjuseks on asjaolu, et osa meie suuremaid ja huvitavamaid ettevõtteid on välisomanike täieliku kontrolli all.

Teine põhjus on see, et ettevõtte kasvatamiseks kasutatakse peamiselt laenu. Börsile tulekut justkui peljatakse - milleks turul kujunev aktsiahind, milleks uued investorid, milleks täiendav avalikkuse tähelepanu? Põhjamaades on ettevõtete jaoks ka börsi kaudu kapitali kaasamine loomulik protsess ja tõsine alternatiiv laenurahale. Kui vaatame laenuintresse, siis peaks ka rahaliselt olema praegu omakapitali kaasamise hind igati konkurentsivõimeline.

Rääkimata sellest, et pole vaja seada pante ja hüpoteeke ettevõtte varale.

Peamiseks ettevõtja mureks on tihti börsiraha kaasamise võimekus. Selle aasta esimeses pooles valitses Euroopas ja USAs tõesti suhteline vaikus. Kuid olukord muutus augustis-septembris ning mitme miljardi suurused IPOd ei ole enam haruldus. Ka kodubörsil näeme välisraha kasvavat huvi meie aktsiate vastu. Telekomi müügist vabanev raha ahvatleb ehk nii riigi- kui eraettevõtteid oma aktsiaid börsile tooma.

 Tänavusest Euroopa börsistatistikast väärib esiletõstmist, et rida uus emissioone oli suurusjärgus 1 miljon eurot.

Eesti ettevõtjatega kohtudes kostab tihti arvamus, et alla 100 miljoni krooni kaasamine ei tasu end ära. Eesti finants- ja õigusnõustajate tasud on endiselt madalamad kui Londonis või Stockholmis ja kui seal tasub 15-20 miljonit krooni börsi vahendusel kaasata, siis kuidas mitte meil.

Eri suurusega ettevõtete jaoks on börsil olemas eri lahendused ja näiteks 1 miljoni euro kaasamiseks sobib alternatiivturg First North. See osa turust on mõeldud nii alustavatele ettevõtetele kui kiire laienemise faasis olevatele väiksematele ettevõtetele. Alternatiivturu nõuded on leebemad kui põhiturul.

GILDi edetabelit vaadates torkavad silma mõned ettevõtted, millel kas erastamise ajast või eraettevõtete loomise algusaegadest on senini palju väike aktsionäre, kel aga puudub võimalus oma osaluse müümiseks või osaluse väärtuse hindamiseks. Näiteks Eesti Gaas või Mainor. Ka neile ettevõtetele sobib alternatiivturg aktsiate kaubeldavaks muutmiseks.

 Börsilt raha kaasamine peaks muutuma meie ettevõtjate jaoks võrdväärseks alternatiiviks laenamisele. Tallinna börs ja investorid on uute ettevõtete tulekuks valmis.