***

Üliõpilastöödel, eriti kui andagi teadlikuks ülesandeks välja mõelda midagi ulmelist (Electroluxil oli teemaks loomulikult tuleviku, täpsemalt järgmise 90 aasta kodumasin, teise samalaadse konkursina olen aastaid jälginud Peugeot’ analoogset võistlust noortele autodisaineritele), on võime minna mööda tavalist vormidisainerit alati ahistavaist tehnoloogilistest piirangutest. Me teame, mis oli 20 aastat tagasi, kuid me ei oska veel aimata, mida toob tulevik. Kindlasti mitte päris seda, mida võime praegustele teadmistele ja tehnoloogiatele toetudes oletada, aga võib-olla isegi midagi paremat. 

Siinsed tööd olid väliselt nagu vormidisainiharjutused ikka, ilma eriliste vapustusteta, tihti ümarnurksed vormid, milles võiks peituda ka midagi nüüdistööstusele kättesaadavat; kuid ideed nende taga on pöörased ja ulmelised, mis sest, et mõeldud rahuldama ikka neidsamu vajadusi. Millal leiutati viimane ideelt täiesti uus kodumasin? Inimesed vajavad ikka sedasama, pliiti, külmikut, pesumasinat, tolmuimejat, ainult nende vorm, tehnika ja efektiivsus muutuvad aastatega.

Võistluse finaalis esitlesid kaheksa sadade hulgast valitud parimat oma töid väikeste illustreeritud ettekannetega, objektidest olid valmis ka maketid.

***

Ulmetehnoloogiale tahangi tähelepanu juhtida. 3D-printerid on vormidisainis ja tööstuses juba kasutusel, kuid kuidas printida toitu? Sakslane Nico Kläber on innustununa viimasel ajal toiduväljaannetes teemaks olnud “molekulaargastronoomiast” kavandanud toiduprinteri Moleculaire, mis “prindib” üksikosakestest imetäpselt retseptijärgse toidu.

Ka võidutöö, rootslase Rickard Heden­stierna Cocoon tegeleb toiduvalmistamisega. Kiirkeedupotti või grilli meenutav aparaat valmistab enne ettevalmistatud, geneetiliselt muundatud materjalist liha- ja kalatoite. See olematu tehnoloogia peaks vabastama maakera toiduprobleemidest ja näljast, arvab autor.

Mitu tööd tegeles pesupesemise ­uute meetoditega. Hiinlase Zhengpeng Li ­Naturewash näeb välja nagu muruga kaetud lamamistool, kuid kui sinna peale ­istuda, hakkab see välja saatma negatiivseid ioone, mis puhastavad spetsiaalse nanokattega rõivaid. Mustemad riided võib ka üksinda toolile jätta!

Ameeriklase Louis Filosa Renew on lihtne auruti, mis peaks asendama pesumasinat. Spetsiaalne skänner loeb rõivaetiketilt, kuidas seda kangast töötlema peaks. Autori arvates on praeguste pesumasinate põhiprobleem aeglus, mis teeb inimesed kannatamatuks.

Minu lemmik juba Balti patriotismist tingituna oli leedulanna Toma ­Brundzaite Bifoliate, väliselt mailegrünberglikku neopoppi esindav seinale kinnitatav (kasutaja ei pea kummarduma, nagu praegu) nõudepesumasin, mis koosnes kahest sektsioonist, millest ühes toimus pesemine, teine oli samal ajal kasutatav nõuderiiulina, ja vastupidi. Pesuainete asemel on kasutusel ultraheli.

Kõige ulmelisem objekt nägi samas välja nagu kõige tavapärasem, elegantne kaheosaline külmkapp. Mis tegi Dulyawat Wongnava (Tai) Teleport Fridge’i eriliseks, oli “Star Trekist” pärit võimalus teleportatsiooni abil kappi täita, ei mingit poeskäimist enam!

Omaette teemaks oli keskkond. Hiinlane Penghao Shan kavandas õhus lendava väikese vihmaveekoguja, mis aitab lahendada veeprobleemi, vett ka joogikõlbulikuks puhastades. Tšehh Martin ­Miklica Le Petit Prince on robotobjekt, mis on mõeldud Marsi oludes taimi kasvatama.

***

Kahtlemata annab selline võistlus palju noore disaineri karjäärile, kuigi pärisellu sukeldudes peab ta ilmselgelt hulga pragmaatilisemate asjadega tegelema hakkama. Aga miks mitte unistada, kui oled veel noor? Disainerilt oodatakse muuhulgas üha enam võimet tulevikku ette näha…     HK

100% Design

Rahvusvaheline disainimess Londonis 23.–26. septembrini 2009.

Neljast põhiosast koosnev professionaalidele mõeldud väljapanek.

Alajaotused: 100% Design, moodsa ruumikujunduse näitus.

100% Detail, innovatiivsed ja jätku­suutlikud arhitektuurielemendid.

100% Material, uudsed materjalid.

100% Futures, noorte loomingu väljapanek