Seal on seda kraami nii palju, kui mul oli omal ajal siin musta metalli," kiitleb kunagine metallikuninganna Tiiu Silves Ekspressile.

Kui Silvese juttu uskuda, teeb ta koos ärimees Ain Kullo, ühe iraanlase ja Iraani keskpangaga uskumatut äri. Iraani pealinnast Teheranist 200 km kaugusel omatakse kahasse tehast, mis toodab keskpanga tellimusel, eksklusiivõiguste alusel ning suure saladuskatte all iga kuu ligi 500 tonni kullakange.

Silves väidab, et tema ja Kullo firma Axis Aurum kaalus sellise tehase rajamist ka Saaremaale, kuid proua kartis roheliste sekkumist.

Silvese sõnul sai temast Iraani riigi soosik tänu kontaktidele Saudi Araabia valitsusringkonnas. "Suheldes Šveitsi ja Euroopa pankadega aitasin omal ajal Iraani majanduslikust blokaadist välja," ütleb ta. Nüüd käivat proua islamiriigis iga paari kuu tagant lepinguid allkirjastamas ja aruandeid tegemas, ta olevat seal tugeva sõjaväelise kaitse all.
Üleüldse leiab Silves, et Iraan on tore riik - "heatahtlikud inimesed, kuritegevus puudub, abielulahutusi pole, isegi teed ei sula suvel üles" - ja lõpetagu maailm see Iraani mustamine! Kui diktaator tahab tuumatehnoloogiat arendada, arendagu.

"Võiksin praegugi Eestisse Iraanist odavat naftat tuua, seal on kõiki maavarasid külluslikult, ent ei saa - siin on turg kartellilepingutega paika pandud!"

Ehitus- ja sisustusäriga tegelev Ain Kullo annab mõista, et Silvese jutt polegi täielik väljamõeldis. Kõik uhked plaanid on tema sõnul praegu kõigest soovunelmate ja ideede tasandil ning reaalsest ärist ollakse kaugel. "Kui Iraanis õigest otsast asju ajada, on äri seal isegi lihtsam kui vabas turumajanduses," väidab Kullo, mööndes siiski mõningaid äririske.

Raske haiguse läbi põdenud Silves jätkab aga pajatusi oma suurejoonelistest plaanidest. Ta ütleb, et tahtis Iraani rajada Sharm El Sheikhi sarnase puhkekuurordi, milleks eraldati talle lausa maatükk. Ent kava jäi katki, sest islamiseadused ei luba alkoholi ja poolpaljaid naisi.

Samuti tegeleb proua oma sõnul siinkandis rahvusvahelise humanitaarfondi asutamisega, mis toetaks paljulapselisi peresid ja üksikisasid. Ent kahjuks ei saavat Eestis sellele maksuvabastust ning ilmselt tuleb fond asutada Soomes.

Silvese tõeline rahamasin olevat aga hoopis pangagarantiide ost-müük, millel on taevalik kasumlikkus.