24.04.2009, 00:00
Toidulaud kergemaks
Roheline teeb rõõmsaks. Sellepärast ongi kevaditi naeratusi rohkem.
Kõrvenõges on üks esimene roheline umbrohi, mis oma nina
mullast välja pistab. Tervis tuleb selle abil täitsa tasuta
kätte. Korjata tasub noori nõgeselatvu, mis kasvavad autoteedest
eemal.
Kadrioru vanast pargiosast leiab nõgeseid
rohkesti.
Kui nõges kuuma veega üle valada ja
nõrutada, siis suud ei kõrveta. Nõgest võib
kasutada samades roogades, kus tavaliselt kasutatakse spinatit ehk siis spinati
asemel. Vitamiinirikas nõges passib näiteks omleti- või
pirukatäidiseks. Nõgeselehtedest saab tervistava tee, aga ka
suurepärase värske külma supi.
Külm
nõgesesupp
Vaja läheb
- kaks punti noori nõgeselatvu
- punt rohelist sibulat
- 500 ml maitsestamata jogurtit
- värskelt jahvatatud meresoola ja terapipart
Valmistamine
Hoia nõgeselehti äsja keenud vees paar minutit, loputa külma
veega üle ning nõruta vesi välja. Purusta nüüd palju
erksamat rohelist värvi nõgeselehed saumikseris. Sega kokku
jogurtiga ja haki juurde roheline sibul. Serveeri koos keedetud munaga.
Maasikasmuuti
Vaja läheb
Valmistamine
Vala kõik komponendid kannmikserisse ja purusta. Serveeri klaasis. Peale võid panna maasikaviilu ja raputada tuhksuhkrut.
***
Ka värsketest nõgeselatvadest saab koos tomatimahlaga ülitervisliku kokteili. Kokteile ja smuutisid saab valmistada ükskõik millistest marjadest või viljadest.
Vaja läheb
- klaas maasikaid
- banaani
- sorts hapukat mahla
- jääkuubikuid
Valmistamine
Vala kõik komponendid kannmikserisse ja purusta. Serveeri klaasis. Peale võid panna maasikaviilu ja raputada tuhksuhkrut.
***
Ka värsketest nõgeselatvadest saab koos tomatimahlaga ülitervisliku kokteili. Kokteile ja smuutisid saab valmistada ükskõik millistest marjadest või viljadest.
Ujuvad saared ehk Lumepallisupp
Vaja läheb
Valmistamine
Löö munakollane ja -valge eraldi lahti. Valge klopi vahule. Aja klaas piima koos veega keema. Mina teen nii, et ajan kõigepealt vee keema ja siis lisan keevasse vette piima. Muidu võid põhja kõrvetada. Lusikaga tõsta munavalgevaht keevale piimale peale. Valmista ette igale sööjale magustoidutaldrik, soovitavalt väiksem lai supitaldrik. Kui näed, et munavalgevaht hakkab kõvaks tõmbuma, tõsta igale taldrikule eraldi paar kolm vahututikest.
Siis lisa külmale piimale veega vedeldatud jahu ja suhkur, kuhu on segatud munakollane.
Sega natuke piimaga, lase korra läbi tõmmata, maitsesta vanilliga ja vala ettevaatlikult magustoidutaldrikule, nii et ujuvad saared tõuseksid kollasele leemele. Saad imehea lapsepõlvemälestuse.
Vaja läheb
- 4 muna
- pool klaasi suhkrut
- liiter piima
- maitsestamiseks vanilli
- 2 spl jahu
- klaas külma vett
- natuke soola
Valmistamine
Löö munakollane ja -valge eraldi lahti. Valge klopi vahule. Aja klaas piima koos veega keema. Mina teen nii, et ajan kõigepealt vee keema ja siis lisan keevasse vette piima. Muidu võid põhja kõrvetada. Lusikaga tõsta munavalgevaht keevale piimale peale. Valmista ette igale sööjale magustoidutaldrik, soovitavalt väiksem lai supitaldrik. Kui näed, et munavalgevaht hakkab kõvaks tõmbuma, tõsta igale taldrikule eraldi paar kolm vahututikest.
Siis lisa külmale piimale veega vedeldatud jahu ja suhkur, kuhu on segatud munakollane.
Sega natuke piimaga, lase korra läbi tõmmata, maitsesta vanilliga ja vala ettevaatlikult magustoidutaldrikule, nii et ujuvad saared tõuseksid kollasele leemele. Saad imehea lapsepõlvemälestuse.