Kuiv jää muutub aurupilveks, laual hakkab purskama vulkaan, tornaado tekitab veekeerise, publik degusteerib limonaadimulle ja imestab optilise illusiooni üle. Kui etendus lõpeb, on lapsed saalis vaimustusest lõhkemas. Ja mis peamine: kõike saab ise järele teha. Nii tutvustab meelelahutuslik-hariv programm “Teaduse imed” keemiliste ja füüsikaliste nähtuste maailma.

“Isa, kas võib, ma hakkan keemikuks,” küsib umbes kuuene tüdruk sõu lõppedes. Vaimustuses on ka vanemad, kelle kommentaare võib lugeda “Teaduse imede” kodulehel: “Minu 8-aastaseks saav poeg oli juba kuu aega rääkinud keemiakatsetest, ning natuke netis ringi vaadates jõudsime siia lehele. Nii tema kui tema sõbrad olid teie etendusest väga vaimustatud. Omalt poolt võin ainult kinnitada, et lapsed olid kõik kaasa haaratud, etendusel oli oma tempo, lapsed said asju kaasa teha ja samal ajal liiguti uute teemade ja tegevuste juurde.”

Selle kiiresti populaarsust kogunud etenduse “Teaduse imed” eest vastutavad kaks noormeest: Eduard Tee (28) ja Jevgeni Moiseenko (32). Eduardil on tehniline haridus, Jevgeni sai aga piiteris teatrialase koolituse. Ja kui Eduard on kohalik, siis Jevgeni tegi elus neli aastat tagasi kannapöörde: sõitis Venemaalt koos tuntud vene nukulavastaja Jevgeni Ibragimoviga Eesti Nukuteatri kutsel Tallinna. Aasta hiljem kohtas festivalil Kuldne Mask oma tulevast naist ja jäigi Eestisse.Puudus vaid hobi. Koos Eduardiga mõeldi välja sõu, milles on oma roll nii tehnikainimesel Eduardil kui ka näitleja Jevgenil.

Alguses jagasid paarimehed auditooriumi keele järgi ära – Eduard võttis enda peale eesti publiku, Jevgeni vene oma. Nüüd oskab aga Jevgeni nii palju riigikeelt, et publikule füüsika-keemiaimesid selgitada. (Muide nakatas ta teatripisikuga ka Eduardi, kes õpib Viljandi Kultuuriakadeemias näitlejaks.)

Etenduste arv sõltub hooajast. “Teame suurepäraselt, et me ei ole ainsad, kes Eestis teaduslik-meelelahutuslike programmidega tegelevad, kuid ausalt öeldes ei ole konkurentsi siiani üldse tunda,” ütleb Jevgeni, kelle jaoks on kokku saanud nii hobi kui ka töö ja äri.

Tõsi, sellel äril on ka oma mitteteaduslikud iseärasused. Näiteks tellivad noored peaaegu kogu varustuse Ameerikast ja Inglismaalt – Eestis ei ole kolbide korke lihtsalt saada! Programmi ettevalmistamisel läbivad väga range valiku ka eksperimendid ise: teaduse imede juures on peamine ohutus. Kõiki katseid kontrollitakse kodus.

Tänu sellele teab Jevgeni tütar, kolmeaastane Greta, suurepäraselt, mis asi on staatiline elekter, ja suudab selgitada kuuekuusele õele Emmale, mis on superabsorbent või milles peitub mähkmete saladus.

Tegelikult oligi programm algul mõeldud eelkõige lastele alates neljandast eluaastast, kuid selgus, et teaduse imesid on nõus vaatama ka täiskasvanud. Sõumeeste klientideks on näiteks üks Eesti pank ja suured linnaettevõtted. Aga talviste pühade ajal annavad “Teaduse imed” iga päev etendusi ka Venemaa turistidele.