Vaatamata programmi arengule ei suudetud enam kui kümne aasta jooksul mõelda välja mitte midagi, mis oleks oluliselt muutnud programmi kasutusviisi. Uued funktsioonid lihtsalt kuhjati vanadele peale.

Microsoft küsitles tavakasutajaid, et teada saada, milliseid uusi funktsioone nad vajavad. Selgus, et mitmed nendest on Wordis juba ammu olemas. Paraku ei suutnud isegi kogenud kasutajad neid kõiki leida.

Tegemist pole vaid Microsofti murega. Näiteks populaarne Microsoft Office’i alternatiiv, tasuta levitatav OpenOffice.org, näeb Microsofti tarkvaraga üllatavalt sarnane välja. Uusi ja erinevaid kontoritarkvara kasutajaliideseid pole suutnud siiani keegi luua.

Microsofti arendajad said aru, et pelgalt kosmeetiliste parandustega seekord piirduda ei saa – on vaja alustada puhtalt lehelt. Just nii tehtigi. Office 2007 programmid on vanad tuttavad, kuid nende nägu on täiesti uus. Kirjutasin aprillis, et Microsofti Live on värske tuulepuhang tarkvara ja interneti maastikul. Kardan, et pean ennast kordama: Office 2007 on järjekordne toode Microsoftilt, mis mõjub üle pika aja värskendavana.

Office 2007 peaks poelettidele jõudma tuleva aasta alguses. Juba mainitud uue kasutajaliidese on saanud paketi populaarsemad programmid: Word, Excel, PowerPoint, Access ja osaliselt ka Outlook. Ülejäänud programmid jätkavad alguses Office 2003 võtmes, kuid ka nendele lubatakse hiljem uut kasutajaliidest.

Uues süsteemis tunneb ära vana harjumuspäraseks muutunud programmi, kuid kohe lisandub tunne, et kõik on teisiti. Programmi väljanägemine on puhas ja esteetiliselt nauditav. Julgen oletada, et Microsofti poisid on õppinud Apple’ilt põhimõtte less is more (vähem on rohkem).

 

Nägemist, menüüd, tere, ribad!

Kõige suurem muudatus kasutajaliideses on uus menüüriba, mis asub programmi ülemises osas, seal, kus vanasti asusid menüü ja tööriistad. Alguses võibki tunduda, et tegemist on parandatud väljanägemisega tööriistavalikuga. See eksiarvamus võib tekkida vaid seepärast, et mõned ikoonid on samad või sarnased. Tegelikkuses on uus menüüriba funktsioonide kogum, mis muutub vastavalt teie tegevusele.

Riba ülemises osas on sakkmenüü, mille igas kategoorias on hulk tööriistu. Mõned ribale ilmuvad tööriistad tekivad sinna vastavalt kasutaja tegevusele. Näiteks pildi märkimisel ilmuvad ribale nupud, mis võimaldavad teha piltidega kõikvõimalikke operatsioone. Kui märkida ära mitu elementi (näiteks pilt ja tabel), siis ilmuvad mõlemad nupud ülemisse sakkmenüüsse ja kasutaja saab valida, millist riba ta soovib kasutada.

Nupud ribal on mugavalt suured ja paigutatud loogilistesse gruppidesse. Mitmed funktsioonid sisaldavad eelvaate võimalust – see võimaldab kasutajal näha, kuidas vastav käsk dokumenti muudab.

Vanast menüüst on säilinud vaid “File”-nupp, mis nüüd asub Office’i ikooni all vasakus ülemises nurgas, ning selle kõrval on mõned tihti kasutatavad nupud, nagu “Salvesta”, “Prindi” jms.

Uus riba menüü asemel ongi suurim Office’i muudatus, mis usutavasti võib nüüd sellisel kujul püsida aastaid, enne kui mõeldakse välja uus kasutajaliides.

Peale riba on siiski ka teisi uuendusi. Teksti märkimisel tekib selle kõrvale hõljuv menüü, mis sisaldab populaarsemaid nuppe. Liikudes kursoriga menüüst eemale, kaob see kähku.

Word võimaldab nüüd dokumenti salvestada ka pdf-failina. Paistab, et Microsoft on lõpuks võtnud kuulda “rahva häält”, sest see oli tõesti kauaoodatud ja väga vajalik funktsioon.

Excel on nüüd võimsam: üks leht võib sisaldada kuni miljon rida ja 16 000 veergu. Kujutate ette sellist tabelit? Aga kui juba on tõesti suur tabel, siis uus Excel võimaldab paari nupuvajutusega näidata kõiki andmeid eri värvides – sõltuvalt nende suurusest. Näiteks võib lihtsalt teha nii, et aastaaruandes on automaatselt punase taustavä rviga ära märgitud need kuud, millal poe käive jäi alla miljoni krooni.

PowerPoint nagu Word ja Excelgi sisaldab uut riba. Märkimist väärib veel võimalus valida kiiresti erinevate kujundusteemade vahel. Valitud teema muudab kogu presentatsiooni välimust (taust, fondid, tabelid jne) ühe stiili järgi.

 

Liiga uuenduslik?

Kuigi vana töökorraldussüsteem on Office 2007s asendatud uuega, saab siiski teatud määral töötada ka vanaviisi. Säilinud on kõik kiirvalikusõrmised. Nii võin vajutada endiselt ALT + T + W, et näha, mitu sõna on juba kirjutatud. Need inimesed, kes ei tunne kiirvalikuid, saavad neid nüüd kiiresti õppida – piisab vaid “Alt”-klahvi all hoidmisest ja vastavate ikoonide juurde tekivad väikesed vihjavad tähed.

Kõige suurem küsimus, mis tekib Office’i muudatustega, on see, et kas need pole liiga suured. Kas kasutajad jõuavad nendele piisavalt lihtsalt järele, ilma et kahaneks töö produktiivsus? Ühelt poolt tundub, et uus kasutajaliides peaks parandama Office’i kasutamisvõimalusi, teiselt poolt võib see olla liiga suur muudatus ja peletada (vähemalt alguses) kasutajad eemale. Microsoft ise usub, et tehtud muudatusi saab kergesti õppida ning süsteem on üles ehitatud nii, et selle kasutamine on mugav ja lihtne.

Olulisemad muudatused

Outlook 2007:

  • Kalendri jagamine üle interneti.
  • Mugav To-Do Bar – kogu vajalik info ühel ekraanil.
  • Kalendrivaates kuvatakse päevade all ka taskid ja meilid.
  • Mitme kalendri vaatamisel nende omavaheline varjutamine (overlay).
  • Ühised kategooriad meilide, kalendri, ülesannete ja kontaktide jaoks.

Word 2007:

  • Uued ribamenüüd – iga töökäsk on maksimaalselt kahe hiireklõpsu kaugusel.
  • Valitud sõna juurde hiire kohale ilmuv poolläbipaistev kiirmenüü kirjastiili muutmiseks.
  • Stiilide kasutamisel on tulemus näha enne, kui hiirega vajutad selle nimele.
  • All paremal nurgas dokumendi lihtne sisse-välja suumimine.
  • Piltide paigutuse valikul eelvaade.

Excel 2007:

  • Tingimuslik formaatimine, ruudud muutuvad ise värviliseks ja graafiliseks.
  • 3D-graafikud, lihtsam haarata rohkem infot.
  • Tabeli vormingu muutmine – uus vaade kuvatakse kohe, kui hiirega üle malli sõidad.
  • Operatsioonitundlikud menüüd: töötad tabeliga, kuvatakse tabeli menüü, valemite korral valemite menüü jne.
  • Printvaates töötamine – näed juba töötamise ajal, milline tuleb väljaprinditav Exceli tööleht.

Powerpoint 2007:

• Hulk otse internetist kasutatavaid uusi malle.

• Lihtsam dokumendipõhjade loomine (ka Slide Master’i muutmine).

• Lihtne slaidide stiili muutmine – eelvaade hiireklikita.

• Uus funktsionaalsus – SmartArti lisamine slaididele, ülikiire moodus mõjusa graafiku loomiseks.

• Kaunid 3D-graafikaga elemendid.