Mida vähem pronksmehest räägitakse, seda parem on! Valitsus ja kaitsepolitsei ei taha kedagi ärritada - ei omasid ega võõraid. Kapo ei taha ajakirjandusele midagi rääkida pronksmehe "kaitsmisega" seotud tegelaste, nende suunajate ega rahastajate kohta, ehkki informatsiooni peaks olema palju. Aga teema ülesvõtmine tähendaks sõnasõda pressis ning seda tahetakse igal juhul vältida. Isegi nende positiivsete sammude hinnaga, mida avaliku arvamuse mõjutamine pakuks.

 

2. Sambaseadused tulevad

Valitsus teeb monumendiprobleemide lahendamiseks vajalikud seadused. Selleks on töös kaks eelnõu. Nn sõjahaudade seadus reguleerib Eesti sõjahaudu, mida olevat umbes 200. Seadus reguleerib ümbermatmisega seotut riiklikul tasemel selleks, et keegi ei saaks näiteks Tõnismäe "langenute" ümbermatmist vaidlustada.

"Keelatud rajatiste" ehk monumentide seadus on ajendatud Tõnismäe pronksmehest, Lihula sambast ja kavandatud Peeter I monumendist ning nendega seotud kohalike võimude tegevusest. Seadus annaks riigile õiguse ja võimaluse reguleerida monumentide püstitamist. Vaieldakse veel selle üle, kas monumendi püstitamine tuleks omakorda kooskõlastada muinsuskaitse vm asjaomase organiga. Ilmselt kaotavad kohalikud omavalitsused õiguse oma äranägemise järgi oma maale monumente püstitada, kuna need ei pruugi olla riiklikult "sobivad".

Üks seadus võimaldab seega Tõnismäelt minema viia "langenud", teine aga pronksmehe.

 

3. Valmisolek kokkupõrgeteks

Kui tahad rahu, siis valmistu sõjaks! Samal ajal toimub ka ettevalmistus kõige halvemaks ehk tõsiseks kokkupõrkeks massidega. Politsei peadirektori Raivo Küüdi algselt üsna napisõnaline korraldus on tema asetäitja Erki Nelise usina käe all kasvanud üheksapunktiliseks politseioperatsiooni kirjelduseks, mille kestust on pikendatud ka presidendivalimiste päevale, 23. septembrile. Käskkirja põhjal asutakse Tallinnas "avalikku korda tagama". Selleks vajalikud lisajõud tuuakse väljastpoolt Tallinna: "Ametnike transpordiks Tallinna kasutada politseiprefektuuride suuri konvoibusse." Sellest võtavad osa "masside juhtimise baaskoolituse läbinud politseinikud koos erivarustusega". (Märulipolitsei tavapärasesse varustusse kuuluvad nt kiivrid, vestid, kilbid, kumminuiad, käerauad, teenistuskoerad. Seadus lubab politseinikul teenistusülesande täitmisel erivahendit, kumminuia ja gaasirelva kasutada massilise korratuse ja avaliku korra grupiviisilise rikkumise tõkestamisel ning seadusevastaselt hõivatud maa-ala vabastamiseks.)

K-Komando ehk kiirreageerimisüksus on samuti valmis "erakorraliste sündmuste operatiivseks lokaliseerimiseks". Külalispolitseinikke toitlustatakse ja neile antakse öömaja. Politseioperatsioon lõpeb siis, kui Raivo Küüt seda otsustab.

Boonusena annab valitsuse uus plaan ninanipsu keskerakondlikule Tallinna linnavalitsusele. Väidetavalt ei tea Tallinna linnavalitsuse juhid nendest seaduseelnõudest midagi. Aga just linnavalitsuse ümarlaud ja venitamistaktika ongi peamiseks takistuseks säilmete ja samba Tõnismäelt äraviimisel.

Mitu pronkssõduri osas vastasleeridesse kuuluvat poliitikut peavad venelastest meeleavaldajate juhte äraostet avateks tüüpideks. Pole ainult selge, kes pidanuks nendega tehingu sõlmima...

Pronkssõduri lähedusse on 22. septembriks registreeritud küll juba mitu miitingut, kuid ka nende vastu on leitud rohi - teeremondi tõttu on nii plats kui ka sellega piirnev ala kogunemisteks suletud. Kõige lihtsamad vahendid on ikka kõige tõhusamad.