Väike tallinlanna Amanda-Nicoletta Sarros saab täisikka jõudes üheks osanikuks omanimelises OÜs Nicoletta. 2001. aastal asutatud kinnisvarafirma dokumentides on 2000. aastal sündinud plikatirtsu nimi tema kreeklasest isa ja eestlannast ema kõrval. Vaatamata noorele eale on tal suus ka kolm keelt - vanemate emakeeled, aga ka nende omavaheline suhtluskeel, inglise keel. 

Sündinud Kreekas, veedab väike tüdruk siiski suure osa lasteaiaeelsest ajast Tallinnas.

Amanda ema on tallinlanna Mari Möldre (29) ning tema isa praeguseks pool aega Tallinnas, pool Ateenas elav Kreeka ettevõtja ning miljonär Nikolaos Sarros (55).

* * *

Ootan varem kokku lepitud kohtumist Nikolaos Sarrosega Eesti kõige pisema ja tundmatu SBM panga (endine Preatoni pank) viimase korruse kontoris Pärnu maanteel. Koosolekuruum on kõle ja ebameeldivalt steriilne, nagu need tavaliselt ikka on. (Panga "de-preatoniseerimise" - Sarrose väljend - käigus koliti ka panga kontor Roosikrantsist vanalinna serva ja asub nüüd vanas postimajas.)

On novembri algus, aasta lõpp läheneb häiriva kiiruga. Kohtumine on juba mitmeid kordi edasi lükkunud, sest Sarros on pidevalt lennus. Seda, kuidas ta Eestisse sattus, jutustab ta esimest korda.  

Enne, kui ma sõna suust saan, lennutab hoogsalt uksest sisse sadav lipsustatud ja tumehallis ülikonnas härra enda ette lauale A4 lehekese. Interview brief´ina pealkirjastatud spikrile on kirjutatud midagi pisikeste punktikeste kaupa (nagu "Who is N Sarros" ja "What N Sarros wants to do"). Küsimusele "What N. Sarros wants to do?" on vastus eriti pikk, venides punktist A punktini F.

Järgneb ootamatu loeng - punktikestele toetuv, loetud kõva vilistava kreeka s-i saatel. Sealjuures ei unusta Sarros meeldivalt naeratada ja iga natukese aja tagant iseloomulikult läbitungivate silmadega puurida, kas kõigest on ikka aru saadud. 

Sujuvalt vahetame teemat. Sarros on avatud ja vastutulelik. Küsin tagasihoidlikult, kuidas kohtus Sarros Mari Möldrega.

"She was difficult... (Lõbus naer)... Like Estonians, she was difficult. Samamoodi nagu eestlastega on raske, samamoodi usuvad nad sellesse, et tulemas on midagi head, midagi positiivset," räägib Sarros lõbustatult. "Kõik head asjad on rasked."

Aasta 1997. Nikolaos Sarros (siis 48) veedab pikka nädalalõppu Eestis. Ta on esimest korda Tallinnas ja tal pole siin veel kinnisvarahuvisidki - vastupidiselt paljudele Eestit väisavatele välismaalastele. Kreekas nooblis rajoonis on tal kodu ning kaks täiskasvanud tütart. Ta on Ateenas omanimelise maaklerfirma Sarros Securities Inc omanik, mille koguvara 35 miljonit eurot. 

Samal ajal elab Tallinnas, Põhjamaade ühes pärlis, oma elu Eesti tüdruk Mari - suure tõenäosusega nii nagu kõik selle linna 20sed.

Sel nädalalõpul kohtab Sarros heledapäist 22 aasta vanust eestlannat. Ta on pärit kuuelapselisest perest, tal on neli õde ja üks vend ning ta elab koos vanematega. Pedagoogikaülikoolis õpib Mari rootsi keelt ja kirjandust.

Sarros: "Kohtusime lounge’is Olümpia hotelli all, ühes lounge’idest seal. Küsisin temalt mingit infot, ja ta oli seal. Ning sellest hetkest, you know, kulus VIIS KUUD minu elust, et veenda teda tulema minuga välja ning jooma klaasikest drinki. Nii see algas."

Sarros naerab taas lõbusamalt.

Pärast viit kuud, juba 1998, sõitis Mari ise Kreekasse. Esialgu spordiga tegeleva õe Eva juurde, "aga seal kindlasti nende tutvus jätkus", märgib Mari ema. "Nii on jah, et Kreekaga on meie perel olnud ikka väga tihedad suhted." 

Ümmarguse aasta 2000 sisse jääb tähtis daatum - Nikolaos Sarrose ja Mari Möldre pulmad. Neid peeti "nii siin kui seal", teisisõnu peeti pulmi mitu korda, sest tähtsat elusündmust tähistati nii kaugel soojas Kreekas kui ka Eestis.   

* * *

"Praegu on mul väike tütar Amanda." Sarros otsib korraga midagi pintsakutaskust, tõmbab mobiiltelefoni välja. "Tema üle ma olen väga uhke." Telefoni ekraanipildilt vaatab vastu väikeste lokikestega armas tüdruk. 

"Mul on kokku kolm tütart, kaks Kreekas - üks on 30 ja teine 28. Amanda on nelja ja poolene. (Ärksalt) She keeps me going!"

Amanda ema Mari Möldre töötab praegu Sarrose kontrolli all olevas Eesti kinnisvarafirmas Sigma Real Estate OÜ (firmale kuulub ka osa SBM panga aktsiatest), aga ta on, nagu öeldud, ka üks kolmest Nicoletta OÜ omanikust.

Ent mitte ainult Mari ei ole osaline Sarrose äritegevuses.

Äriregistri järgi on ka Mari õde Maare Möldre tööl Nicolettas, olles selle tegevjuht.

* * *

21. augustil 2004 teeb Jüri Jaanson Ateena olümpiamängudel elu sõidu ja toob ära kaua oodatud hõbeda. Pealtnäha pole Jaansonil rikka Kreeka investoriga muud ühist, kui et sõit toimub Sarrose kodulinnas Ateenas.

Sellegipoolest - Eesti tiim pole suutnud veel rõõmsast uudisest maha jahtuda, kui Sõudeliidu omadele helistab Rein Kilk: nii, nüüd on vaja kõik kutsuda Sarrose juurde!

Eesti Sõudeliidu peatreener Jaan Tults: "Reede õhtul teatati, et öösel saabub jõuk sponsoreid tšarterlennuga. Tuleb õhtusöök. Me ei teadnud, kus see maja asubki, taksod sõitsid üle tühermaa, pimenes juba. Aga no see oli ikka eksklusiivne linnaosa, turvamehed paistsid juba kaugelt. Kivihooned, valged marmorid, bassein. Nagu filmis."

Kohale jõudes võttis eestlaste üllatuseks neid teiste seas vastu Eesti oma tüdruk. See tüdruk oli pikka suvisesse kleiti riietatud Mari Möldre.

Tults: "Jutt käis pidevalt ikka sõudmise lainel, rääkisime ka naiste sõudmisest - no ja siis sai öeldud, et ka Mari oleks hea sõudja, on selline tugev naine!"

Sarros omalt poolt kiidab tagantjärele Jaansonit: "Very nice guy, very modest. Küsisin talt, et kus ta medal on. Jaanson vastas tagasihoidlikult, et taskus on. Võta välja!" Nii et hõbedast rõõmu nägid varsti ka teised, kes aperitiiviga õuemurul viibisid.

* * *

"Seni olin ma tegelnud Eestis kinnisvaraga," jätkab Sarros oma kontorist. "Aga kinnisvara on kinnisvara. Okei, sa kogud renti, vaatad, et kõik oleks korras. Aga kui sul on pank, pead sa olema sotsiaalselt aktsepteeritud."

Ilmselt see soov oli ka augustikuise ootamatu kutse taga Eesti tiimile ning "jõugule sponsoritele", nagu ütles Jaan Tults - Eesti ettevõtjatele ja ärimeestele.

Andres Unga, Eesti suursaadik Kreekas: "Nikolaos Sarrose nimi on Kreeka raha- ja majandusringkondades juba pikki aastaid väga hästi tuntud." Juhuse tahtel asub Sarrose Kreeka kodu just selle maja kõrval, kus saatkond üürib Eesti suursaadiku eluruume, nii et tegemist on ka naabrimeestega.

Jutuajamise jooksul viibivad Eestis ka Sarrose äripartnerid Emmanouil Karavelakis ja Andreas Boumis. Viimase kohta naljatab Sarros: "I´m a happy man. I´m 55 years old - and I can say I have at least ONE friend." Mees vappub naerust.

Korraga astub Sarros koosolekuruumi ukse poole, hõikab koridorist sekretäri, ja peagi astuvad sisse Karavelakis ja Boumis. Üks väiksem valgete juustega vanem mees, teine pikka kasvu, gerarddepardieuliku olemisega härra. Kõigil on korraga käes kullast palvehelmed.  

Panga Eesti-nõustaja Raivo Vare, praegune Eesti Raudtee arendusjuht: "Sarrose puhul ma tema palvehelmeid nii väga polegi märganud, küll aga kasutavad neid mitmed tema kolleegid nõukogu liikmed. See on osa lõunamaisest kultuurikontekstist, mis meile on siinkandis harjumatu, kuid mida kõik sealkandis pisutki liikunud inimesed harjumusest ilmselt enam ei märkagi."

*

Kuu aja pärast, kui uuesti kohtume, teeb Sarros fotograaf Vallole ettepaneku pildistada Rasmanni kabinetis: "Mul on ainult mu ajutine kabinet. Let´s go to Rasmann´s office." Viipab edasi. 

Rasmanni toa ukselt lööb vastu korralik suitsuving (meenuvad Vare sõnad, et Sarros on "massiivne suitsetaja"), Rasmann kustutab parajasti sigaretti.

Aga üle ukse Sarrose ajutisse tuppa kiigates võib näha laual kaht avatud läptoppi, ja üht väikest tüdrukut naeratamas mõlema ekraanilt.

   

Rahvusvaheline äri

Tallinna vanas postimajas Pärnu maantee ja Suur-Karja nurgal töötab Eesti kõige vähem tuntud pank SBM. Tavalisele möödakäijale annab selle olemasolust aimu vaid tagasihoidlik silt hoone ühe sissekäigu juures.

"Täitsa normaalne pank, aga väga väike," iseloomustab panga juhataja Riho Rasmann oma asutuse hetkeseisu ning räägib teenidussaali avamise võimalusest maja allkorrusel.

SBM Pangas töötab vaid 15 inimest. Bilansimaht oli septembri lõpu seisuga 163 miljonit krooni (aasta lõpul 184 miljonit), mis jääb Hansapanga omast maha üle seitsmesaja korra.

Rasmanni sõnul annab väiksus pangale aga eeliseid: "Kõiki kliente tead ju nägupidi. Laenu saab meilt hulga kiiremini kui mõnes suures pangas."

Tegemist on igati rahvusvahelise äriga. Täht S tähistab panga nimes Skandinaaviat, B Baltikumi, M Vahemeremaid (Mediterranean).

Vahemere äärest pärinevad panga põhiomanikud. 65 protsenti aktsiatest kuulub selle loo kangelasele Nikolaos Sarrosele, kes on ka panga nõukogu esimees. Viis protsenti on tema kaasmaalase Emmanouil Karavelakise käes. Kreekast pärineb ka panga nõukogu aseesimees Dimitrios Germidis (endine Kreeka keskpanga president).

Skandinaavlasi esindab Rootsi investeerimispankur Ulrich John, kes kontrollib kümnendikku panga aktsiapakist.

Baltikum on aga panga peamine tööpõld.

SBM Pank kandis suveni nime Preatoni Pank - endise omaniku Ernesto Preatoni järgi, kes tarvitas asutust aegajalt oma kinnisvaraafäärides. Samuti aitas pank tema sõpradel-tuttavatel paigutada raha Eesti edukatesse ettevõtetesse.

Rasmann lubab investeerimispanganduse suunda jätkata. Tänu uutele omanikele on panga poole pöördunud ka ärimehi lõunamaadelt, keda peibutab Euroopa Liidu laienemine: “Huvilisi pöördub meie poole päris palju."

Ja tegelikult pole investoril tänapäeva rahvusvahelises äris vahet, kas tema väärtpaberikonto asub Eestis või mõnel muul maal. Peaasi, et teenustasud oleksid normaalsed ja teenus kvaliteetne.

SULEV VEDLER