See, kes tõmbab alla

Pole vahet, kas ta on pankur või botaanikaaia mutitapja, teda iseloomustab huvi filmiloomingu ja heade saadete järele ja tal on riist, mis saated kettale seivib.

Kavas tõmbab huvitavatele filmidele alla jämedad jutid, ja programmeerib oma aparaadi ära, nii et see tal nädala jagu saateid ilusti üles võtab. Pärast vaatab ja niutsub õnnest.

 

See, kes muudkui arvutab

Kui oleks tema teha, täiendaks ta telekava spordirubriiki kellaaegadega – mis kell astub mingil turniiril Eurospordis areenile Raphael Nadal ja millal Roger Frederer. Ja millal keegi kolmas ja neljas ja viies.

Kavaservad on tal tihedasti numbreid ja tehteid täis soditud, sest võistlused on teises ilmaotsas ja ajavööndis ja tuleb üle kontrollida ja rehkendada. EE TV-nädala poolt soovitatud saateid ei vaata ega hakka vaatama.

 

See, kellel kogu aeg telekas käib

Kui hommikul üles ärkab, lülitab teel kempsu televiisori mängima, ja kui ta õhtul hambad ära on pesnud, paneb kinni. Hommikul käib tal telekas seetõttu, et ekraaninurgas on kellaaeg. Ja õhtul seetõttu, et mingi hääl peab ju majas olema. Kava vajab ta selleks, et staaridele vuntse ja prille ette joonistada, kui reklaamipaus tuleb ja kümme minutit midagi teha ei ole. Ja vahel paikneb tv-kaval kohvitass, ja vahel begooniapott.

 

See, kes on seriaalisõber

Elab seeriakangelaste elu, paneb mustad riided selga, ja nutab silmad punaseks, kui keegi kangelastest auto alla lükatakse.

Sugulastega, kes seriaali ajal külla tulevad, ta vestlusse ei astu, ja vaesed külalised vahivad piineldes aknast välja.

Telekava on tal hädasti vaja, sest telefoni  teel loeb ta Soome sõbrannale ette, mis Vaprates ja ilusates järgmisel nädalal juhtub. Sest meie Vaprad ja ilusad on Soome omast ees.

 

See, kes jätab muljet

Ühiskorteris või ühiselamus elades joonib ta kavas alla kultuurisaated, poliitikasaated ja väärtfilmid – sellised, kus hammasteta jaapani eit istub pool tundi ühe koha peal ja vaatab kaugusse, ja kõrkjad sahisevad ja vesi soliseb.

Ta jätab oma äramärgitud kava avalikku kohta, et korterinaabrid märkaks, kui nõudlik on ta maitse.

Teiste ära olles elab tõsielusarjadele häälekalt kaasa.

 

See, kes vaatab vähe

Tal on muudki teha, kui telekat vaadata. Ta vaatab AK-d ja Õnne 13, rohkem mitte, ja need kellaajad on tal peas.

Telekava üle on tal sellegipoolest hea meel. Kavaga lööb ta kärbseid maha, paneb saunas istumise alla, või rebib ribadeks, paneb ribad kaussi ja kass käib kausis ajalehe otsas kusel. Kui kass peaks ära jooksma, viib lehe töö juurde. Või naabritele.