Vanemale spordijälgijale, kel meeles ajad, kui ilma tegid purjetajad vennad Tõnisted, tuleb Bratuhhinate sümpaatne rääkimisviis tuttav ette. Sealt, kus õel jääb üks lause pooleli, jätkab sujuvalt teine. 

 

Juhus tõi võrkpalli juurde
Lapsena käisid õed ujumistrennis. “No ei meeldinud väga,” ütleb Polina. “Tahtsid midagi muud teha,” lisab Natalja. 

Tüdrukud võinuksid minna ka sõudmisse, sest nende isa Konstantin oli N Liidu tasemel sõudja ning ala on Narvas vägagi tugeval järjel. Aga tüdrukud tahtsid proovida midagi võistkondlikku. Korvpalli või võrkpalli, mõtlesid nad, kui Energia spordikooli võimlasse läksid. Seal käis parajasti võrkpallitrenn. Tuntud Narva treener, tänaseks siitilmast lahkunud Boriss Alfjorov kutsus tüdrukud kohe trenni. Nii see läks.

2002. aastal tuli Narva Igor Pihlea, Milstrandi võrguklubi omanik. Kutsus Tallinna. Pakkus võimalust mängida Eesti meistriliigas. 

Muidugi ei jätnud selline pakkumine 15aastastele piigadele palju mõtlemisainet. Muidugi tahtsid nad minna. “Tõsi, ega meie senine treener ei olnud selliste asjade käiguga rahul,” ütleb Natalja. “Aga ema ütles, et tehk u me nii, nagu tahame. Pealegi ei jäänud ta ju üksi koju. Just sellel ajal sündis meile väike õeke.”

Tallinna tulek mõjus esialgu siiski kerge šokina. “Me tulime eesti kooli, eesti keelt rääkida ei osanud, kuigi grammatika osas oli meil hea põhi all. Kui Narvas olid meil koolis neljad-viied, siis nüüd tulid sekka ka kolmed. Ma arvan, et paar kuud kulus kohanemiseks,” meenutab Polina. “Pigem ikka pool aastat,” arvab õde. “Aga, et me olime koos, siis polnud ju raske. Ja kooli lõpuks olid meil ikka neljad-viied.”


Keelte peale tublid
Nagu sai märgitud, on paljud imestanud, kui hästi Narva piigad keele selgeks said. Tüdrukud usuvad, et neil on keele peale veidi annet. “Praegu õpime EBSis inglise keeles,” teatab Polina ja Natalja täiendab, et lisaks õpivad nad ka hispaania keelt. “Tegelikult meeldib meile väga Itaalia ja tahtsime õppida itaalia keelt, aga seda ei saanud EBSis õppida.”

Muide, selle hispaania keele oskusega seoses tuleb tüdrukutele meelde veel üks asi. Nimelt ei osanud Milstrandi pühapäevane vastane Gran Canaria naiskond arvata, et Polina ja Natalja hispaania keelt mõistavad. “Tead, sa ei kujuta ette, kuidas nad ropendasid meie aadressil. Ropendasid nii, et vähe ei olnud,” kirjeldab Polina. 


Eks muidugi ajas ropendama, kui kogemuste ja oskuste poolest justkui paremad hispaanlannad meie omade vastu ootamatult päris suurde hätta jäid.


Tulevik? Polina ja Natalja usuvad, et äkki õnnestub neil tulevikus mängida mõnes tugevas välisklubis. Kui nad muidugi jätkavad saalivõrkpalli mängimist. Sest samavõrd tõmbab neid ka rannavõrkpall. Sügisel saavutasid Polina ja Natalja koos omavanuste rannavolle EMil koguni viienda koha.

Siiski on seis selline, et Polinale on praegu rohkem meelt mööda saalimäng. “Ma olen lapsepõlvest saati unistanud, et kunagi mängin Eesti koondises,” ütleb ta. Natalja, kes on koos Mari-Liis Graumanniga rannavolles hästi esinenud, ütleb nüüd, pärast pühapäevast ilusat esitust, et mängiks heal meelel saaliski.


Aga eks aega ju on, suvi on kaugel, sestap jõuavad õed veel juurelda, mismoodi nad oma karjääri jätkavad.


Reedel mängivad nad Kanaaridel korduskohtumist Gran Canaria vastu. Tahavad kuulsatele vastastele vähemalt sama vägeva lahingu anda nagu pühapäeval.