1988 olid sotsioloogid teinud korraliku uuringu ja selle tulemusena saadi teada, et Eesti pioneeriorganisatsiooni seisund 5 palli skaalal on nadi 1,7 punkti... Selge see, et aeg oli küps ja ei läinudki kaua, kui sündimas oli midagi uut ja palju paremat.


Kui Moskva ELO ettevalmistustest kuulis, püüti loomulikult esimest vabariiklikku laste kokkutulekut ära hoida. Kõne Moskvast sai ka Indrek ­Toome, kellelt nõuti säärase õõnestustöö kiiret lõpetamist. Sellegipoolest leidis mastaapne kogunemine saarekesel aset. Ja sellest, 22. juunil alanud kokkutulekust võtsid osa peaaegu kõigi Eestimaa koolide esindajad. See foto on üks toona tehtud ülesvõtetest, ja nagu plakatilt võib lugeda, on tegemist Mererajooni koondrühma liikmete Aivari, ­Urmase, ­Maarja (Tali, paremalt esimene), Priidu, Aini, ­Maria, Liina ja teistega. Kõik alles koolilapsed.


Muide, pildilt ei puudu ka Eesti praegune välisminister Urmas Paet, kes siin on alles 14aastane ja esindab Tallinna 13. keskkooli.


25. juuni 1988 tähistab seega ühtlasi Paeti karjääris esimest pisikest verstapostikest – teismeline Paet valiti juba siis ELO aseesimeheks...


Leia Urmas pildilt!