Nii fotosid kui ka videoid saab näha aadressil http://kauna-talu.com.ua/, aga veelgi lihtsamalt Google'is (http://www.google.ee/), kui lööte sisse Eesti kohanime "kauna talu". Esimesena avaneb lehekülg kirjaga "Tere tulemast", kus on lisaks videomaterjalile ka vene- ja ingliskeelsed selgitused.

Sissejuhatus teatab: "See allikas on loodud foto- ja videomaterjali põhjal, mis on võetud üles ühe Ukraina natsionaalsotsialistliku noorteorganisatsiooni liikmete poolt, kes läbisid 2006. aasta suvel Eesti sõjaväebaasi territooriumil NATO instruktorite juhendamisel diversiooni-terrorismialase väljaõppe."

Leheküljel rõhutatakse, et ühe osavõtja mütsil on Ukraina organisatsiooni UNA-UNSO märk. Organisatsioon on aga kuulsust kogunud asjaoluga, et selle liikmed osalesid Vene vägede vastases sõjategevuses Tšetšeenias. Mõnedel fotodel poseerivad noored Ukraina rahvusliku sümboolikaga rõivastuses, teistel demonstreerivad natsižeste.

Fotoseeria lõpeb ülesvõtetega diplomite-tunnistuste kätteandmisest. Foto allkiri "See NATO dessant asub ette valmistama järgmist dessandi maandamist Krimmis" vihjab sellele, et kogu sõjaline ettevalmistus on korraldatud eesmärgiga astuda välja Vene vägede vastu Krimmis.

Krimmi poolsaar on piirkond, mis pakub strateegilist huvi nii Vene sõjalistele jõududele kui ka NATO-le. Praegu viibivad Ukraina territooriumil Krimmis Vene mereväelased.

Diversioonist teatasid ühtaegu vähemalt kümme Vene saiti

Sama teema all leiate Google'is järgmise leheküljena foorumi, kus keegi Genõtš kommenteerib tänavu 8. novembril fotosid: "Terroriaktid kavatsetakse korraldada Krimmis ja on suunatud venekeelse elanikkonna ja Vene mereväelaste, samuti Krimmi -tatarlaste vastu - et provotseerida neid venevastastele pogrommidele."

Selsamal 8. novembril, pool tundi hiljem, ilmub Venemaa ajalehe Nezavissimaja Gazeta saidile kellegi Akela sõnum: "NATO ei jäta Krimmi rahule. NATO instruktorid koolitavad Baltikumis diversante. Selles ei ole põhjust kahelda. Venemaa võib sõbralikest suhetest Baltikumiga üksnes unistada. Loomulikult ei ole see tõestus, vaid emotsioonid. Kuid fakt jääb faktiks. Sest loengut pidanud ohvitser rääkis äratuntavalt eesti aktsendiga. Kui te ei usu, võtke kätte ja külastage saiti."

Ikka samal päeval ilmus info ka lehele http://www.politforum.ru/: "Kui madalale on langenud NATO "generalid". Nad üritavad Krimmi probleemi lahendada laste kätega, teha neist mõrtsukad, universaalsed sõdurid-diversandid. Ja siis tulevad mängu juba täiendavad värvid: "NATO jaoks on peamine destabiliseerida poolsaarel valitsevat olukorda, provotseerida rahvustevahelist konflikti."

Samal ajal, kuid nüüd juba inglise keeles, ilmub aadressil www.foreignpolicy.com/resources/forum tõdemus: "WOW! It'll make it worth your while if you visit this source. I thought it was all tales, but it seems real. Americans and NATO really do train subversive groups and this site proves it."

Lisaks eespool mainitud foorumile hakatakse 8. novembril infot Eestis väidetavalt toimunud õppustest korraga arutama foorumites

http://forum.gala.net/, http://www.versii.com/ ja http://www.discussanything.com/ ja veel mujalgi. Viimaselt saidilt võib lugeda Leedu tudengi kõnet, kes jagab oma muljeid sellest, kuidas teda agiteeriti kõnealusesse laagrisse minema.

Kommentaaride järgi otsustades esitavad/võtavad foorumis osalejad infot kui absoluutset tõde. Seejuures hämmastab asjaolu, et õppusi puudutav teave ilmub kõikidesse foorumitesse üheaegselt.

- Hello! Can I speak to Mikola?

Väidetavalt Ukraina organisatsiooni UNA-UNSO liikmeid kujutaval fotol on ekstremistlik imago. Organisatsiooni kohta levivad visalt kuuldused, just nagu valdaksid selle liikmed küll vene keelt, kuid kuna nad vihkavad nii õudselt kõike Venemaaga seotut, eelistavad vene keelele inglise keelt. UNA-UNSO juhatuse esimehe asetäitja Mõkola Ljahhovõtš pakub hõlpsama suhtlemise huvides küll minna üle vene keelele.

"Meieni jõudsid fotod teie organisatsiooni liikmete osalemisest mingil Eestis toimunud õppusel. Kas te soovite kommentaaride ettevalmistamiseks aega?"

"Ei! Ma olen valmis kohe vastama. See ei ole esimene Vene eriteenistuste korraldatud provokatsioon. UNA-UNSO ei osale 1990. aastatest alates sõjategevuses. Mingeid õppusi Eesti territooriumil ei ole olnud. Me tegutseme vaid Ukraina pinnal."

"Milline on teie organisatsiooni seisukoht NATO esindajate kohaloleku kohta Krimmis?"

"UNA-UNSO-l ei ole kindlat seisukohta NATO vägede kohaloleku kohta Krimmi territooriumil. Organisatsiooni liider Andrei Škil toetab NATO kohalolekut, kuid ma ei ole selles positsioonis päris kindel, see tähendab, et ma ei toeta eriti ükskõik milliste võõrvägede viibimist Ukraina territooriumil. Kuid ma arvan, et kui seal on Vene väed, siis tasakaalu huvides olgu ka NATO omad."

"Teid peetakse natsionalistlikuks organisatsiooniks..."

"Me ei ole natsid. Me austame teisi rahvusi ja toetame nende soovi olla vaba. See, et meie liikmed sõdisid Tšetšeenia territooriumil Venemaa imperialistlike vaadete vastu, on tõsi. Praeguseks me teiste riikide territooriumil ei tegutse. Ja kui me kedagi abistame, siis üksnes infoga."

***

Küsime Vene välisministeeriumist, kas tegemist võib olla Vene eriteenistuste korraldatud provokatsiooniga. Esialgu ei olda üldse nõus kommentaare andma. Palutakse hoopis faksida kogu info osakonnajuhatajaMihhail Kamõninile.

Aga Kauna talu maja on tõepoolest olemas

Selleks, et kontrollida, kas kogu info on tõesti ekslik ja fotod võltsingud, suundus Ekspress Kauna tallu. Ja selgus, et fotodel kujutatud majaga sarnane maja on tõepoolest olemas. Kuid elus on ta palju muljetavaldavam - see on tsitadell.

Kahekorruseline kivimaja, U-tähe kujulise põhiplaaniga. Õue ümbritseb kõrge kivimüür. Maja fassaadi esimesel korrusel ei ole aknaid. Aknad on vaid maja selles küljes, mis vaatab õuele. Õuel vedelevad tühjaks lakutud koeratoidunõud ja katkine kirves. Õueväravad on tehtud 4-5 mm paksustest metallplaatidest. Seejuures kaunistatud väljalõigetega. Läbi mustri on näha, et majas on valgus - muid elumärke pole. Meie koputamise-hüüdmise peale ei vastata. Tänu põlema jäetud valgustusele on näha, et seintel ripuvad needsamad lipud mis fotodel ning ülesvõtted automaatidega inimestest.

"Kas Kauna talu nimi ütleb teile midagi?"

Kaitseliidu välis- ja avalike suhete osakonna ülem Neeme Brus: "See on mingi turismikoht. Meil ei ole sellega igatahes mingit pistmist."

"Kas sellel territooriumil on kunagi toimunud mingeid Kaitseliidu õppusi?"

"Ei."

"Aga maja ümbrus on padrunikesti täis."

Maaomanik: "See on mulle õppetund"

Selgus, et kõigepealt ilmusid fotod tasuta fotoalbumite saidile http://www.smotri.te.ua/. Samal saidil on ühe pildi allkirjas nimetatud Kroonu klubi. Teiste hulgas kuulub selle klubi juhatusse Peeter Laur. Äriregistri andmetel kuulub temale maa, millel seisab kõnealune maja.

"See on nii mulle kui ka klubile ja kaitseliidule hea õppetund, kuidas luua musta PRi. Tegemist on noortelaagriga, milles osales Ukraina organisatsioon PLAST. Poliitilises mõttes täiesti neutraalne. Pigem skaudiorganisatsioon. Koju tagasi jõudnud, riputasid poisid oma fotod internetti, et kõik laagris osalenud saaksid neid kasutada. Mingid poliitilised jõud võtsid need fotod, muutsid allkirjad ära ja panid üles teisel aadressil. Algsest variandist ei jäänud midagi alles."

"Kas te kasutasite ehtsaid relvi?"

"Kõik relvad olid kaitseliidu omad ja see oli kaitseliiduga kooskõlastatud. Muidu meil ei oleks ju relvi olnud. Aga kasutasime paukpadruneid ja õppemiine. Me korraldame selliseid laagreid juba mitu aastat. Teeme koostööd Erna retkega."

"Milleks te niisuguseid laagreid korraldate?"

"Eks igaühel ole oma hobi. Demokraatia selles ju seisnebki, et üks armastab liblikaid, teine relvi. Kuid selles ei ole midagi, mis oleks seotud terrorismi või diversiooniga."

"Kõnealused pildid on tehtud ilmselt tänavu juulis ühe Eestis tegutseva osaühingu poolt korraldatud kahepäevase noortelaagri toimumise ajal, millest võtsid osa noored Ukrainast ja Leedust ning mis sisaldas ka militaarseid elemente," teab kaitsepolitsei komissar Henno Kuurmann.

"Kaitsepolitsei on selle noortelaagri toimumisega seonduvat kontrollinud ning pole selle korraldaja tegevuses kuriteo tunnuseid tuvastanud. Väited, et nimetatud noortelaagris oleks terroriste koolitatud, ei vasta tõele ning on ilmselt propagandistliku iseloomuga."

"Kaitsepolitseile teadaolevalt nimetatud üritusest terroristlike organisatsioonidega seotud isikuid või muu kuritegeliku taustaga isikuid osa ei võtnud. Ühegi riigi, sealhulgas Ukraina, Leedu ega Venemaa ametivõimud pole meile avaldanud kahtlust või viidanud, et kõnealustel piltidel olevad isikud oleksid seotud mõne terroristliku organisatsiooniga või omaks kontakte nendega."

Vene luure kabinetis sündinud

Kauna talu juhtum on krestomaatiline Vene eriteenistuse ideoloogilise diversiooni akt.

Eestile "väikese vastiku natsiriigi" maine külgekleepimine on juba mitu aastat Vene välispoliitika leivanumber. Töö käib mitmel tasandil alates OSCEst, Euroopa Nõukogust ja lõpetades interneti jälgimisega.

Kui Kauna talus Eestis militaarfriikide korraldatud õppuse läbinud noored ukrainlased oma pildid internetti üles panid, noppis Vene luureametnik need sealt üles. Asutas uue internetisaidi nimega kauna-talu.com/ua, pani samad pildid üles ning kirjutas neile juba uued, "noorte terroristide" väärilised allkirjad.

Seejärel levitas luureametnik uut veebiaadressi venekeelstes internetifoorumites. Lisas lennuka väljamõeldise sellest, kuidas noored Ukraina äärmuslased õpivad Eesti natside juures, et hiljem Krimmis NATO vägede vastu diversiooniakte sooritada.

Kokkuvõttes kõige labasem laim ja väljamõeldis, mis ajastati perfektselt NATO tippkohtumise ajale 28.-29. novembril Riias.

Priit Hõbemägi

Lugu ilmus esmakordselt 23.11.2006