Hiljuti arreteeris kaitsepolitsei grupeeringu liidri, 38aastase Nikolai. Tema ja ta sõbra Sergei {allmaailmas tuntud "Kobra" nime all) sõbrad-tuttavad ostsid endale dokumendid, mille kohaselt 15 vene "kantpead" on ametlike paberite järgi ühe Osula külas asuva talu metsatöölised, talusulased ja ehitajad.

Talupoeg Enn teenis aga sissekirjutuse pealt 700 dollarit, 300 dollarit sai iga passi pealt Sõmerpalu valla asjaajaja T.R; Vallaametnike ja Võru passilaua töötaja Sirje vastu on algatatud kriminaalasi. Sirje on politseile üles tunnistanud 11 ebaseadusliku passi vormistamise.

Talunik Enn tunnistas kohalikule politseile üles, et sai Tallinna venelasteit iga sissekirjutusega passi eest 1000 dollarit. Kuid ainult „tingimusel, et dokumendil on garantii ja ei mitte mingit jama". Nüüd, kus kaitsepolitsei on vale-passidega valekodanikud avastanud, jätkub "jama" mitmeks kuuks.

Raske on ette kujutada inimesi, kes oleksid sulasetööst kaugemal kui Buick Park Avenuega sõitev Nikolai ja ta sõber Sergei. Mõni aasta tagasi vabanesid mehed üheskoos vanglast (Nikolai istus röövimiste eest). Nikolai ja Sergei asusid Tallinnas "katust" pakkuma (Sergei vormistati selleks ühe turvafirma direktoriks. Firmal turvateenuste litsents puudub). Maksustati prostituute.

Nikolai puhul tõestas kaitsepolitsei ka tegelemise narkootikumidega -tema kodust leiti läbiotsimisel 158 grammi marihuaanat.

Lisaks grupeeringukaaslastele hangiti Võrumaa sissekirjutus ka tuttavatele, näiteks Sergei turvafirma raamatupidajale. Kokku tehti võltsdokumendid 30 inimesele.

"Me kardame, et nüüd sõidavad "kantpead" siia ja käsivad meil 30 000 dollarit tagasi maksta," pihtis passilaua töötaja kaitsepolitsei uurijale.

Miks püüdis rühm vene keelt rääkivaid inimesi end Võru talupoegadeks muundada? "Sissekirjutuse abil oli juba võimalik vormistada kodakondsust. Kodakondsust aga vajasid grupeeringu liikmed selleks, et osta Tallinnas kinnisvara," kõlab kaitsepolitsei seletus.