Dubai on teise kultuuriga koht. Sharjah’s on see muutunud. Sharjah oli väga lõbus emiraat aastat 20 tagasi. Muudatus tuli uue šeigiga, kes tegi lõbusale elule Sharjah’s lõpu. Ausalt öeldes, miks mitte teha üks väike Metaxa. Ha-haa.

Tegite siis?

Ha-haa. Ei, ma ei teinud.

Palju see Koroli asi riigile maksma läks?

Selle kohta ei oska ma midagi öelda. Olin rohkem operatsioonijhuht. Minu põhiline eesmärk oli see inimene sealt kätte saada ja tagasi tuua. Ilma negatiivse järelmõjuta, et riigi maine oleks korras. Meie diplomaatilised suhted alles algasid ja see kaasus lahenes mõlemale poolele soodsalt. Nende nägu jäi alles ja meie nägu jäi alles.

Mis oli põhiline vabanemise katalüsaator?

Araabia maailmas loeb väga, kui sa hoolid inimesest, ja nad nägid meie jõulist kohalolekut kogu aeg. See avaldas muljet. See kindlasti avaldas muljet vanglas. See kindlasti avaldas muljet kohtusüsteemis. Selles mõttes on väga oluline, et meil oli võetud advokaat, meie esindajd olid kogu aeg seal. Seal istuvad vanglas kümned inimesed, kes on unustatud sinna. Nad ei tea üldse, millal kohtuistungid toimuvad ja mis edasi saab. Võtavadki seda filosoofilise rahuga.

Korol sai siis armu?

Ta sai joomise eest armu. Karistus oli 40 piitsahoopi joomise ja 2000 dirhamit trahvi politseiniku ahistamise eest, mis arvutati üle vanglapäevadeks, mis oli lõplikult täidetud. Aga seda teist poolt, piitsahoope, ei viidud täide. Anti armu. Süüdi mõisteti ta mõlemas teos, aga Sharjah’ valitseja on andnud talle armu 40 piitsahoobis. Ta on kohtulikult karistatud ja see otsus on jõus. Armuandmine on ikka armuandmine.

Altkäemaksu küsiti?

Ei.

Kes Eesti riiki aitas?

Kõige tugevama töö tegid ära Hollandi peakonsul ja nende majandusnõunik.

Kas nad pakkusid abi ise?

Ei. Me ikka palusime hollandlaste abi, sest riikides, kus ei ole meie esindust, esindavad vastavalt Euroopa õigusaktidele Eestit siis teised liikmesmaad. Holland oli valik, sest meie mehed tulid sinna Hollandi lennukitega ja Hollandi peakonsulaat on seal. Eks oleks saanud ka teiste poole pöörduda.

Kas riik esitab Korolile nõude?

Juristid peavad seda analüüsima. Ta oli ju lähetatud riiklikule ülesandele.

Kas Korol võlgneb avalikkusele seletuse?

See on kaitseväe asi. Ta ei ole moraalselt valmis. Ta peab siiski kohanema siinsete oludega. Ta saab ise ka aru, millise teo ta toime pani. Moraalselt ka põeb, et võttis pitsi rohkem.

Mis mees ta on - kindlasti jõudsite suhelda?

Kaitseväelane oma mõttemaailmaga. Kinnipidamise elas normaalselt üle. Ma ei ole psühholoog või psühhiaater ega tea, kas tal sees midagi katki läks. Mõjutusi võib olla. Kohtuotsus ei olnud tema otsene tahe. Tubli sõjaväelane.

Kas see, et ta ei mäleta, oli ainult kohtuvõte või joobeastmest tingitud?

Nii ta kohtus ütles, et ei mäleta. Usun, et ta tõesti ei mäleta. Ütles, et keegi ta sinna politseiniku ruumi juhatas. Kui oled väsinud ja jood, juhtub ju, et pärast ei mäleta midagi. Ta magas seal toas. Oletatavalt käis enne WCs ära, siis suundus magama.

Kes ta just sinna tuppa magama juhatas, ei tea. Sattus ruumi, kus oli hämar. Seal magatakse madalatel asemetel. Ta võis täitsa kogemata selle politseiniku vastu minna. Hommikul nelja-viie ajal see juhtus. Politseinik ehmatas muidugi kohe üles.

Koroli kronoloogia

? 23.02 võeti Andrei Korol Sharjah’ lennuväljal vahi alla.

? Aprilli algul määras esimese astme kohus Korolile 80 kepihoopi – 40 alkoholi tarvitamise ja 40 naispolitseiniku ahistamise eest.

? Laupäeval 8.04 oli teise astme kohtuistung, kus kohtunik küsitles Korolit inglise keeles.

Mõjuvõimsate isikute ja Eesti esindaja juuresolekul peetud dialoog:

Kohtunik: "Kas te tarbisite alkoholi?"

Korol: "Jah."

Kohtunik: "Kust te seda ostsite?"

Korol: "Tulime lennujaama transiittsooni. Küsisime baarist, kas tohib alkoholi juua. Öeldi, et tohib. Ostsin siis pudeli alkoholi Metaxa. Kreeka brändi."

Kohtunik: "Kas te jõite seda üksi?"

Korol: "Ei joonud."

Kohtunik: "Kas te jõite kahekesi selle pudeli ära?"

Korol: "Ei joonud, meid oli mitu."

Korol lisas, et oli väga väsinud, ja rohkem kohtunik seda teemat ei puudutanud.

Dialoog ahistamissüüdistuse küsimuses.

Kohtunik: "Räägiksite te meile, mis juhtus seal naispolitseiniku ruumis? Kas te sisenesite sinna ja mis seal juhtus?"

Korol: "Ei mäleta hästi. Keegi juhatas mind sinna ruumi, aga mis seal sees oli, ei mäleta."

Kohtunik: "Kas te puudutasite teda pepust?" (kohtunik kasutas ingliskeelset sõna ass – toim.).

Korol hakkas midagi edasi rääkima, aga kohtnik muutis meelt. Küsis, kas Korol puudutas naispolitseinikku "tagant" (inglise keeles – back). Piiskopi hinnangul oli see ilmne sõnademäng, vabas, lõbusas vormis.

Korol vastas kohtunikule, et tema ei mäleta midagi. Kohtunik lubas järgmisel istungil otsuse teatavaks teha.

? Pühapäeval, 9.04 vabastati Korol Hollandi peakonsuli käendusega vahi alt. Toimus see suurte bürokraatlike pingutuste tulemusel, mille käigus veetis lisaks Piiskopile vangimajas terve päeva ka Hollandi peakonsul.

? Esmaspäev, 10.04 oli Emiraatides püha, prohvet Muhamedi sünnipäev. Vabastustoimkond valmistus optimistlikult laupäevaseks otsuseks.

? Neljapäev ja reede olid sealmaal puhkepäevad.

? Laupäeval (15.04) kuulutas kohtunik välja üllatava otsuse – naispolitseiniku ahistamise eest mõistetud kepihoobid asendada trahviga 2000 dirhami ulatuses, mis loetakse kaetuks vanglas veedetud päevadega. Lennujaamas alkoholi tarvitamise eest jättis aga otsuse 40 kepihoobi osas jõusse. Eesti delegatsioon loobus advokaadi teenetest ja kirjutas Sharjah’ valitsejale palvekirja, et Korol kepihoopidest pääseks, sest tegu on eurooplase ja kristlasega. Selle peale anti samal päeval Korolile armu.

? Pühapäeval (16.04) taotleti vanglast Koroli dokumente, et teda riigist minema saata. Järjekordse bürokraatiakadalipu läbimisel need ka väljastati. "Oht valitses viimase hetkeni. Juku-Kalle Raidi piltide avaldamine langes samale ajale," ütleb Piiskop.

? Esmaspäeval (17.04) kell 00.30 lahkus Korol Sharjah’ pinnalt.