„Seetõttu sobivad need lepingud eeskätt neile, kes kavatsevad pikemaajalisemalt investeerida, mõeldes näiteks pensionile,“ ütles Ekspressile SEB Elu- ja Pensionikindlustuse juhataja Indrek Holst.

Sisuliselt on tegemist privaatsete investeerimisfondidega, kus lepingu sõlmija saab ise otsustada, millal ja kui palju raha ta sisse maksab ning milliseid väärtpabereid ta tosina aasta jooksul soetab või maha müüb.

Erinevalt tavalistest fondidest kaasneb siin aga elukindlustus ning teenitav tulu on maksuvaba. Tulu saab välja võtta ka enne 12 aasta möödumist, kuid siis lisandub tulumaks.

Holsti sõnul sobivad investeerimisriskiga lepingud eeskätt jõukamatele ja riskijulgematele klientidele. Ning lepingut sõlmides peab arvestama portfellide haldamise tasudega. Küll aga ei võta SEB järelejäänud kolme nädala jooksul erandina lepingu sõlmimise tasu.

Ka Swedbanki PR-mees Mart Siilivask märkis, et lepinguid ostavad täna jõukamad kliendid investeerimise eesmärgil. Hetkel on pangale kuuluval seltsil sedasorti lepinguid 22 292.

Ta toonitas, et 1. augustis kaob maksuvabastus, kuid „samas jääb hea võimalus kasuta sarnast toodet pensioni investeeringuna, sest kehtima jääb tulumaksusoodustus sissemaksetele. Täna on täiendava kogumispensioni lepingul tulumaksuvaba sissemakse 15 protsenti brutopalgast.“

„Maksuteema ei ole ainus põhjus. Näiteks meid valitakse seetõttu, et pakume varahaldust kindlustusseltsi sees,“ rääkis ka Mandatum Life juhatuse liige Paul Lukka.