Paremini tuntud kui Eddie “The Eagle”. Edwards oli esimene Suurbritannia sportlane, kes esindas Suurbritanniat taliolümpiamängudel suusahüpetes.

Edwards muutus omamoodi legendiks, kui jäi 1988. aasta Calgary olümpial viimaseks nii 90 kui ka 70 meetri mäel.

Lendaks Eddie Eagle ka praegu, oleks tema esitused raudkindel YouTube’i materjal.

Edwards kannatas raske lühinägelikkuse all, mistõttu ta pidi isegi hüpates prille kandma. Samuti oli ta oma 82 kilogrammiga vähemalt 9 kilo raskem kui ükskõik milline teine suusahüppaja Calgarys. Teised suusahüppajad pidasid “Kotka“ esinemist spordiala häbistamiseks. Pärast Calgary mänge kehtestas Rahvusvaheline Olümpiakomitee reegli, et enne olümpiale pääsemist peab sportlane täitma kvalifikatsiooninormi.

Reegel sai nimeks Eagle Rule (Kotka reegel).


(Afp)

Esimene keenialane, kes eales taliolümpial osalenud. Boit oli endine keskmaajooksja, kes sporditarvetehiiu Nike abiga alustas 1996. aastal treenimist Nagano olümpiamängude murdmaasuusatamise võistlusteks. Boiti aeglane, kuid visa esinemine pälvis globaalset tähelepanu. Kuigi Kenya mees lõpetas 10 km klassikasõidu viimasena, ootas teda finišis selle ala võitja, suusalegend Bjørn Dæhlie, kes ta oma embusesse võttis. Selle sündmuse auks pani Boit oma poja nimeks Dæhlie Boit.

Philip Boit võttis osa ka Salt Lake City ja Torino taliolümpiast.


Jamaica bobimeeskond

(Afp)

Kui ameeriklased George Fitch ja William Maloney nägid Jamaicas pušantovankrite võidusõitu, tuli neil mõte panna kokku bobisõidumeeskond ja osaleda sellega 1988. aasta Calgary olümpiamängudel. Maloney ja Fitch tahtsid oma idee teostamiseks kasutada kohalikke hea tasemega sprintereid, kuid kõik lükkasid selle hullu mõtte tagasi. Projektis nõustusid osalema neli Jamaica sõjaväelast – leitnant Devon Harris, kapten Dudley Stokes, reamees Michael White ja raudteeinsenerina armees töötanud Samuel Clayton.

Kuigi meeskonna bobikelk läks rennis ümber, sööbisid nad publiku mällu igaveseks, kui nad marulise aplausi saatel sõiduvahendi kätte haarasid ja sellega uhkelt finišisse sammusid. Hiljem osales Jamaica bobitiim ka 1992. ja 1994. aasta olümpiamängudel, kusjuures viimasel saavutati muljetavaldav 14. koht. Bobimeeskonna kuulsuse ületas siiski neist tehtud film “Cool Runnings”, mis teenis maailmas ülihea 154 miljonit dollarit.


Jamil El Reedy

1984. aastal Sarajevo olümpial osalenud egiptlase täisnimi oli õigupoolest Jamil Omar Hatem Abdulalem Jamil El Reedy. Kiirlaskumises viimaseks jäänud ning slaalomis 47 võistleja seas 46ndaks jäänud El Reedy sõnul valmistus ta olümpiamängudeks, veetes 40 päeva üksinda skorpionidest kubisevas koopas Egiptuse kõrbes. Nimelt nõudis sellist riitust tema treenerist isa. Samuti möönis ta toona pressikonverentsil, et ta on tüdinud naljadest, kus küsitakse, kas ta treenis olümpiamängudeks püramiidide otsast alla laskudes.


(Afp)

Esimene mustanahaline suusataja taliolümpial. Senegalist pärit Lamine Guèye esindas kodumaad 1984., 1988. ja 1992. aasta taliolümpiamängudel.

Spordivälises elus modelli- ja näitlejaametit pidanud Guèye on hetkel Senegali suusaliidu president. Guèye on tuntud ka praeguste olümpiale pääsemise reeglite kriitikuna, sest need ei võimalda tema arvates pääseda mängudele kõikide riikide esindajatel.