Õige meeleolu tabamiseks on oluline leida punasevalgeruuduline piknikulina. Jookidest tasuks purgijookidele eelis­tada termosega kaasa võetud teed või kohvi. Piknikumenüüga ära siiski üle pinguta.


Klassikalised võileivad passivad piknikukorvi suurepäraselt. Kas praemuna- või hoopis singi-kurgi- või röstbiifi-hapukurgileivad.


Rännumehe-tüüpi leivad hoiavad võileivakatted hästi koos. Muidugi võib eksperimenteerida ja leiva vahele panna, mis pähe tuleb. Tee aga vähemalt kaks ühesugust võileiba, sest need tuleb ju kahekaupa kokku panna ja paberisse mähkida. Kõige parem paber on valge majapidamispaber, mis liigse rasva enda sisse imeb ning võileivad õigel määral tihedaks ja läbi­imbunuks muudab.
Puhkepäeva hommikut võib koduaias, või siis prantsusepäraselt pargis, alustada hilise hommikueinega. Hommikupikniku menüüsse passib termosega piimakohv ja singi­täidisega croissant.

Singitäidisega croissant

Vaja läheb

2 croissant’i
4 viilu delikatess-kalkunisinki
värske kurk
punane sibul
või
värske pipar ja basiilik

Valmistamine


Lõika croissant pooleks nii, et üks serv jääks kahte poolt koos hoidma. Määri poolte vahele õhuke kiht võid, säti vahele singi- ja kurgiviilud ning õhukesed sibularattad. Poolte vahele lisa veel hakitud basiilik ja pipar.
Kui õhtuseks piknikus juba hommikul valmistuma hakata, tasub üht-teist kaasa küpsetada, et sellega kaaslast üllatada. Võib teha väikeseid soolaseid krabipirukaid.

soolased krabipirukad


Vaja läheb

175 g krabiliha või makranuudleid
50 g riivitud Parmesani juustu
2 muna
150 g créme fraiche’d
1 sl oliiviõli
väike hakitud sibul
hakitud küüslauguküüs
1/2 dl valget kuiva veini
värskelt hakitud petersell
maitsestamiseks soola, pipart ja muskaati

Tainas
350 g jahu
175 g võid
2 sl vett
soola

Valmistamine


Sega tainaks omavahel jahu, sool, või ja vesi. Kuumuta hakitud sibulat oliiviõlis, kuni see muutub klaasjaks (u 5 min). Lisa hakitud küüslauk ja vein ning kuumuta veel 2 minutit, kuni vein on peaaegu aurustunud. Tõsta pann tulelt, klopi munad lahti ja sega hulka créme fraiche, juust, petersell, sibulad ja krabinuudlid. Maitsesta soola, pipra ja riivitud muskaatpähkliga.

Rulli tainas ja lõika sobiva suurusega ruudud, millele säti saadud täidis. Vormi tainas kenasti piruka ümber, määri pealt munaga ja küpseta eelsoojendatud ahjus 190 kraadi juures 25–30 minutit.

Lase jahtuda ja paki nägusasse piknikukorvikesse. Juurde sobib vahuvein.
Suurepärane sesoonne hõrgutis on rabarberikook. Turult saab neid roosasid varsi soodsalt ja suures koguses – nii et jätkub koogiks ja jääb kisselli tarvis ülegi.

Rabarberikook biskviidiga

Vaja läheb
600 g rabarberit
klaas suhkrut

Muretainas

150 g võid
250 g jahu
60 g suhkrut
2 munarebu
1 tl küpsetuspulbrit
soola

Valmistamine


Võta suur plaat. Haki pika noaga rasv­aine kuubikuteks, lisa suhkur, muna, küpsetuspulber, natuke soola ja kõige lõpuks jahu. Haki kõik läbi, suru käte vahel palliks kokku ja hoia tunnike jahedas kohas. Rulli tainas laiali ja küpseta plaadil kuldkollaseks u 10 minutit. Nüüd on sul kiire, sest kuldkollane küpsetis ei tohi maha jahtuda.

Biskviittainas

7 muna
8 sl suhkrut (kui suhkrut on rohkem, lähevad munad paremini vahtu)
4 sl jahu
3 sl kartulitärklist

Valmistamine Sega kokku jahu ja tärklis. Löö munad suurde kaussi lahti ja lisa suhkur. Klopi munad ja suhkur mikseriga niikaua, kui segu on paks ja tugev, u 10–15 minutit. Raputa aeglaselt segades munasegu sisse sõelast jahu. Jahu­segu rikastub sõeludes hapnikuga ja biskviit kerkib paremini.

Kate

Puhasta rabarber, tükelda kuubikuteks ja pane kaussi. Sega rabarber, suhkur ja kaneel vahetult enne kuumale tainale panemist ja vala peale biskviidimass. Küpseta veel 15–20 minutit. Kui teed rabarberisegu liiga vara valmis, tõmbab suhkur rabarberist vedeliku välja: see teeb taina pehmeks ja sa ei saa head tulemust.