„See kahjustab Rootsit rohkem kui debatt Muhamedi karikatuuride üle,“ ütles asjaga kursis olev allikas Expressenile.

Samal ajal kui Assange’i juriidiline võitlus tema Rootsile väljaandmise vastu hakkab lõpule jõudma, on tema kolleegid WikiLeaksis hakanud ette valmistama seda, kuidas takistada Rootsi valitsust Assange’i USA-le välja andmast.

„Et Rootsi valitsus ei võta seda tõsiselt, vaid pigem muudab selle Ameerika valitsusele lihtsamaks, tähendab seda, et Rootsi leiab end nende riikide hulgast, mis ei toeta läbipaistvust, üksikisikute õigusi ega inimõigusi,“ öeldakse WikiLeaksi sisememos. „See seab Rootsi ja riigi maine suurde ohtu ning Rootsi valitsus on sunnitud vastama ülemaailmsele avalikule arvamusele, mis hakkab pidama Rootsit vastutavaks selle eest, et ta ei võimalda inimestele üle maailma ligipääsu informatsioonile, milleks neil on õigus.“

WikiLeaksis ollakse veendunud, et Rootsi on juba sõlminud USA-ga kokkuleppe, mille kohaselt antakse Assange välja, et ta tunnistaks USA endise sõjaväelase Bradley Manningu vastu, keda kahtlustatakse tuhandete USA diplomaatiliste telegrammide lekitamises WikiLeaksile.

Kardetakse ka, et Assange võidakse arreteerida ja anda kohtu alla spioneerimise eest USA vastu, rääkisid WikiLeaksi allikad Expressenile.

„Kui ta välja antakse, kardame me tema elu pärast ja et see on midagi, mille eest maksab Rootsi kõrget hinda,“ ütles allikas.

Dokumentide hulgas, mida WikiLeaks avaldada kavatseb, on USA diplomaatiline raport, mis näitab, et Carl Bildt on alates 1970. aastatest tegutsenud USA informaatorina.

„On olemas salajased dokumendid, mis paljastavad, et Bildt tegi koostööd Ameerika administratsiooniga viisil, mis on Rootsi seaduste vastane,“ ütles WikiLeaksi allikas Expressenile. „Ta on sunnitud tagasi astuma. Sellest saab tema poliitilise karjääri lõpp.“

WikiLeaksi teatel oli Bildti esialgne kontaktisik poliitiline konsultant Karl Rove, president George W. Bushi endine nõunik, kelle kohta Bildt on avalikult öeldnud „vana sõber“.

WikiLeaksi pressiesindaja Kristinn Hrafnsson keeldus Bildti kohta üksikasju kommenteerimast, kuid ütles Expressenile, et see avaldatakse varsti.

Rootsi välisministeeriumi pressiesindaja Anders Jörle ütles, et Bildtil pole süüdistuste kohta midagi öelda.

Bildt kommenteeris Expresseni artiklit oma ametlikul Twitteri kontol.

„Meedia teatab, et WikiLeaks kavandab nende sõnul „mustamiskampaaniat“ Rootsi vastu. Hea teada,“ kirjutas Bildt, lisades lingi Expresseni artiklile. „Kui see juhtub, laguneb see osa nende plaanitud „mustamiskampaaniast“ kiiresti koost.“