Juhtiva riigiprokuröri Lavly Lepa väitel kirjutas staažikas tohter mullu 9. juunil kahele soomlasele välja fiktiivsed retseptid rahustile Xanax ja uinutile Dormicum. Mõlemad on kanged psühhotroopsed preparaadid, mis tekitavad tugevat sõltuvust ja on eriti populaarsed Soome narkomaanide seas.

Õnnetuseks jäid külalised Tallinna sadamas tollile vahele, sest selliste rohtude välja viimine keelati aasta tagasi just nimelt selleks, et pärssida lokkavat retseptiturismi. Aga meeste tausta uurides selgus, et pettus oli palju nahaalsem kui tollieeskirjade rikkumine - süüdistuse väitel kirjutas Babitševa soomlastele retseptid suvaliste(!) siinsete patsientide nimel ja kasseeris "visiidi" eest 3000 krooni.

Retseptid läksid apteegis libedalt läbi ja asi poleks ilmsiks tulnud, kui valepatsiendid poleks piiril vahele jäänud. Iseenesest pole selles midagi tavatut - ka Eks­press on massilisest, tulusast ja näiliselt pidurdamatust retseptiärist korduvalt kirjutanud. See õilmitseb väikestes, vähetuntud ja enamasti sadama läheduses asuvates erakliinikutes, nagu OÜ Kosmed, kus Babitševa mullu suvel väidetavad valeretseptid väljastas.

Aga seekord otsustas Riigiprokuratuur teha pretsedendi. Kui seni arvati, et selline retseptiäri on küll taunitav, kuid riskivaba bisnis, siis doktor Babitševa sai süüdistuse karistusseadustiku paragrahvi 183 alusel ehk narkoaine ebaseadusliku käitlemise eest. Süüdimõistmisel ähvardab 78aastast daami trahv või isegi kuni üheaastane vangistus.

"Anda raha eest suvalisele inimesele suvalisel nimel psühhotroopseid preparaate on selge kuritegu," leiab Lavly Lepp. Narkosüüdistuse esitamine sellises kaasuses on küll esmakordne, kuid midagi tuli prokuröri sõnul teha, et ebaausatel arstidel ­retseptiäri isu ära võtta.

Loo teeb tähelepanuväärseks see, et Babitševa päevatöö juba aastast 1985 on Wismari haiglas ning ta on pealinna juhtiva võõrutusraviasutuse asutajaaktsionär. Tegemist on oma ala tuntud spetsialistiga, keda ajakirjandus on korduvalt tsiteerinud ja kes on seni kohtus esinenud politsei eksperdina.

Babitševa väitel põhineb süüdistus vahele jäänud soomlaste valel. "See on täielik laim, mida nad minu kohta rääkisid," nendib süüdistatav, kes enda sõnul pole alusetuid retsepte kirjutanud ega selle eest raha võtnud. Babitševa raiub, et pole nendega iial kohtunud, ja oletab, et soomlased võisid varastada tema allkirjastatud retseptid erakliiniku sekretäri laualt.

Wismari Haigla ravijuht Jaanus Mumma pole küll kolleegi pahanduste üksikasjadega kursis, kuid teab, et Babitševa pidi politseile selgitusi andma. Hetkel Wismaril Babitševale etteheiteid pole, sest väidetavad võltsretseptid väljastas ta n-ö haltuurat tehes OÜs Kosmed.

Retseptiäri - nagu seitsme peaga lohe

  • 2000. aastate algul oli Eestist toodud psühhotroopne valuvaigisti ­Subutex, selle kuritarvitamine ja isegi sellega seotud surmad Soomes suur teema. Kui Subutexi-kraanid kinni keerati, selgus, et tabletiturism on nagu seitsme peaga lohe. Subutexi asemel hakati välja kirjutama rahusteid ja ­uinuteid.
  • Paljude meelest käib ravi sildi all rahvusvaheline uimastiäri, kus põhjanaabrite sõltlased ei kasuta Eesti arstide väljakirjutatud ravimeid ise, vaid need jõuavad vaheltkasuga Soome mustale turule.
  • Seni on Tervis­hoiuamet olnud jõuetu - ära võeti mõne kliiniku tegevusluba ja trahviti paari arsti, aga retseptidiilereid see ei pidurdanud.
  • Kõige kurikuulsamad tegelased talitasid firmas Gradus Gravis, mille nimi on tõlkes "raske juhtum". Kui Tervishoiuamet mullu "raske juhtumi" tegevusloa (mitte narkoäri, vaid kliiniku tegevuseks nõuetekohaste ruumide puudumise tõttu) tühistas, arvati, et nende äril on kriips peal.