Kas Andres Valme elab siin trepikojas?

“Pojake, ei mina tea,” kostab eit ja rüüpab edasi.

Pimedas koridoris on ühel uksel paberileht. "Turismibüroo Silver Dream: viisad kogu maailma".

Kas siin korteris peetaksegi salanõu Vene presidendi Vladimir Putini vihavaenlasega?

Vähemalt väidab seda läinudnädalane BNSi uudis “Narva Vene kodanikud esitavad Vene riigiduumasse Berezovski”. Sõnumi ainus allikas on “initsiatiivrühma liige, Narva ettevõtja Andres Valme”.

Inglismaal maapaos viibiv oligarh tänanud narvalasi ettepaneku eest ja palunud mõtlemisaega.

“Minu Leninites” pidas eestlane Aleksander Kesküla Lenini teisikute kooli. Andres Valme on peaaegu sama saladuslik tegelane.

Kümme aastat tagasi kohtasin ma teda juhuslikult Moskva Eesti saatkonna külalistemajas. Valme kandis kikilipsu ja säras nagu lotovõitja. Vladimir Žirinovski oli lubanud talle oma valitsuses vähemusrahvuste ministri kohta. Jutu juurde esitas Valme vildaka visiitkaardi, mille ta oli ilmselt ise papist välja lõiganud.

Valme on sündinud 1964 Saksamaal. Tema eestlasest isa oli Punaarmees tankist. Poeg õppis Tallinnas kõrgemas ehitusvägede poliitkoolis ja teenis ohvitserina nõukogudemaa kolgastes, Kasahstanis ja Udmurtias. Viimastel aastatel on ta ajanud Narvas pagari- ja turismiäri ning osalenud valimistel Eestimaa Rahvaliidu nimekirjas.

Kui Valme mulle korteri ukse avab, ei sulge ta oma suud kogu neljatunnise kohtumise jooksul.

“Näed, ma olin Udmurtias kollane ajakirjanik!” laotab ta lauale ajalehekaustad aastast 1997. Omaaegset Kullerit meenutava Zolotaja Provintsija esikülje täidab alasti mees. Michelangelo Taaveti kuju otsa on monteeritud võõras pea. 

“See on Aleksandr Volkov," selgitab Valme. “Ta on praegu Udmurtia kuberner. Uhh, kui kurjaks ta selle pildi pärast sai! Nelja autoga tuldi minu kodu läbi otsima. Sellest kirjutas isegi Komsomolskaja Pravda. Kriminaalasi lõpetati kuriteo koosseisu puudumisel ära.”

Äkki on Valmel fotot endast koos Žirinovskiga? Muidugi! Kohe on tal käes terve tihu pilte. Valme ja Tšernomõrdin, Valme ja Zjuganov, Valme ja relvakonstruktor Kalašnikov, Valme ja Taagepera, Valme ja Raidal

Ühel fotol on kaks viisnurkadega karvamütsides noormeest, õla peal sõjakooli kursanti tähistav suur K täht. Taga on pühendus “Roodu suurimale unekotile ja sportlasele! Alar. Jägala 22.02.82.”

“Arva ära! Kes on Alar?”

Ei tea.

“Kaitsejõudude peastaabi ülem, kolonel Alar Laneman!” Valme on väga uhke, et ta tunneb nii tähtsat meest isiklikult.

“Kujutad ette, Berezovski võttis ise oma mobiiltelefoni vastu! Ma sain ta numbri tänu vanadele tutvustele. Ma olin ju kunagi Vene Riigiduuma liikme nõunik.”

“Berezovski on bränd,” ütleb Valme õnnelikult. Juba on oligarhist ja tema Narva kannupoisist kirjutatud Novõje Izvestija nimelises Moskva ajalehes. Tähelepanu keskpunktis viibimine pakub Valmele vaimset, aga võibolla ka rahalist rahuldust.

Nimelt on Valmel suur äriidee. Ta tahab korraldada tuleval aastal Narvas Vene-Rootsi sõja! Etenduses osalejad kannaksid Peeter I ja Karl XII kaardiväelaste mundreid. Eelarve oleks kolm miljonit krooni, sest “vähemaga ei saa”.

“Kõik oleks poliitiliselt korrektne. Ühe lahingu võidaksid rootslased ja teise venelased.”

“Me tahame teha sellest industri!” hüüab Valme. “Me hakkame mängima Liivi sõda, Põhjasõda, Esimest maailmasõda, Vabadussõda, Teist maailmasõda.”

Kuigi Valme ei oska eriti saksa keelt, on tema arvutis lahti Saksa sõjahaudade liidu kodulehekülg. See reklaamib sentimentaalseid turismireise Wehrmachti lüüasaamispaikadesse. Moskva-Smolensk-Orjol-Tuula. Kohtumine Vene veteranidega. Hind tuhat ja rohkem eurot.

Valme tahaks seda raha ise teenida. Ta unistab Ida-Virumaal omaenda militaar-Disneylandist. Kus üksteist tapnud fritsude ja ivanide lapselapsed uudistaksid Tannenbergi liini, taustamuusikaks Saksa marsid.

“Miks on Laidoneri muuseum Tallinnas, kui Vabadussõja lahingud toimusid siin? Selle muuseumi koht on Narva-Jõesuus! Miks püstitatakse Saksa poolel võidelnute ausammast Pärnusse? Kus seal need lahingud olid?”

Meie kangelasel on palju rabamist ka ilma 26. augustiks kavandatud Berezovski telekonverentsita. Paar nädalat tagasi õnnistati Narvas mälestusmärk kindral Judenitši STRONG> valgekaartlastele. Ettevalmistamisel on turismimarsuut “Po mestam Holokosta”.

“Ärge muretsege, see ei heida eestlastele halba varju!” rahustab Valme. “Ka venelased teenisid fašistide laagrites.”

Venemaa vihatuim mees

Ärimees Boriss Berezovski omandas 1990ndate Venemaal uskumatu mõjuvõimu. Tekkis isegi vanasõna: „Kui Venemaal sajab vihma, siis Berezovski kastab oma aeda.“

Praegu käib oligarh Londonis kohut, et vältida enda väljaandmist Venemaale. Kreml süüdistab teda 30 miljardi (!) krooni riisumises. Juunis vahistasid Vene võimud Berezovski partei Liberaalse Venemaa liidri, keda kahtlustatakse oma konkurendi mõrvas.