Jüri Ratas: „Kui ma ütlesin, et erakond, kes lõikab päid maha, kes ei ole nõus teatud rahvuste või rassidega, see on minu jaoks võimatu nendega ühiselt koostööd teha ja EKRE on tõesti nii öelnud.“ (22. november 2018. Raadio 4)

Jüri Ratas: „Mul on võimatu mõista käitumist, millega EKRE poliitikud tallavad jalge alla meie vaba riigi alusväärtusi.“ (11.11.2018)

Jüri Ratas: „Kui jutt on olnud ­EKREst, et kui see erakond jätkuvalt soovib päid maha võtta, kui ta jätkuvalt soovib segregatsiooni rahvuse ja rassi alusel, kui ta ütleb nendele naisterahvastele, kellel ei ole mingil põhjusel lapsi, et nad on kuidagi teisejärgulised, siis need on need kohad, kus ma ei saa üle joone astuda ja koostööle asuda.“ (16.1.2019, Riigikogu)

Mart Helme: „Keskerakonna juhtimisel, sotside heakskiidul ja Isamaa toel on Eestis toimumas uusvenestamise laine, mis [--] suurendab ka vene keele osatähtsust ning slaavlaste osa rahvastikus.“ (5.8.2018, EKRE suvepäevad)

Jüri Ratas: „Valimiste võitu on vaja selleks, et välistada Reformierakonna ja EKRE äärmusparempoolse valitsuse loomine. Õiglane riik austab kõiki oma inimesi, mitte ei vastanda kogukondi küüniliselt häälte nimel. Meie sõnum on lihtne ja selge – kõik 1,3 miljonit on meie inimesed.“ (13.10.2018, Keskerakonna kongressil)

Mart Helme: „On kuritegelik vaadata mööda viiendast kolonnist Eestis [--] Selle asemel, et Kremli loodud vähkkasvajaga võidelda, jahivad meie praegused julgeolekutöötajad saja-aastaseid Sinimägede veterane ja olematuid natse.“ (7.9.2018, Uued Uudised)

Jüri Ratas: „Sinine Äratus leiab, et võõrpäritolu tuleb riigisaladusele ligipääsu taotlemisel näha raskendava asjaoluna, mis nõuab täiendavat lojaalsuskontrolli. Kui võis eeldada, et EKRE vanemad, kogenumad liikmed on tasakaalukad ja kutsuvad noori korrale, siis erakonna esimees Mart Helme kinnitas mõned päevad hiljem samu mõtteid ja veendumusi.“

Martin Helme: „See jutt, mida rääkisite praegu teie ja mida räägib kogu meie n-ö ametlik propaganda, on lihtsalt tuimaks tegevalt rumal. Meil on vahele võetud umbes 20 agenti või luurajat, kellest 14 või 15 on olnud venelased [--] Inimesed kõrgetel kohtadel julgeolekualase sensitiivse informatsiooniga, kes ei ole eestlased, on lisarisk.“

Jüri Ratas: „See, mida te esile toote, on minu meelest lausa õõvastav, kui te ütlete seda, et osa Eesti elanikkonnast siia ühel, teisel või kolmandal põhjusel ei kõlba.“

Mart Helme: „Te ei saa mitte millestki midagi aru [--] Meie ei ole riiki reetnud, erinevalt nendest vene rahvusest kõrgetel positsioonidel töötanud inimestest. Kas te tunnistate fakti, et vene rahvus on lisariski moment ja siin ei ole inimõigustega ega põhiseadusega midagi pistmist?“ (12.9.2018, Riigikogu)

Martin Helme: „Mul on täiesti ükskõik, mida arvavad Eestis elavad venelased... Mina jään ootama nende kollektiivset vabandust Eesti rahvale selle eest, mis nad on meile teinud mitte ainult viimase 100, vaid viimase 1000 aasta jooksul.“ (14.7.2018, ERR)

Mart Helme: „Tegelikult on [--] Keskerakonna praegune juhtkond oma pugemispoliitikaga muutunud lihtsalt siinse vene valija ja Kremli pantvangideks. Venelane on küüniline ellujääja, kelle isu järeleandmiste suhtes iialgi täis ei saa.“ (22.8.2017, Õhtuleht)

Mart Helme Jüri Ratasele: „Teie poliitikat ei saa tolereerida! Teie teete siin etnilist puhastust!“ (2.3.2019, ETV valimisdebatt)

Vaatus II: Algab trikk? Kuna ainult mina sobin peaministriks, siis …

Jüri Ratas: „Ma olen öelnud, et kui EKRE oma väärtusi ei muuda, on minul väga raske nendega koostööd teha. Kui ta muudab, siis me võime sellest teemast rääkida.“ (4.3.2019, päev pärast valimisi, ETV)

Vaatus III: Niisiis, muud pole, kui et EKRE peab lihtsalt muutuma. Aga...

Mart Helme: „Erakonnal on punased jooned, millest mingil juhul üle ei minda. Esimesed kolm: kooseluseadus tuleb tühistada, immigratsioon täielikult lõpetada ja maksud alla viia, et raha tuleks elavnenud majandusest.“ (24.1.2018, ERR)

Mart Helme: „Meie oleme põhimõttekindel erakond ning meie ei soinistu (viide Põlissoomlaste partei esimehele Timo Soinile, kes oli võimukriitiline vaid opositsioonis – EE), me jääme oma seisukohtade juurde“ (31.12.2018, Uued Uudised)

Mart Helme: „Me soinistuma küll ei hakka, selle peale võtan küll mürki.“ (2.8.2018, Delfi)

Mart Helme Jüri Ratasele: „Ma tahan öelda nii teile kui ka teistele siin saalis viibijatele, kes ootavad meilt tingimusteta kapitulatsiooni: meie tingimusteta kapituleeruma ei hakka.“ (23.9.2018, Riigikogu)

Martin Helme: „Meil on omad punased jooned, Toompeal kõik teavad neid ja valitsusse läheme siis, kui saame seal oma peamised lubadused täita.“ (14.7.2018, ERR)

Vaatus IV: Või siis ikkagi ei pea muutuma?

Jüri Ratas: „Teeme ettepaneku koalitsiooni moodustamiseks EKRE ja Isamaaga.“ (11.3.2018)

Eks nüüd paljud küsivad, kus siin see Jüri Ratase trikk ikkagi on.

Äkki peaksime tegelikku trikki otsima esimesest vaatusest?