Eemalepeletav? Mitte üks raas! Sest, kui lähed külla, siis algab kõik uksekella helistamisest. Pererahvas tuleb uksele külalist tervitama ja sisse laskma. Täpselt niisama kodusel moel aetakse asju ka A21s. Olgu maja puupüsti täis või istugu nurgas mõni üksik külastaja, majarahva personaalne tähelepanu on igaühele tagatud.


Omamaised liköörid, ida fine’i nendes on?!



Meie serveerime elamusi! Unusta fine dining, tule kogema fine drinking’ut... Niisuguste sõnadega esitleb A21 ennast oma interneti koduleheküljel. Ja üha hullemaks läheb! Iga teise nädala teisipäeval tegutseb A21s Tisle-klubi, mis tutvustab soomemaiseid likööre ja napse ning nendest tehakse peeneid (?) kokteile.


Fine dining-restoranidega on kõik selge. Kallis interjöör, luksuslik teenindamine, kalleimatest ja kõige hõrgumatest toorainetest söök koos vääriliste jookidega. Muljetavaldav arve...


Fine drinking’u puhul peaks siis tegemist olema kalleimate šampanjade, konjakite, viskidega ning muidugi vastavate hindadega? Aga Soome maasikaliköörile mõeldes tuleb tahes-tahtmata suhu imal-magus maitse.


Esimene Tisle-klubi õhtu, millele juhuslikult sattusin, oli aga just nimelt maasikateemaline.


Laual suur anum tükkideks lõigatud parajalt küpsete maasikatega ning päevakangelased – joogipudelid – anuma kõrval reas ajavad ootused kõrgele. Nendest jookidest maasikaviin ongi üllatavalt ehedamaiguline, kuid liköörid (kuigi mõlemad väga erinevad) on kokkuvõttes ikkagi sellesama tuttava imal-magusa maitsega.


Mõlemad kokteilid, mis maasikanapside ja marjade endi põhjal kokku segatakse, aga ületavad ootusi üksjagu. Fine on täiesti õige sõna nende iseloomustamiseks. Ehedad värsked maitsed. Imalast äärmiselt kaugel. Ja hinnad ei ole kallimad kui mis tahes Helsingi baari kokteilidel.


A21 menüü on jagatud neljaks rühmaks: House Specialities vastab kõige rohkem algul kardetule – kalleim segu õilsaimatest jookidest maksab 1360 krooni. Modern Experience – mitteklassikalised maitsekombinatsioonid, mis on saadud mitteklassikalisi segamismeetodeid kasutades. True  Classics – tõeliselt vanad klassikud kokteilisegamise algaastatest 1860–1940. Teiste hulgas näiteks martiinide eelkäija Martinez. Suomi – kodumaised maitsed kodumaisetest jookidest.


Pildil olev Eat & Joy Helsinki Punch on segu Koskenkorvast, purustatud mustikatest, vaarikatest ja murakatest, suhkrusiirupist ning vahuveinist. Annab hea pildi trendikast segujoogist, mis on ikka väga kaugel ees Tallinna baaride lemmikust – vodka segust jõujoogiga.


Parimaks saada on tegelikult lihtne



A21 Cocktail Lounge’i omanikud – töötajad Niko Autti ja Timo Siitonen – jõudsid tippu täpselt samamoodi nagu Soome parim kokk Hans Välimäki. Niko tahtis pärast kooli lõpetamist natuke maailma vaadata. Natuke pidi olema kuu aega ja kõige rohkem maailma üheskoos tundus olevat Lond onis. Timo Siitonen tahtis õppida nüüdistantsu. Parim paik selleks tundus olevat London.


Ühendas Londonis mõlemat meest see, et äraelamiseks tuli hakata tööd tegema ning kõige kergem on Londonis tööots saada mõnest baarist. Baarid, kus mehed töötasid, läksid aga järjest paremaks ning töökohad järjest vastutusrikkamaks. Maailma sajast parimast baarist neliteist asub Londonis. Kuue märkamtult möödunud aastaga oli tipp-baarides töötamisest kogunenud märkimisväärne kogemus. Oli aeg kodumaale naasta ja hakata otsima võimalusi päris oma baari loomiseks.


A21 julgeb, tahab ja oskab olla omanäoline. Teistest erinev. See üheskoos trenditeadlikkuse  ning tipp-oskustega tõi kiire edu. Baarimaailmas toimub üldse kõik kiiresti. Möödunud aasta selge võitja Mecca sai käesoleva aasta edetabelis kümnenda koha.


Mecca on sissetöötatud koht, kõik toimib ja külastajatele meeldib. Midagi uut ei ole...


Tallinnas seostub kokteil rohkem ööklubidega ning julguse võtmisega kenale daamile lähenemiseks. Euroopas ja Skandinaavias on kokteil osa suhtluskultuurist, kus julguse või peatäie võtmisega ei ole vähimatki seost.


Ootan nüüd põnevusega, kes on need baarmenid, kes viivad Tallinna, Tartu või Pärnu esimesena Euroopasse.