08.08.2008, 00:00
A21 – Helsingi kõige kuumem aadress
Soome parimat coctail lounge’i kaemas ja edu saladusi välja selgitamas käis Aivar Hanson.
Sarnaselt oma 50 parima restoraniga kuulutasid soomlased möödunud
kuul välja 20 parimat baari. Võitjaks osutus läinud aasta 21.
septembril aadressil Annankatu 21 avatud lounge A21. Sealt võib
esmakordselt üsna kergelt mööda kõndida, kuna baaridele
omaseid kutsuvaid-plinkivaid neoontulesid ei ole. Läbi akna sisse vaadates
jääb mulje, et tegemist võib olla mingi galerii või
vastuvõturuumiga. Kui proovid ust avada, siis see on suletud. Ka
lounge’i lahtioleku ajal!
Eemalepeletav? Mitte üks
raas! Sest, kui lähed külla, siis algab kõik uksekella
helistamisest. Pererahvas tuleb uksele külalist tervitama ja sisse laskma.
Täpselt niisama kodusel moel aetakse asju ka A21s. Olgu maja puupüsti
täis või istugu nurgas mõni üksik külastaja,
majarahva personaalne tähelepanu on igaühele tagatud.
Omamaised liköörid, ida
fine’i nendes on?!
Meie serveerime elamusi! Unusta
fine dining, tule kogema fine drinking’ut... Niisuguste sõnadega
esitleb A21 ennast oma interneti koduleheküljel. Ja üha hullemaks
läheb! Iga teise nädala teisipäeval tegutseb A21s Tisle-klubi,
mis tutvustab soomemaiseid likööre ja napse ning nendest tehakse
peeneid (?) kokteile.
Fine dining-restoranidega on kõik
selge. Kallis interjöör, luksuslik teenindamine, kalleimatest ja
kõige hõrgumatest toorainetest söök koos
vääriliste jookidega. Muljetavaldav arve...
Fine
drinking’u puhul peaks siis tegemist olema kalleimate šampanjade,
konjakite, viskidega ning muidugi vastavate hindadega? Aga Soome
maasikaliköörile mõeldes tuleb tahes-tahtmata suhu imal-magus
maitse.
Esimene Tisle-klubi õhtu, millele juhuslikult
sattusin, oli aga just nimelt maasikateemaline.
Laual suur anum
tükkideks lõigatud parajalt küpsete maasikatega ning
päevakangelased – joogipudelid – anuma kõrval reas
ajavad ootused kõrgele. Nendest jookidest maasikaviin ongi
üllatavalt ehedamaiguline, kuid liköörid (kuigi mõlemad
väga erinevad) on kokkuvõttes ikkagi sellesama tuttava imal-magusa
maitsega.
Mõlemad kokteilid, mis maasikanapside ja marjade
endi põhjal kokku segatakse, aga ületavad ootusi üksjagu. Fine
on täiesti õige sõna nende iseloomustamiseks. Ehedad
värsked maitsed. Imalast äärmiselt kaugel. Ja hinnad ei ole
kallimad kui mis tahes Helsingi baari kokteilidel.
A21
menüü on jagatud neljaks rühmaks: House Specialities vastab
kõige rohkem algul kardetule – kalleim segu õilsaimatest
jookidest maksab 1360 krooni. Modern Experience – mitteklassikalised
maitsekombinatsioonid, mis on saadud mitteklassikalisi segamismeetodeid
kasutades. True Classics – tõeliselt vanad klassikud
kokteilisegamise algaastatest 1860–1940. Teiste hulgas näiteks
martiinide eelkäija Martinez. Suomi – kodumaised maitsed
kodumaisetest jookidest.
Pildil olev Eat & Joy Helsinki Punch on
segu Koskenkorvast, purustatud mustikatest, vaarikatest ja murakatest,
suhkrusiirupist ning vahuveinist. Annab hea pildi trendikast segujoogist, mis
on ikka väga kaugel ees Tallinna baaride lemmikust – vodka segust
jõujoogiga.
Parimaks saada on tegelikult
lihtne
A21 Cocktail Lounge’i omanikud –
töötajad Niko Autti ja Timo Siitonen – jõudsid tippu
täpselt samamoodi nagu Soome parim kokk Hans Välimäki. Niko
tahtis pärast kooli lõpetamist natuke maailma vaadata. Natuke pidi
olema kuu aega ja kõige rohkem maailma üheskoos tundus olevat Lond
onis. Timo Siitonen tahtis õppida nüüdistantsu. Parim paik
selleks tundus olevat London.
Ühendas Londonis mõlemat
meest see, et äraelamiseks tuli hakata tööd tegema ning
kõige kergem on Londonis tööots saada mõnest baarist.
Baarid, kus mehed töötasid, läksid aga järjest paremaks
ning töökohad järjest vastutusrikkamaks. Maailma sajast parimast
baarist neliteist asub Londonis. Kuue märkamtult möödunud
aastaga oli tipp-baarides töötamisest kogunenud
märkimisväärne kogemus. Oli aeg kodumaale naasta ja hakata
otsima võimalusi päris oma baari loomiseks.
A21 julgeb,
tahab ja oskab olla omanäoline. Teistest erinev. See üheskoos
trenditeadlikkuse ning tipp-oskustega tõi kiire edu. Baarimaailmas
toimub üldse kõik kiiresti. Möödunud aasta selge
võitja Mecca sai käesoleva aasta edetabelis kümnenda koha.
Mecca on sissetöötatud koht, kõik toimib ja
külastajatele meeldib. Midagi uut ei ole...
Tallinnas seostub
kokteil rohkem ööklubidega ning julguse võtmisega kenale
daamile lähenemiseks. Euroopas ja Skandinaavias on kokteil osa
suhtluskultuurist, kus julguse või peatäie võtmisega ei ole
vähimatki seost.
Ootan nüüd põnevusega, kes on
need baarmenid, kes viivad Tallinna, Tartu või Pärnu esimesena
Euroopasse.