Pokaalid on olemas, aga kas neist tasub ka veini juua? See on intrigeeriv küsimus, millele vastuse otsimiseks kogunesid veinihuvilised hiljuti hoopis eripärasele degustatsioonile, kus veinide asemel hinnati hoopis pokaalide kuju. Võrdluse jaoks oli laual vanaema kaheteistkandiline ja tillukene aga raske kristallklaas, klassikalised tulbikujuline ja ümar pokaal ning tõeliselt revolutsiooniline jalata pokaal. Kõik jooginõud pärinesid 1756 aastal asutatud böömi juurtega, kuid tänapäeval Austrias asuva Riedeli klaasifirma tootevalikust ja esindasid selle perefirma erinevate põlvkondade loomingut.

Vanaemade aegset pokaali toodeti Riedelite VIII põlvkonna poolt 50ndate lõpupoolel Austrias asutatud tehases ja teatud kummalise järjepidevuse tõttu on see aega-ajalt ka tänapäeval tootmises. Nimelt on kogu Soome Vabariigi protokolliteenistus kasutamas neid arhailisi kristallpeekreid. Kummalist anakronism!

Riedelite IX põlvkonna pokaaliks on üliõhuke ja ülikallis Sommeliers seeria, mis nõuab eripühendumust igal oma eluhetkel. Teda valmistatakse ja hooldatakse käsistsi. Ta on hiigelsuur (pokaali servani täitmiseks kuluks umbes poolteist veinipudelit) ja kohutaval õrn.

Nõudlus profiklaaside järele sünnitas vajaduse masinaga valmistatava seeria loomiseks, mis on Riedelite X põlvkonna looming. Mõistlikum hind ja parem vastupidavus on loodud Vinum seeria teinud ka minu igapäevaseks veinijoomispokaaliks, mida laisa inimesena pesen igapäevaselt nõudepesumasinas juba kolmandat aastat.

Viimane pokaal meie reas on Riedelite viimase XI põlvkonna näputöö. See Riedel O-nimeline seeria on panipaikadeta ja muretu urbaanse elunautleja pokaal. Teiste kõrvale panduna näib ta kääbusena, kes näib kisendavat: Mis passite, kõbid, vaat kui löön teil jalad alt!"

Riedeli toodab pokaale, mis on veinfanaatikule asendamatu tööriistad, kuid ilma maitsmata sellest aru saada on praktiliselt võimatu.

Alustame Sauvignon Blanci maitsmist sellele sordile disainitud Vinumi seeria pokaalist. Aroomis tajub tüüpilisi erksaid toore karusmarja ja rohu nüansse. Maitse on ilusasti paigas, üksi komponent ei püüa teist üle trubata. 

Nüüd valame sama veini vanaema kristallpeekrisse.  Hmm, midagi on siin viltu. Aroom on kuidagi vänge ja alkoholine maitse tuleb kirbelt teravana suud lõhkuma. On see ikka üks ja see sama vein?!

Järgmiseks maitseme Burgundia Grand Cru/Pinot Noiri pokaalist väärikat Burgunderit, Olgugi, et pokaal on hiigelsuur, valatakse sellesse tavakohane veinikogus, mis on nagu tilgake kõrbes. Nihutan pokaali nina juurde ja mingil arusaamatul kombel on kogu tohutu pokaal täis unelmatelõhnu - maasikat, kirssi, magusat lagritsavihjet. Maitsest parem ärme räägi - õhuline, hõrk, parajalt mahlakust ja hapet, sametjas õrn lõpp. Sama vein maandub järgmisena kristallpeekrisse. Appi, vägistatakse! Aroomist pole lõhnagi, maitse on nagu greibi longdringil. Järgmise sammuna kallame veini edasi Riedel O seeria Cabernet/Merlot klaasi. Aroom on tagasi, kuid õndsa naudingu asemel tabab nina närvilise rabelemise.  Maitse on olemas, aga kuidagi rämedavõitu.

Viimasena kordame kõike seda Cabernet Sauvignoniga. Riedel O pokaalis on kõik omal kohal. Aroom on täis jõulist musta sõstart ja rikkalikku marjasust koos eukalüptiõli. Maitse on vürtsine ja suur, mõnusa musta marjaga ning rikka lõpuga. Sama veini maandub burgunderi pokaalis ja õndsusest pole äkitselt midagi järel. Aroom on ilmetu, lihtsale veinile omane. Maitse on happene ja kare ning kogu jõud ja suurus on kuhugi kadunud. Kristallpeekris on see muidugi täiesti mõttetu.

Vein on nagu muusika ja pokaal on tema taasesitamiseks mõeldud võimendussüteem. Õige kõrguse ja suudme suhtega pokaal püüab veinist välja just need õiged aroomid ja toob nautimiseks ninna. Õige tasakaal jala ja pokaali kupa vahel paneb meid veini suhu valades pead nihutama nii, et vein tabaks keele asuvaid retseptoreid sobivas kohas. Sellele aitab kaasa ka suudme õige suurus. Sest kahjuks on meie keel üpris rumal ja edastab ajule kõige olulisemana selle maitse, mida ta esimesena tunneb. Kui aga maandame veini ebasobivasse kohta keelel tajume ülemäärast mõrudust või ootamatut happerünnakut ja naudingust jäävad alles vaid killud.

Olen alati püüdnud maitsta veine selleks ettenähtud pokaalist. Seda soovitan ka teile. Isegi Riedeli O on nii hea, et niidavab jalust kõik kehva kujuga poosetajad.