03.10.2008, 00:00
Aroonia keelel ja šokk maitsemeelel
Aroonia omapärase mekiga viljad panevad maitseaistingud tõsiselt proovile, inglased kutsuvad seda vilja otsesõnu black chokeberry, teab Urmas Kokassaar.
Must aroonia pärineb Põhja-Ameerika idapiirkonnast. Euroopasse
jõudis aroonia sadakond aastat tagasi, Eestis hakati arooniat
laialdasemalt kasvatama alles viiekümne aasta eest. Meil on aroonia
suureviljalist kultuurvormi võrdselt hinnatud nii ilu- kui marjataimena.
Mõõdukas kasv hekina, üksikute kuni kahe meetri
kõrguseks sirguvate põõsaste kaunid õiekobarad,
sügisesed leekivpunased lehed on aroonia hüved ilutaimena. Rikkalik
saagikus, saagi ühtlane valmimine, omapärase biokeemilise koostise ja
ilusa värvusega viljad on jällegi aroonia plussid
viljapõõsana. Välimuselt on aroonia sügisannid
vägagi pilkupüüdvad. Kenasti kobarates, parajalt suured
(1–1,5 g), pinnalt kergelt läikivad ja oma kaunis tumeduses kaugelt
märgatavad. Paraku on Eestis aroonial olnud nii paremaid kui halvemaid
aegu. Oli üldrahvalik vaimustus arooniamahlast kui loodusravimist ning
tulid ajad, mil veinitööstusele mõeldud
arooniapõõsad kästi hävitada. Hetkel on arooniate
kasvatus ja kasutus meil suhteliselt tagasihoidlikkus seisus.
Omapärase mekiga “miniõunad”
Viljad, mida aroonia põõsalt nopitakse, polegi tegelikult
marjad, vaid botaaniliselt korrektselt väljendudes hoopis tillukesed
õunviljad. Rahvasuus jäävad nad ikkagi marjadeks. Ehkki maitse
üle ei vaielda, on aroonia puhul välimus maitsest igati etem. Ja
kerge ehmatuse võivad nad esmaproovijal esile kutsuda küll. Viljade
parkainerohkus muudab suu limaskesta paksuks ja tuimestab maitsmismeelt.
Tõsi, viljade maitseomadused paranevad oluliselt pärast
külmumist, kuid hilissügisel kaovad külmanäpistatud
arooniaviljad kiiresti ablaste lindude nokka. Üks võimalus
värskete arooniate maitseparanduseks on nende lühiaegne
sügavkülmutamine. Viljade omalaadne maitse ongi põhjus, miks
ainult arooniatest tehtud hoidised pole eriti populaarsed. Küll aga
kasutatakse arooniat ohtralt kõikvõimalikes hoidistes
kombinatsioonis koos teiste sügisandidega. Nii on happeline ja tume
arooniamahl väikeses koguses teretulnud lisand läägelt
magusatele ja heledatele mahladele, moosidele, siirupitele, tarretistele,
püreedele, kokteilidele, karastusjookidele, kissellidele ja isegi
veinidele. Arooniast mahla välja pressida ei tasu, sest seemnete
purunemisel eralduvad ühendid muudavad selle mõrkjaks. Mahla
valmistamisel eelistatakse keedumenetlust. Aroonia loomuliku maitse muutmiseks
olid kunagi väga populaarsed maitsekombinatsioonid kirsi- ja musta
sõstra lehtedega. Värsked või marineeritud arooniad
sobituvad edukalt köögiviljasalatite ja liharoogadega. Arooniate
üheks plussiks on ka nende pikk säilivus. Koos viljavartega kobarates
korjatud viljad säilivad jahedas julgelt üle kuu. Veelgi
pikemaajaliseks säilitamiseks võib arooniaid kuivatada.
Ohtralt kasulikke ühendeid
Erinevalt
teistest meie marjadest on aroonias suhteliselt palju kuivainet, kuni viiendik
viljade massist, ja seetõttu on väiksem ka vee osakaal.
Küpsetes arooniates on üsna palju, kuni 9 protsenti, suhkruid
(glükoos, fruktoos, sahharoos). Aga magusat maitset pole tunda.
Süü selles lasub nii orgaanilistel hapetel kui ka parkainetel, mille
koosmõjul magus maitseaisting sööja keelel lihtsalt ei avaldu.
Muide happed, põhiosas just sorbiinhape, ja parkained tagavad
värskete viljade kauase säilivuse. Aroonia põhitrumbiks on aga
mitmesuguste bioflavonoidsete ühendirühmade (katehhoolid,
flavoonid, antotsüaanid jne) rikkalik sisaldus. Bioflavonoidid on
looduslikud antioksüdandid, mis neutraliseeri
vad liigsete vabade radikaalide kahjulikku mõju. Bioflavonoidide
hulka kuuluvatel antotsüaanidel on aga veel üks
lisaväärtus, nimelt värvus. Aroonia viljades on rohkesti
mitmesuguseid vesilahustuvaid pigmente. Värvainete suur kogus ja
hõlbus eraldatavus lubavad neid edukalt kasutada ka
toiduainetööstuses toiduvärvina. Ainult üht peab arvestama,
aroonia pigmendid muudavad värvust sõltuvalt keskkonna pH
väärtusest ehk toidukeskkonna happelisusest või aluselisusest.
Vitamiinidest on viljades nii rasvlahustuvaid vitamiine E ja K, mis koondunud
peamiselt seemnetesse, kui vesilahustuvatest mõõdukalt
mõningaid B-rühma vitamiine ja askorbiinhapet. Viimase ehk
teisisõnu vitamiin C sisaldus sõltub paljudest asjaoludest ja
võib suurtes piirides muutuda, jäädes meie kliimas ligikaudu
50milligrammise näiduni sajagrammises marjakoguses. Musta aroonia viljad
üllatavad ka rikkaliku mikroelementide valikuga, sest neis leidub joodi,
vaske, rauda, mangaani ja boori.