24.10.2008, 00:00
Asti – magusaid mulle mõnulemiseks
Arne Pajula käis Astis ja nautis seal lisaks kohalikule vahuveinile ka Paliot.
Reisi alustades oli selge, et tavakohase veinidegusteerimisega seekord ilmselt
tegemist ei tule.
Tavaline, teate küll, on selline, umbes
viitkümmet veini ja vähemalt kahte viiekäigulist
söömaaega päevas hõlmav maraton. Teatud mõttes oli
mul õigus ja teatud mõttes mitte. Itaalias ei ole ilmselt
võimalik külalisi vastu võtta ilma nende eest totaalselt
hoolitsemata. Seega süüa sai hästi. Lisaks avanes
võimalus ka oma kätega süüa teha. Kuid mõistagi
oli Asti vahuvein kogu külaskäigu aluseks.
Rikas,
rõõmus ja kihisev
Asti kujutab endast magusat
ja suhteliselt väikese alkoholisisaldusega vahuveini, mis sünnib
valgest muskaatviinamarjast. Saavutamaks täiuslikult õrna ja
mahlakat ning aroomiküllast veini, on korjejärgse pressimisega tohutu
kiire. Nii ongi see veinitootmise esmane etapp viidud veiniaedadele
võimalikult lähedale. Valmis mahl jahutatakse ja
analüüsitakse ning seejärel veetakse suurte tsisternautodega
veinitehastesse, mis paiknevad kohalikes väikelinnades. Tihti samas kohas,
kus nad kunagi XIX sajandi keskpaiku asutati, et valmistada “Asti
šampust”. Omanike põlvkondi loetakse kokku neli või
viis, aga õnneks ei ole senini muutunud Asti vahuveini peamine veetlus
– magusus ja rõõmus elegantsus, millele mullid lisavad
ülevust.
Selline lihtsalt arusaadav vein on mõistagi
populaarne veinivõhikute ja algajate nautlejate hulgas.
Nii
kuulasingi mõningase õudusega uudiseid sellest, et Asti
populaarsus Hiinas ja Venemaal kasvab tohutu kiirusega. Halvemal juhul toob see
kaasa hinnatõusu ja veelgi halvemal juhul kaob Asti Eesti poodidest.
Õnneks esialgu veel nii ei ole. Asti ajaloos väga olulise
suurtootja Gancia ekspordijuht oli vägagi huvitatud Eesti turust, sest
mõne kuu eest jäi ta ilma maaletoojata. Gancia olulisus sai
kohapeal päris hästi selgeks, sest tegemist pole mitte ainult esimese
“Asti šampuse” tootjaga.
Osutus, et ka
tänapäeval jätkatakse uue otsimise teel ja nii maitsesin ma
esimest korda elus aastakäigu Astit, mis oli lisaks ka tammevaadis
kääritatud. Täieliku üllatusena tundus see Asti
veelgi täiuslikuma ja puhtama muskaadina, kuigi ootasin hoopis tammist
vanillipahvakut. Selline sügavale tootmise algusaegadesse tagasivaatav
tehnoloogia tundus igati kiitust vääriv. Teise uudisena pakuti
maitsta ka Modonuovo nimelist Astit, mis, nagu nimigi ütleb, on uuemoeline
ehk kuivem. Rikkad ja edasijõudnud turud on nimelt hakanud poosetama
ning ei taha enam sugugi siirast ja magusat jooki. Muudatuste tegemiseks
oli esmalt vaja muuta Asti valmistamise reegleid, mis nüüdseks
lubavad ka tavakohasest 7,5 protsendist kangemate vahuveinide valmistamist. 10%
alkoholi ja kuivem stiil meenutas mulle häirivalt Ungaris
valmistatavaid muskaatvahuveine, mida saab poest kaks-kolm korda
odavamalt. Aga jäägu rikastele epateerivatele ameeriklastele siis
pealegi selline Asti.
Viimase uudsusena saime degustatsioonide
käigus maitsta ka hiliskorje Astit. Kangem, kuid tänu suuremale
suhkrusisaldusele ikka tüüpilise magususega või magusamgi
mesine nektar oli omamoodi põnev, kuid üheks puuduseks oli
väiksem happesus, mis muutis joogi nautimise suhteliselt lüheldaseks
toiminguks – kui palju te suudaksite endale vedelat mett sisse valada?
Neljanda versioonina maitsesime ka spetsiaalselt Venemaa jaoks loodud
Astit, mis paistis silma eeskätt oma pudeli erilise väliskuju
poolest. Aroom oli joogil muskuslikult pealetükkiv ning maitse magusam ja
rammusam, sest kui uus-venelased on sellise pudeli eest
nõus kõrtsis maksma šampanjaga võrdse hinna, siis
peavad nad ju kõike ikka täie raha eest saama. Minul saaksid
solvatud nii rahakott kui ka maitsemeel.
Paliol saab Asti
kokku
Itaalia linnades on kombeks korraldada ajaloolisi
jõukatsumisi, mille üldnimeks on palio. Võistelda
võib mäkkejooksus, lippude loopimises ja ratsutamises. Palio
d’Asti kujutab endast ratsavõistlust, kus võistlevad
hobused. Ratsanikud on mõistagi olulised, kuid selleks, et hobuste
tegelikud oskused ja energia reaalselt esile tuleksid, ei ole ratsanikel ei
sadulat ega ka kannuseid. Võistlustel on pikk ajalugu ja selge taust.
Nimelt oli kunagi Asti üks ääretult rikas linn Itaaliast
põhjasuunas mineval kaubateel, kus tegeldi eeskätt kaupmeestele
finantsteenuste osutamisega (maakeeli rahalaenamisega). Rikkus toob aga kaasa
lahkhelid ja nii ehitati linna sisse linnaosade vahelised müürid ja
nende sisse erakindlused. Tänased linnaosad järgivad
põhimõtteliselt sajandite tagust jaotust ja võistlus
käibki linnaosade ning lähikülade vahel.
Kokku
osaleb Asti paliol 21 hobust, kes peavad saama stardiks ühele joonele ja
seejärel jooksevad kolm ringi linna peaväljakule rajatud rajal.
Korraldatakse kolm eeljooksu, igas seitse hobust, ja finaal üheksale
hobusele. Võidab linnaosa, kelle hobune esimesena ületab
lõpujoone. Tundub lihtne, kuni näed otse oma silme all kurvis
võitlevaid hobuseid, kellest esimese ratsanik kaotab tasakaalu ja kukub
seljast otse järgmise hobuse kapjade alla. Just selliseks puhuks ongi
reegel, et võistleb hobune, sest kui ratsaniku kaotanud hobune
jätkab jooksu, võib ta ka võita. Sedasi juhtuski
möödunud aastal. Seekord olid kukkumised peamiselt eeljooksudes, kuid
ka finaalis sai kolmanda koha hobune, kes oma segava juhi oli maha raputanud.
Enne ratsutamist toimus linnaosade paraad, kus ajaloolistes
kostüümides võltssenjöörid demonstreerisid oma
võltsrikkusi ja kohalikud trummilööjad ning lippudega
žongleerijad oma tegelikke oskusi. Kirev, ilus ja kärarikas.
Rajaäärsetel tribüünidel oli vaatamata 50eurosele piletile
kohal igaüks, kes selles 40 000 elanikuga linnas endast midagi
kujutas, enamasti koos perega. Mõistagi valati kõigile
soovijatele Astit just nii palju, kui hing igatses või
väärikus lubas, see oli hinna sees.
Ise olen juba ammu
leidnud, et vanemate daamide sünnipäevaks pole külakostiks kaasa
võtta midagi lihtsamat ega sobivamat kui pudel (eelnevalt korralikult
jahutatud) Astit.