Seda tõendab kas või meil müüdav Gerard Bertrandi avar valik väikseimaid ja suuremaid veine.

Languedoci uus salarelv on Bordeaux' sortide kasutamine. Languedoc on tegelikult paljude eri kliimade ristumiskoht, läänest mõjutab Atlandi ookean, idast Vahemeri. Piirkonna keskosas Limoux' linna ümber valitseb nn Aude'i kliima, mis tähendab kagust mööda Aude'i jõe orgu mööda puhuvat kuuma föönilaadset tuult.

Lõuna poole jääb nn kõrgemate orgude kliima, kus on jahedam. Nii et vali paik, mida soovid, kasuta moodsat tehnoloogiat ja tulemuseks on hoopis nooblim vein kui vanasti.

Oma suure Languedoci veini loomine oli ka Mouton-Rothschildi omaniku paruness Philippine de Rothschildi eesmärk, kui ta 1998 ostis Limuox' linna lähedal asuva 103 hektari suuruse mõisa, millest veidi vähem kui pool on viinamarjade all. See paikneb Saint-Polycarpe'i külas ja 16. sajandist kasvatas siin veini samanimeline klooster. Põllud ja hooned tahtsid kõpitsemist, nii et oma tõelist taset sai Baron'Arques'i mõisa vein näidata alles 2003. aastal, aga siis tuli vein nii hea, et selle tarvis loodi kohe apellatsioon - AOC Limoux Rouge. Tänaseks on istutatud uued viinapuud ja sajandivanusest härrastemajast saab peagi mõnus külalistemaja.

Baron'Arques'i idee on paaritada Bordeaux' nooblid viinamarjasordid ­Languedoci tuliste maitsete ja kontinentaalsema terroir'ga. Nii on veini selgrooks Merlot (50­-60%), millele lisanduvad väikesed kogused Cabernet Franci ja Sauvignoni ning "vahemerelistest" marjadest Syrah 10-15%, Malbec ja Grenache. Tõsi, väga õnnestunud 2005 aastakäigust on Cabernet Sauvignon ja Grenache ära koondatud. Tõesti, suur vein, mille puhul pole koonerdatud ei aiahoolitsuse ega tammevaadiga, aga hind on sel rohkem Rothschildile kui Languedocile kohane.

Mõisa 100aastase häärberi rõdult avanevad suurepärased vaated - laugjate nõlvade (aiad asuvad 250-350 meetri kõrgusel) tagant paistavad lumised mäed. Külmad Atlandi tuuled jäävad enamasti ahelike taha, kliima on soojem kui Bordeaux's, aga siiski on see Limoux' piirkonna jahedaim nurk. Nii et peaaegu paradiisiaed, lähedal on järv, kus suvel ujuda. Vahemere biitšid jäävad tunnise autosõidu kaugusele. Baron'Arque'i veinimeeste vaimustus on veenev.

Bron'Arque on Rothschildide Langue­doci lipulaev, aga sellele järgneb üsna massiivne veiniarmee - Carabas, mis pole küll nii suur ja kallis kui Baron'Arque, aga võimas ja maitseküllane igatahes, loodud neile, kell gargantualik isu, ning Cadet d'Oc (ka Eestis saada) ja Rothschildi Languedoci sordiveinid.

Usutavasti hakkame Languedocist järjest enam kuulma.

Baron Philippe de Rothschildi Languedoci veinid


Baron’Arque (2005) – aroomis mentool, vürtsid, punane kirss. Maitse täidlane, rikkalik ja tuline, veidi nooruslikult karm. Selles ploomi ja arooniat. Hea arengupotentsiaaliga.


Carabas – planeeritud Mouton-Cadet’ Languedoci vasteks, aga erinevalt vanema venna praegusest minimalistlikust stiilist on täidlane ja tammine. Valge on Chardonnay – tammine, kontsentreeritud, õline, vürtsikas, aga samas värske happega. Punane (Syrah 50%, Grenache, Malbec, Cabernet Sauvignon) on rikkalik, suur ja kare. Külluslik rustikaalne vein tõhusa toidu juurde. Head mõlemad.


Cadet d’Oc – supermarketi Cadet. Neli sordiveini, jäljendab suurt Bordeaux’ venda.


Sauvignon Blanc on hästi värske ja natuke liiga happeline, Merlot ümar, ploomine ja võimas.


Pays d’Oci sordiveinid – 2007 loodud sari kaheksast sordiveinist, mõeldud nii restoranidele kui mõnesse poodi. Viognier üsna nauditav, Syrah karmivõitu.