Millest valmistada koduse pidusöömingu road? “Ikka kodumaisest kraamist,” soovitab Paenurm ja õpetab, kuidas riivitud keedumuna segada vahtulöödud vahukoorega, maitsestada soolaga ning serveerida koos värske kurgi ja suitsuheeringaga.

Teise ideena soovitab ta segada tavalisele, piima ja võiga valmistatud porgandisupile juurde vahustatud vahukoor ja serveerida külmana peenest pokaalist. Või kui näiteks hästi peeneks hakitud  heeringafilee segada vahustatud hapukoore ja hakitud värske tilliga ning lisada tilgake Viru Valget ning  tõsta see mõneks tunniks sügavkülma, saab sellestki peenest pitsist serveerituna peen vastuvõtu roog.


Aastapäeva suupisteid

Talle-rilette meresoolas küpsetatud peedi ja rõikajogurtiga

1 kilone tallekoot
150 g võid
2 sibulat
2 šalotti
1 küüslauk
1 sl tomatipastat
20 cl punast veini
1 loorberileht

1 porgand
sorts puljongit
peotäis värskeid ürte
50 g murulauku
2 peeti
100 g hapukoort
100 g maitsestamata jogurtit
jupp mädarõigast

Valmistamiseks
pruunista kuumal pannil väheses võis tallekoot ja tõsta ahjupotti. Seejärel pruunista tükeldatud porgand, sibulad, küüslauk ja lisa tomatipasta. Kuumuta 2–3 minutit, lisa vein ja kuumuta veel 2–3 minutit. Vala see kõik potti tallekoodile kaaslasteks, lisa käepärased ürdid ja puljong. Küpseta 120kraadises ahjus 1,5–2 tundi. Jahtunud liha eemalda kondi küljest ja tükelda.
Võta keedupott, pane sinna või, peeneks hakitud murulauk ja šalotid. Kuumuta pisut ja sega juurde tallelihatükid. Saadud segu rulli kilesse või küpsetuspaberisse ja seo tugevasti kinni. Pane rull kaheks tunniks sügavkülma või hoia pikemalt tavalises külmikus.

Meresoolas küpsenud peetide valmistamiseks
arvesta keskmise suurusega peetide küpsetamiseks meresoola sees 70kraadises ahjus vähemalt 6 tundi. Sellisel moel valminuna säilivad kõik parimad peedi omadused.

Kastmeks
riivi mädarõigas, sega maitsestamata jogurti ja hapukoorega. Hõõru saadud segu läbi tiheda sõela ja enne serveerimist vispelda.

Serveerimisel
lõika talle-rilette rullist umbes sentimeetripaksused viilud ja prae pannil mõlemalt poolt kergelt pruuniks. Serveeri koos peediviilude ja rõikakastmega. Roa pidulikkuse rõhutamiseks säti vaagnale veel valge redise riba sisse keeratud poolvedel munakollane ning kaunista juustuviilu ja maitserohelisega.
Juurde sobib veel ahjukartul rosmariiniga ja klaas täidlast punast veini.


Soolasiig rukkileival

Vaja läheb
siiafileed
2 väikest sibulat
2 viilu musta leiba
siiamarja

Marinaadiks
20 g arooniaid
20 g pohli
20 g suhkrut
50 ml vett
1 sl vett

Hõõru siiafilee kokku soola, suhkru ja värskelt jahvatatud valge pipraga. Lase paar tundi jahedas  tõmmata. Seejärel viiluta ja keera rulli. Keeda arooniaid ja pohli suhkru ja õunaäädikaga segatud vees 3–4 minutit. Jahuta ja valmista kannmikseris ühtlane kaste.

Puhasta sibul ja eralda kihid. Tõsta sibulalootsikud saadud marjakastmesse ja lase samuti paar tundi tõmmata.

Serveerimisel säti sobivaks lõigatud leivale kalaviil, sellele siiamarjaga täidetud marineeritud sibula lootsik.

Juurde sobib pakkuda tugeva köömnemaitsega akvaviiti.


Rostbiif vürtsika aedviljasalatiga

neljale

Vaja läheb
200 g veise välisfileed
50 g porgandit
50 g suvikõrvitsat
50 g paprikat
50 g marineeritud ingverit
soola, suhkrut
sorts kanepi- või kõrvitsaõli
lehtsalatit või salatikorvikesi (8 tk)

Küpseta maitsestatud veise välisfilee 65kraadises ahjus kaks tundi. Jahtunud liha lõika terava noaga õhukesteks viiludeks. Lõika porgand, suvikõrvits, paprika, roheline sibul ja marineeritud ingver hästi peeneks. Lisa veidi soola, suhkurt ja pisut õli. Serveerimisel võid kasutada liivataignakorvikesi või lehtsalatit. Kaunista astelpajumarjaga.

Inga Paenurm
, Vabariigi Presidendi Kantselei peakokk |
Dmitri Haljukov
, Carmen Cateringi peakokk