Statistikaameti 2017. aasta majandusaruannete põhjal tegutseb Eestis enam kui 398 trükiettevõtet, ekspordiga tegeleb nendest 121. Trükitööstuse alla kuuluvad nii trükikojad kui ka pakendiettevõtted, kelle tootmisprotsessi kuulub ühtlasi trükkimine.

Eesti põhilised eksporditurud on Soome, Rootsi, Taani, Läti ja Leedu. Vähemal määral eksporditakse Suurbritanniasse ja Saksamaale. Tugevat konkurentsi pakuvad Poola, aga ka Läti ja Leedu trükikojad. Kasvavad sektorid on pakendi- ja etikettide trükk, raamatute ja perioodika trükk on stabiilne. Reklaammaterjalide trükk on samuti kasvav, kasutusele võetakse üha uusi materjale ja tooteid, millele trükkida.

Savi sõnul on Eesti ettevõtete eelis konkurentsitihedal rahvusvahelisel turul hinna ja kvaliteedi suhte sõbralikkus. Ettevõtted pakuvad kõrge kvaliteediga toodangut konkurentsivõimeliste hindadega. Eesti edumeelsed ettevõttejuhid on teinud ka mitmeid investeeringuid moodsatesse seadmetesse ja automatiseeritud tehnoloogiatesse, muutes tootmisprotsessid efektiivsemaks.

“Eesti trükitööstus on väga paindlik ning trükikojad on valmis tegelema nii mahukate rahvusvaheliste tellimustega, kui ka klientidega, kes soovivad trükkida väikestes kogustes. Ka lojaalsete kliendisuhete hoidmine on Eesti trükiettevõtjate tugev külg. Eesti trükitööstusel on pikad traditsioonid, mille hulka kuulub näiteks raamatute trükk ja köitmine samas asukohas. Selline tootmine sobib hästi Põhjamaades populaarsust koguva isekirjastamise ehk tee-ise-oma-raamatu trendiga, mille trükitiraažid on väikesed,’’ ütleb liidu tegevjuht.

Üks Eesti trükitööstuse lisaväärtus on loodussõbralik mõtteviis. “Paljud, sh globaalsed kliendid soovivad vähendada enda n-ö ökoloogilist jalajälge ning Eesti ettevõtted on ajaga kaasas käimas, omandades mitmeid rahvusvaheliselt tunnustatud keskkonnasäästlikkuse sertifikaate, kasutades oma tootmises taaskasutuspaberit ja keskkonnasõbralikke trükivärve. Pakenditööstuses on igapäevasemaks muutumas nutikad tehnoloogiad, mis aitavad materjale kokku hoida,’’ lisab Katre Savi.

Eesti trükitööstus on väärika 400-aastase ajalooga tööstusharu, mis on suutnud edukalt kohaneda rahvusvaheliste standardite ja suundumustega, pakkudes tippkvaliteeti.

Allikad: Eesti trüki- ja pakenditööstuse liit, statistikaamet

Jaga
Kommentaarid