12.12.2008, 00:00
Et juust ei jääks veinita
Imre Uussaar maitses Páramo de Guzmáni juustu ja veini.
Kumb oli enne, kas vein või juust? Páramo de Guzmáni puhul
on asi kindel, enne oli suurepärane juust, siis modernne ja superhea vein.
Hiljuti käis maja esindaja meilgi külas. Juustuga alustas PG üle
kahekümne aasta tagasi, viimased kümme aastat on ka suurepärast
veini tootnud. Ju ei olnud piisavalt head veini nende juustu juurde, et
pidid ka ise tegema. PG pärineb Hispaania ühest kõige
nooblimast ja kallimast piirkonnast, Ribera del Duerost, mis asub Duero
jõe kallastel ja Roa linnakes ümbruses. Nagu enamik sealsetest
kuulsustest, valmistavad nad oma veini 100% Tempranillo viinamarjast, mida seal
nimetatakse Tinta Finaks.
Aga kõigepealt juustust, sest
sellest nad alustasid. Tänapäeval toodab PG 35 tonni juustu ja vaid
220 000 pudelit veini aastas.
Tootja on oma juustudega
võitnud kuulsust üle maailma. Juuste valmistavad nad
pastöriseerimata kitsepiimast, neid müüakse nii originaalses
vaakumpakendis kui ka plekist konservikarbis serveerituna koos
külmpressitud oliiviõliga. Igal juhul on juust küpsenud alati
vähemalt üks aasta. Oliiviõli-juustu laagerdatakse lisaks
vähemalt kaks kuud õlis, et see jõuaks juustu sisse imbuda,
õli on ka värvist ja maitsest tunda. Tegemist on meie
mõistes nn kõvajuustuga. Õli karbis lisab juustule
tumedat-kuldset tooni ja vürtsikust – tüümiani ja
rosmariini ning erku piprasust järelmaitsesse. Mõlemal juhul on
tegu suurepärase juustuga.
Kilogrammi hea juustu jaoks
läheb vaja seitse liitrit piima.
Aga ega meid paljast juustu ka
sööma ei sunnitud. Julgeks väita, et tegu on modernsemat stiili
veinimajaga. Siiski kasutatakse heale majale kohaselt vaid käsitsi
viinamarjakorjet ja ka inimjõul töötavat tõhusat
sorteerimisliini. Ühe esimesena maailmas võttis PG kasutusele
koonusekujulised roostevabast terasest kääritusnõud, mida mina
enne veel näinud ei olnud.
Modernsust lisab ka asjaolu, et
kasutatakse rohkelt prantsuse tammest vaate (80%), 15 protsenti tuleb
Ameerikast ja 5 protsenti Ungarist. 30 protsenti vaatidest on alati uued.
Barrica 2006
Aroomilt suhteliselt õhuke, selles tunda kerget maasikat ning vaarikat, musti metsamarju, natuke fermenti ja ka kerget tammevaadi puudutust. Vein on laagerdunud tammevaadis viis kuud. Maitselt hästi mõnusalt marjane ning pehme ja kergelt vürtsikas, kus tunda natuke vaarikat ja arooniat, kõike seda ei varjuta tammevaadi iseloom. Hea vein pehmemate juustude kõrvale või siis lihtsalt erinevate tapase või suupistevalikute juurde.
Crianza 2004
Vein on küpsenud 14 kuud tammevaadis. Aroomilt eelmisest jõulisem, tunda küpsemaid punaseid marju nagu sõstrad, tume kirss, vaarikas, maasikas ja natuke mustsõstart.
Marjad koos kergelt magusa tammevanilli, koorekohvi ja musta pipraga loovad ilusa terviku.
Maitses tunda kerget rösti, iiriskommi, kohvi, musta kirssi, arooniat, hapukaid sõstraid. Stiililt samas väga mõnusalt puuviljane. Parim nende endi oliivõlita juustuga, samuti võiks olla põnev kaaslane nii pardirinna filee kui ka roosaka lambakarree juurde.
Reserva 2001
Vein on laagerdunud juba 24 kuud vaatides. Siit tuleb juba esile selline piirkonnale omale liköörsus, piprasus, mida oli eelnevates vähem. Aroomilt tugevalt röstine, mis viitab uuele tammevaadile, kergelt ka moosine, kuhu lisandub mõõdukas tubakanüanss. Maitselt on aga vein võimas, täidlane, samas saadab seda maitse pehme ja liköörne tanniinsus, kerge tume šokolaad koos kuiva puiduse stiiliga. Vein on heas tasakaalus happe ja liköörsuse ning tamme osas. Meeldib pikk ja kuiv järelmaitse. Ideaalne kaaslane oliivõlis laagerdunud juustu juurde. Samas hea ka looma- ning lambaliha juurde, eriti hea, kui need on valmistatud pajaroana.
Raiz (eesti keeles Juur) 2003
Vein on küpsenud 17 kuud vaid Prantsuse tammevaatides. See on tootja modernseim stiilinäide. Mulle see meeldib, sest ülitammistest vana aja Gran Reservadest olen mina küll väsinud. Vein on värvuselt mustjas-tumepunane. Aroomilt natuke moosine, samas jõuline ja liköörne ning suitsune ning aromaatne. Tooni annavad tooni eelkõige mustad marjad koos tugevalt röstitud kohviubadega. Ei puudu ka must pipar. Ribera del Duero rikas pinnas on ennast täielikult sellele veinile ohverdanud. Maitse on võimas, täidlane, samas ka marjasus täiesti olemas. Järelmaitses pehmed liköörsed tanniinid ja palju puitu. Sobib tõeliselt tugevas punaveinikastmes valmistatud lamba ja uluki juurde, samuti võiks proovida aromaatsemaid pestud pinnaga juuste.
Aroomilt suhteliselt õhuke, selles tunda kerget maasikat ning vaarikat, musti metsamarju, natuke fermenti ja ka kerget tammevaadi puudutust. Vein on laagerdunud tammevaadis viis kuud. Maitselt hästi mõnusalt marjane ning pehme ja kergelt vürtsikas, kus tunda natuke vaarikat ja arooniat, kõike seda ei varjuta tammevaadi iseloom. Hea vein pehmemate juustude kõrvale või siis lihtsalt erinevate tapase või suupistevalikute juurde.
Crianza 2004
Vein on küpsenud 14 kuud tammevaadis. Aroomilt eelmisest jõulisem, tunda küpsemaid punaseid marju nagu sõstrad, tume kirss, vaarikas, maasikas ja natuke mustsõstart.
Marjad koos kergelt magusa tammevanilli, koorekohvi ja musta pipraga loovad ilusa terviku.
Maitses tunda kerget rösti, iiriskommi, kohvi, musta kirssi, arooniat, hapukaid sõstraid. Stiililt samas väga mõnusalt puuviljane. Parim nende endi oliivõlita juustuga, samuti võiks olla põnev kaaslane nii pardirinna filee kui ka roosaka lambakarree juurde.
Reserva 2001
Vein on laagerdunud juba 24 kuud vaatides. Siit tuleb juba esile selline piirkonnale omale liköörsus, piprasus, mida oli eelnevates vähem. Aroomilt tugevalt röstine, mis viitab uuele tammevaadile, kergelt ka moosine, kuhu lisandub mõõdukas tubakanüanss. Maitselt on aga vein võimas, täidlane, samas saadab seda maitse pehme ja liköörne tanniinsus, kerge tume šokolaad koos kuiva puiduse stiiliga. Vein on heas tasakaalus happe ja liköörsuse ning tamme osas. Meeldib pikk ja kuiv järelmaitse. Ideaalne kaaslane oliivõlis laagerdunud juustu juurde. Samas hea ka looma- ning lambaliha juurde, eriti hea, kui need on valmistatud pajaroana.
Raiz (eesti keeles Juur) 2003
Vein on küpsenud 17 kuud vaid Prantsuse tammevaatides. See on tootja modernseim stiilinäide. Mulle see meeldib, sest ülitammistest vana aja Gran Reservadest olen mina küll väsinud. Vein on värvuselt mustjas-tumepunane. Aroomilt natuke moosine, samas jõuline ja liköörne ning suitsune ning aromaatne. Tooni annavad tooni eelkõige mustad marjad koos tugevalt röstitud kohviubadega. Ei puudu ka must pipar. Ribera del Duero rikas pinnas on ennast täielikult sellele veinile ohverdanud. Maitse on võimas, täidlane, samas ka marjasus täiesti olemas. Järelmaitses pehmed liköörsed tanniinid ja palju puitu. Sobib tõeliselt tugevas punaveinikastmes valmistatud lamba ja uluki juurde, samuti võiks proovida aromaatsemaid pestud pinnaga juuste.