20.03.2009, 00:00
Hernes, hernes... uba
Ubade, nende kirjude kaunviljadega, on inimestel erinevad tunded –;neid kas armastatakse või ei sallita üldse. Kikerhernestest ja läätsedest rääkimata. Oma kirest nende toitvate ja kasulike viljade vastu kirjutab;lähemalt Margit Hakomaa.
Kui ma nõukogudeajal noore emana selle lõbusa lasteluuletusega
oma pisitütre varbaid lugesin ja tema meelt lahutasin, ei olnud ma veel
läätsedest ega kikerhernestest midagi kuulnud. Hernesupp
vastlapäeval ja mõni meestele saunaõlle kõrvale
keedetud soolauba olid mu ainsad kokkupuuted kaunviljadega. Nüüd
on meil saada kõikvõimalikus suuruses, värvigammas ja kujus
kaunviljalisi.
Punased, kollased, rohelised, mustad
beluugaläätsed. Kollased, rohelised ja kikerherned. Mustad, punased,
valged, või-, põldoad ja borlotioad, mis on kirjud nagu
vutimunad. Olen oma suureks rõõmuks avastanud, et NOPi pood
Kadriorus on võtnud oma valikusse ka minu lemmikud, külmutatud
noored sojaoad ehk edamameoad.
Kaunviljad jagavad inimesed kahte
leeri – tulisteks pooldajateks ja kõhutuule pelgajateks. Soomes
kutsutakse mõnel pool hernesuppi lausa “tekilennutaja
supiks”. Ja põhjusega, sest kui herneid korralikult läbi ei
küpseta ja neid harva tarvitad, võib kõht pärast nende
söömist halvemal juhul olla punnis kui hiidlase torupill
jaanilaupäeva simmanil. Minu kogemuse järgi, kes ma kindlasti nende
tuliste pooldajate hulka kuulun, harjub terve inimese organism vähemalt
enamiku läätsede ja ubadega päris kiiresti ja tekk ei hakka
öösel hõljuma, ka mitte pärast suurema koguse
söömist.
Paljudel tekib ubade puhul dilemma, kas valida
konservoad või kuivatatud oad. Kuivatatud oad on kindlasti naturaalsemad
ja odavamad, aga nende valmistamine nõuab rohkem aega. Samas
konservoad on kohe kasutusvalmis ja valmistoidu maitses ei ole peaaegu
mingit vahet. Kuna oad on hästisäilivad juba oma loomu poolest, siis
konserveerimisel ei lisata peaaegu kunagi ka säilitus- või muid
lisaaineid. Lihtsalt sool ja vesi. Ubade väärtus tervisliku toidu
hindajaile on eelkõige mineraalides, taimsetes valkudes ja kiudainetes,
mis kõik konserveerimist hästi taluvad. Nii võib väita,
et konservoad on peaaegu sama tervislikud kui kuivatatud.
Kui oled
julge katsetaja ja ei pea paljuks kuivatatud ubade-hernestega jändamist,
siis kõikide sortide puhul kehtivad samad tegevusjuhised. Valmistamise
lihtsustamiseks tasub oad-herned eelmisel päeval või hommikul
ligunema panna. Pese oad korralikult jooksva vee all läbi ja jäta
piisava koguse veega toatemperatuurile seisma. Kui sa 24 tunni jooksul mingil
põhjusel ei kasuta kõiki ubasid ära, siis säilitamiseks
keeda need läbi, muidu hakkavad need idanema või hapnema ja see ei
ole hea. Samas keedetud läätsed ja oad säilivad
suurepäraselt paar päeva külmikus. Ubasid keetes lisa sool alles
lõpus, sest sool muudab oakestad sitkeks. Happelised ained, nagu tomat
ja sidrunimahl, aeglustavad tunduvalt valmimist ning seetõttu tuleb ka
need lisada toiduvalmistamise lõppjärgus. Konservubade puhul
kogu eelnev õpetus ei kehti, neid võib enam-vähem
ükskõik millal ja ükskõik kuhu lisada.
Inspiratsiooniks ja innustuseks
;Proovi kiirelt küpsevaid;ja mahedamaitselisi punaseid ja kollaseid läätsesid suppides, lasanjes;ja karrides. Nende maitse sobib suurepäraselt kokku sibula, küüslaugu,;tomati, lillkapsa, kartuli ning kana-, lamba- ja sealihaga.
;Rohelised,;Puy ja beluugaläätsed sobivad imehästi eelnevalt küpsetatult;vokiroogadesse, suppidesse; keedetult ning sidrunimahla ja oliiviõliga;maitsestatult liha ja kala lisandiks. Maitselt sobivad kokku spinati,;rohelise sibula ja šaloti, porgandi, seente, tomati ja kalaga.
;Kikerherned,;need naljakad mammud, on väga mitmekülgsed. Peale ilmakuulsa hummuse;võib neist valmistada pirukaid, võileivakatet ja kotlette. Lisada võib;neid suppidesse, hautistesse, salatitesse. Kikerherned on maheda;maitsega ja imavad innukalt endasse teiste toorainete maitseid,;sellepärast on nendest valmistatud toit järgmisel päeval veelgi;maitsvam.
;Valged oad on imemõnusad mahedates püreesuppides ja salatites.
;Punased;ehk kidney-oad on Mehhiko toitudes asendamatud. Kuna nendes sisaldub;süsivesikute imendumist vähendavat ainet, lisan neid tihti pasta ja;riisiga söödavatele hautistele. Proovi ka oblikasupis või salatis koos;tuunikala ja päikesekuivatatud tomatitega.
;Võiubasid müüakse;meil ainult konservis. Need on rammusa maitsega ja sobivad lisandiks;linnu- ja loomaliha juurde näiteks koos võis hautatud sibula ning;peterselliga. Lihtsalt kuumuta hakitud sibulat võis, lisa oad ja;purusta ubasid veidi kahvliga. Enne laualeandmist lisa petersell.
;Mustad;oad on tuntuks saanud tänu Hiina musta oa kastmele. Erilise ja huvitava;maitsega, jahused ning konserveeritult kergelt lagunevad oad on mõnusad;köögiviljahautistes ja ka tortillade täidiseks. Sobivad väga hästi;kõrvitsa, spinati, tomati ja kanalihaga.
;Proovi kiirelt küpsevaid;ja mahedamaitselisi punaseid ja kollaseid läätsesid suppides, lasanjes;ja karrides. Nende maitse sobib suurepäraselt kokku sibula, küüslaugu,;tomati, lillkapsa, kartuli ning kana-, lamba- ja sealihaga.
;Rohelised,;Puy ja beluugaläätsed sobivad imehästi eelnevalt küpsetatult;vokiroogadesse, suppidesse; keedetult ning sidrunimahla ja oliiviõliga;maitsestatult liha ja kala lisandiks. Maitselt sobivad kokku spinati,;rohelise sibula ja šaloti, porgandi, seente, tomati ja kalaga.
;Kikerherned,;need naljakad mammud, on väga mitmekülgsed. Peale ilmakuulsa hummuse;võib neist valmistada pirukaid, võileivakatet ja kotlette. Lisada võib;neid suppidesse, hautistesse, salatitesse. Kikerherned on maheda;maitsega ja imavad innukalt endasse teiste toorainete maitseid,;sellepärast on nendest valmistatud toit järgmisel päeval veelgi;maitsvam.
;Valged oad on imemõnusad mahedates püreesuppides ja salatites.
;Punased;ehk kidney-oad on Mehhiko toitudes asendamatud. Kuna nendes sisaldub;süsivesikute imendumist vähendavat ainet, lisan neid tihti pasta ja;riisiga söödavatele hautistele. Proovi ka oblikasupis või salatis koos;tuunikala ja päikesekuivatatud tomatitega.
;Võiubasid müüakse;meil ainult konservis. Need on rammusa maitsega ja sobivad lisandiks;linnu- ja loomaliha juurde näiteks koos võis hautatud sibula ning;peterselliga. Lihtsalt kuumuta hakitud sibulat võis, lisa oad ja;purusta ubasid veidi kahvliga. Enne laualeandmist lisa petersell.
;Mustad;oad on tuntuks saanud tänu Hiina musta oa kastmele. Erilise ja huvitava;maitsega, jahused ning konserveeritult kergelt lagunevad oad on mõnusad;köögiviljahautistes ja ka tortillade täidiseks. Sobivad väga hästi;kõrvitsa, spinati, tomati ja kanalihaga.