Tervendava tee tegemine

1. Kasutage tee valmistamiseks vaid värsket, pehmet vett. Parim variant on allikavesi või siis lihtsalt filtreeritud vesi (läbi söefiltri).
2. Ärge keetke sama vett mitu korda ega pikka aega – see vähendab vee hapnikusisaldust.
3. Võimaluse korral vältige tee jaoks mõeldud vee keetmist gaasipliidil (võib tekkida kõrvalmaitse). Kuumutage vett vaid keemiseni.
4. Delikaatsete teesortide puhul (valge tee, roheline tee) laske veel pärast keematõusmist veidi jahtuda, nii et vee temperatuur oleks vaid 70–80 °C. Liiga tuline vesi lihtsalt keedab õrnad teelehed ära ja hea maitse läheb kaduma.  
5. Jälgige alati soovituslikku teepuru kogust ja tee tõmbeaega! Pikema tõmbeaja puhul muutub roheline tee tanniinide lahustumise tõttu kibedaks.
6. Lubage endale parimat jõukohast teed!
7. Võtke endale teejoomiseks aega. Enne joomist nuusutage oma teed, äratage oma meeled. Rahulikult, mõnuga teed juues hakkate maitsenüansse järjest paremini tajuma.
8. Ärge jooge põletavkuuma teed.
9. Kofeiinisisaldusega teesid pole hea juua hommikuti tühja kõhu peale. Tundke teest mõnu pärast einet.
10. Sõprade seltsis joodud teel on hindamatu lisaväärtus!

Kõik ühest põõsast

Praegused suurimad teetootjad on India, Hiina, Sri Lanka (Tseilon), Jaapan, Formosa (Taiwan), Kenya ja Indoneesia. On väga loomulik, et suurimad tootjariigid on ka suurimad tee tarbijad. Samas on tee leidnud kirglikke austajaid üle terve maailma – miljonid ja miljonid inimesed tunnevad iga päev naudingut tassikesest teest.
Rohelise tee taimedest (Camellia sinensis) valmib nii valge, roheline, oolong- kui must tee. Selle igihalja põõsa lehtedest toodetakse neid kõiki.

Valge tee on kõige kallim ja eksklusiivsem tee. Tegemist on tipmiste lehepungakestega ja mõnel puhul ka esimese kahe lehekesega, mille alumine külg on kaetud pehmete valgete karvakestega. Valget teed nopitakse vaid paaril päeval aastas, hooaja alguses. Seda teed ei fermenteerita. Tee on kõrgelt hinnatud, sest tal on enim antioksüdantseid omadusi, ta on delikaatse, maheda lillelise maitsega ja ilma herbaalse alatoonita. Tõmmis on kristalne, suhteliselt kahvatu, õrna värvitooniga. Juues mõjub väga värskendavalt! Valge tee joomiseks soovitavad asjatundjad kasutada õhukesest ja õrnast materjalist teenõusid.
Hinnatud sortidest tasub meelde jätta Yin Zhen (Silver Needles), Pai Mu Tan, China White Monkey, Le Feng Hseng.

Roheline tee on fermenteerimata tee. Teelehti on lihtsalt närvutatud, aurutatud, rullitud ja kuivatatud nii, et nende roheline värv säilib. Sel teel on eripärane, värske ja veidi suitsune lõhn ja pisut rohune maitse. Sorditi on maitsenüansid siiski väga erinevad, eriti Hiina teede puhul. Tõmmis on rohekas, kollase alatooniga. Rohelise tee joomiseks sobivad nii portselan- kui keraamilised nõud.
Hinnatud Hiina sorte:
Lung Ching on pisut vürtsika maitsega tuntud väsimuse peletaja.
Pi Lo Chun on värske ja karge eelmaitsega, mis läheb üle magusaks järelmaitseks.
Chung Hao on hõrgult jasmiiniga maitsestatud mahe tee.
Gunpowder on jõulise, täidlase maitsega tee, millest valmistatakse mitu tõmmist.
Hinnatud Jaapani sorte:
Gyokuro Asahi on sügavrohelist värvi, maheda ja sädeleva maitsega.
Sencha Ariaket iseloomustab lilleline nüanss maitses.
Matcha Uji on tegelikult pulbristatud Gyokuro, mida valmistatakse bambusvispli abil.
Oolongteed saadakse kergelt fermenteeritud teelehtedest ehk siis kääritamine katkestatakse poolelt protsessilt. Eristatakse nn rohelisi (fermenteerimise aste 12–20%) ja punaseid (fermenteerimise aste 40–60%) oolongteesid. Tuntud on nii Hiina kui Formosa (Taiwan) variandid. Oolongteede maitse on segu rohelise tee värskusest ja musta tee kangusest, kusjuures iseloomulik on kauakestev järelmaitse. Sageli on oolongteedele lisatud jasmiini-, roosi- või apelsiniõisi, mis harmoneeruvad ses koosluses ja pakuvad toreda maitseelamuse. Hinnatud sorte:
Ti Kuan Yin on värske jõulise maitsega.
Dung Ti on kergelt teravamaitseline, tõmmise lõhn meenutab pisut ristikut.

Must tee on fermenteeritud tee. Teetaime lehed on läbinud töötluse, mille käigus muutub nii lehekeste värv, maitse kui toime. Mustast teest valmistatud tõmmise värv varieerub oranžist punakaspruunini. Maitseelamused ulatuvad üsna mahedatest sortidest kuni jõuliste, tugeva karakteriga kibe-magusate teedeni välja. Oma ergutava toime poolest (sisaldab enim kofeiini) sobivad mustad teed hästi hommikuseks ja pärastlõunaseks toniseerivaks joogiks.
Enim tuntud mustad teed on:
Assami teed – need on Indias, Brahmaputra jõe kallastel kasvavad teed, mis on kuulsad oma tugeva ja vürtsise maitse poolest. Sobivad suurepäraselt hommikuseks joogiks ning neile võib lisada nii piima, koort kui suhkrut.                                                                                            • Darjeelingi tee – seda Himaalaja nõlvadel kasvavat teed kutsutakse eriti oivalise lõhna ja hurmava maitse tõttu India teede kuningannaks. Selle tee eriomadused sõltuvad korjeajast. Maheda iseloomu tõttu sobivad nautimiseks pärast lõunat. Mis tahes lisandid (suhkur, piim jms) aga rikuvad kuningliku maitse.
Tseiloni (Sri Lanka) mustad teed on tuntud merevaigukollase värvi ja täidlase, jõulise maitse poolest. Sündinud on need teed just eurooplaste maitsemeelt silmas pidades, sobides piimaga ja hommikuti või pärastlõunaseks turgutavaks joogiks magusa koogi kõrvale. Mustade teede maitse tuleb üldse kõige paremini esile, kui kasutada tee valmistamiseks ja joomiseks keraamilisi nõusid.
Klassikaline jäätee valmistatakse ka just mustast teest. Parimad on selles rollis vürtsikad, karakteriga teed (nt Assam).