Punased veinid:

Valle Dell’Acate
Cerasuolo di Vittoria Classico DOCG 2005. Viinamarjadeks Nero d’Avola 70% ja Frappato 30%, tootja asub Ragusa provintsis. Vein on värvuselt tumepunane. Aroomilt vürtsikas, kirsse, ploome. Maitselt hästi tasakaalustatud ja meeldiv tammenüanss. Toiduks sobiks kindlasti metsloomaliha, aga ka midagi kergemat, nagu kanapasta.

Sàgana
, IGT Sicilia 2005. Viinamarjaks Nero d’Avola 100%, tootjaks Cusumano Particano Palermo lähedal. Värvuselt rubiinpunane. Aroomilt kirss, must sõstar, roheline pipar. Maitselt sametine, ümar. Toiduks sobiks ­risoto ja küpsetatud liha.

Rosso del Conte
, Contea di Sclafani DOC 2004. Viinamarjaks Nero d’Avola, tootjaks Tasca D’Almerita Palermo lähedal. Sitsiilia klassikaline vein. Värvuselt rubiin, veidi violetne. Aroomis kirssi, metsamarju, münti ja tubakalehti. Maitses küpsenud marjad, väga aromaatne ja hästi balansseeritud. Toiduks sobiks metslind või enamik ulukeid.

, IGT Sicilia 2003. Viinamarjaks Petit Verdot 100%, tootjaks Maurigi ajaloolisest Piazza Armerina linnast Sitsiilia südames asuvast Enna provintsist. Väga uus veinitootja. Värvuselt rubiinpunane. Aroomis pipart ja vürtse. Maitses intensiivne vürtsikus, tugev tanniin. Serveeriks koos pasta ja vokiroogadega.

 

Valged veinid:

Tripudium, IGT, Sicilia Bianco 2006. Sisaldab viinamarju Grillo 70%, Chardonnay 25% ja Zibibbo (ehk Moscato d’Alessandria) 5%. Tootja Pellegrino – Duca di Castelmonte Marsalast Trapani provintsist. Kääritamine toimub teras- ja tammevaatides. Värvuselt kirgas, kerge roheka alatooniga. Aroomis vanilli, troopilisi puuvilju. Maitselt kerge, mahedalt mahlakas. Roogadeks sobiksid juurde mereannid ja kalasuupisted.

Cometa
, IGT Sicilia 2006. Viinamarjaks Fiano 100%, tootja Planeta Agrigento provintsis asuvast Menfi linnast. Värvuselt kerge õlekollane. Aroomis pähklit, küpseid pirne, mett. Maitselt mahlakas. Toiduks sobiks juustud ja salaami.

Pietramarina
, Etna Bianco Superiore DOC 2003. Viinamarjaks Carricante 100%, tootjaks Benanti Catania provintsist Viagrande linnast. Viinamarjapõllud asuvad Etna jalamil ja maitset mõjutab eeskätt kohalik vulkaaniline pinnas. Vein küpseb aasta roostevabast terasest vaatides ja vähemalt viis kuud pudelis. Värvuselt on vein rohekaskollane. Aroomilt meenutab õuna, ananassi ja veidi ka kollast ploomi. Maitselt kooskõlas aroomiga. Toiduks pakuks küpsetatud kala, kalarisoto või -pasta.

Dessertveinid:

Hauner Malvasia delle Lipari Passito DOC 2005. Viinamarjaks Malvasia di Lipari 95% ja Corinto Nero 5%. Marjad kasvavad Sitsiiliast põhja pool asuvatel Lipari saartel. Vein valmib rosinate pressimisel saadud mahlast ja küpseb tammevaadis aasta. Värvuselt kollane, kerge pruunika varjundiga. Aroomis tsitrusi, pähkleid, viigimarja. Maitselt magus ja rosinane.

Solacium
, Moscato di Siracusa DOC 2005. Viinamarjaks Moscato Bianco 100%. Tootja Pupillo Sürakuusa lähistelt. Värvuselt kollane. Aroomilt magus, aromaatne, virsikuid ja kuivatatud puuvilju. Maitselt magus, väga heas tasakaalus.

Ben Ryé
, Passito di Pantelleria DOC 2006. Viinamarjaks Zibibbo 100%, tootjaks Donnafugata Marsalast Trapani provintsist. Marjad pärinevad kaugel lõunas peaaegu Tuneesia rannikul asuvalt Pantelleria saarelt. Vein värvuselt merevaigukollane. Aroomis aprikoose, kuivatatud viigimarja. Maitselt pehme, magus, minu jaoks liiga magus, kuid eks paljugi oleneb maitsest. Õhtusöögil mekkisime seda veini õunastruudli kõrvale, aga kindlasti sobiksid selle veiniga ka hanemaks ja tugevamaitselised juustud.
Üldmulje Itaalia veinidest on ikka väga hea. Küll nad oma veinide turundusega jõuavad sinnamaale, et saame neid Eestis või lähiriikides maitsta. Alati jääb muidugi võimalus sõita Itaaliasse ja maitsta nende veine seal.