Meile jõudnud veinid kannavad nime Mission Hill ja pärinevad Okanagani orust British Columbia provintsist, seega läänerannikult. Kui tavaliselt viljeldakse Kanadas külmakindlaid hübriidsorte, siis Okanagani järve orus kasvatatakse põhiliselt prantsuse ja saksa viinamarju. Suved on seal soojad ja talved jäised.

Anthony von Mandli 1981 loodud veinikoda on kiiresti saavutanud üleilmse kuulsuse. Ta pruugib moodsat tehnoloogiat ja valmistab veini nii Pinot Noir'st kui Shirazist, teeb late harvest Rieslingit ja värsket Pinot Blanci.

Mission Hill valmistab kolme kvaliteeditaseme veini ja meil on nüüd saadaval Estate-seeria (esimene tase) Pinot Blanc (2001) ja Cabernet Merlot (2001).

Pinot Blanc on tõesti hea vein: täidlane ja värske. Aroomis on tuntav värske vesi, arbuus ja ananass. Maitses domineerivad tsitrused, ananass ja tikker. Veini esimesel maitsmisel läks kohe mõte Uus-Meremaa tikrisele Sauvignon Blancile.

Punane vein sisaldab lisaks Cabernet Sauvignonile ja Merlot'le ka Cabernet Franci. Tüseduse andmiseks laagerdatakse veini terve aasta tammevaadis. Aroomis leidub tumedaid marju, vürtsi ja nelki. Maitse on nõtke, mahlane, üsna õhuke, selles on vürtsi, ürte, mustsõstart ja pohla. California Cabernet'd ei sobi siinkohal kuidagi võrdlusmaterjaliks, pigem võiks veinile sugulashinge otsida kergete aga põnevate Veneto Cabernet'de seast.

Veinikasvatus pakases nõuab vaeva ja seepärast pole veinide hinnad mõistagi odavad, jäädes kauplustes ehk 150 krooni kanti. Ometi on need proovimist väärt.

Varemalt on mulle Kanadast toodud Ontario veini, mis toodetud kohalikust hübriidsordist Marechal Foch (oli selline Esimese ilmasõjaaegne Prantsusmaa marssal). Kui seda aasta aega toas veiniriiulil hoida, siis tekib pudelisse imeline 20-aastase Bordeaux' sõnnikulehk, aga maitse on õhuke ja hapuvõitu. Peaks vist Mission Hilli punase kah küpsema panema ja vaatama, mis aroomideemonid selles elama hakkavad.