Kiisandus tänapäeval
Rahvapäraselt on kiisal nüüdisajal kaks vastandlikku nimetust: ämmatapja ja peipsi forell. Esimene seletub kiiskade luuderohkusega. Teine aga nii täpilise keha ilu kui ka hea maitsega. Pidevalt meil kiiskasid ei müüda, kuid üksikutel juhtudel võib kalaturult neid siiski saada. Ehkki turukiisad paistavad muude müügikaladega võrreldes mannetult tillukestena, on nad omasugustes seas suurepoolsemate killas. Teine võimalus värskete kiiskade saamiseks on neid ise püüda. Sageli polegi vaja kiisku spetsiaalselt jahtida, ablas kala lausa ise trügib loomse söödaga varustatud konksu otsa ja nurjab teiste kalade püügi. Juba esmane kokkupuude kiisaga tõestab kätele selle kalakese kahte omadust: limasust ja torkivust. Midagi head ei tõota ei kätele ega kannatusele ka kiiskade puhastamine. Vahest just seetõttu ongi kalameeste seas enamlevinud kiiskadest supi keetmine. Leemekeeduks on vaja eemaldada vaid pea ja sisikond. Suuremaid kiisku võib ka soomustest puhastada ja fileerida, kuid see nõuab nii aega, vilumust, üliteravat nuga kui ka vastavas suurusjärgus kalu. Paraku on loo nimitegelastelt saadav toidupoolis enam kui kasin ja seda lausa mitmes mõttes. Kiiskade puhastamisel läheb kadudesse ligi pool kalade algsest kaalust. Ehkki järelejääv söödav osa on vägagi maitsev, ei paista see silma ka erilise kalorsusega. Kiisalihas on küll arvestatavalt valke (15-20%), kuid kasinalt rasvu (2-5%). Nende kahe põhitoitaine põhjal kujuneb ka sajagrammise söödava kalaportsu kalorsus, mis jääb vahemikku 80-120 kilokalorit. Nüüdisajal valmistatakse kiiskadest koduköögis peamiselt uhhaad, hautist ja vormirooga. Suurtest kiiskadest saab teha fileed, mida paneeritult või taignas praetakse. Samuti võib kiisafileed kuumas õlis krõbedaks frittida. Tasub teada, et pehmeks hautatud luudega söödud kiisad annavad meile palju kaltsiumi- ja fosforiühendeid.

 

Nädala retsept


Forelli-ceviche


neljale


• 200 g külmsuitsu forellifileed

• 1 sidruni pressitud mahl

• 1 punane sibul

• 150 g kirsstomateid

• peotäis lehtpeterselli

• 2 küüslauguküünt

• 3 sl oliiviõli

• soola ja musta pipart

• 1 tl suhkrut

• serveerimiseks röstsaia


Lõika forellifilee ribadeks. Sega kokku sidrunimahl, viilutatud sibul, neljaks lõigatud kirsstomatid, hakitud lehtpetersell, küüslauk ja oliiviõli. Lisa forell, sool, must pipar ja suhkur ning lase maitsestuda üks tund. Serveeri koos röstitud saiaga.