Vesine ja lahja
Tulutu on rohetukast rasvu otsida, neid esineb seal vaid jälgedena. Arvestada tasub sedagi, et noortes sibulapealsetes on kiudaineid suhteliselt vähe. Hilissuvistes vanemates lehtedes kiudainete sisaldus küll suureneb, kuid siis pole nad enam nii maitsvad ja süües tunduvad lausa puistena. Oma panuse sibulalehtede kuivainesse annavad ka mitmesugused mineraalid. Esmalt tuleb mainida sibulapealsete suurt kaaliumühendite sisaldust, mis küünib peagu veerand grammini sajagrammise portsu kohta. Keemilistest elementidest on rohelises sibulas veel märkimisväärselt kaltsiumi ja rauda, kuid nende elementide biosaadavus jätab soovida. Põhitoitainete vähesus peegeldub ka sibulapealsete kalorsuses. Sajagrammine lehepunt annab sööja organismile kõigest paarkümmend kilokalorit energiat. Järelikult näljatunde kustutamiseks rohelist sibulat süüa ei maksa - kogused oleksid suured, energiat saab kasinalt, rohked bioaktiivsed ühendid mõjutavad seedimist ning väljahingatav õhk omandab mõne aja pärast erilise aroomi.
Olid ajad, kus roheline sibul ja vitamiin C olid peaaegu et sünonüümid. Põhjus peitus selles, et aastakümnete eest oli rohesibul üks väheseid värskeid köögivilju, mida müüdi nii poodides kui lisati salativormis roogadele ka sööklatoitlustuses. Tegelikkuses on meie toidulaual palju teisi taimi, mis C-vitamiinisisalduselt sibulapealsed seljataha jätavad.

Vitamiiniküllus sõltub söömiskogusest
Kõnealuse vitamiini üldhulk rohelises sibulas jääb 30-50 milligrammi piiridesse sajagrammises portsus, kusjuures see näit sõltub nii sibula sordist, kasvu- ja säilitustingimustest kui leherohelise kasutusviisist. Igapäevase vitamiin C nõudlusnormi täitmiseks tuleks rohelist sibulat süüa vägagi arvestatavates kogustes ja tundliku seedimisega inimestele ei pruugi see sobida. Ehkki sibulalehed on rohelised, peitub neis meie pilgule varjatult ka karotenoide, millest osa on vitamiin A sünteesi eelühenditeks inimorganismis. Omapärase lõhna annavad sibulalehtedele lenduvad väävlit sisaldavad ühendid (allüülsulfiid, n-propüüldisulfiid ja divinüüldisulfiid). Just need ühendid panevad ka sibulatükeldaja silmad vett jooksma ning reedavad teiste inimeste lõhnameelele sibulasööjad. Samas ergutavad need ained seedenäärmete talitlust ja seedenõrede eritumist. Kaudselt lähtub viimasest ka sibula söögiisu parandav toime. Paljudel sibulas leiduvatel ühenditel on mikroorganisme hävitav mõju. See kaitse toimib tõhusalt just värske sibula söömisel.

nädala retsept


Omlett vähisabade ja sibulaga

Võrratult lihtne ja hõrk hommikusöök, kus rikkalikult rohelist sibulat ja vähisabasid. Viimaste asemel võib kasutada ka krevette või suitsukala.


kahele


• 4 muna

• 4 sl vett

• maitse järgi soola ja musta pipart

• praadimiseks 2 sl õli


Täidis:

• 4 sl hakitud rohelist sibulat

• 100 g vähisabasid soolvees

• peotäis kirsstomateid

• 25 g riivitud parmesani


Klopi kausis segamini munad, pooled hakitud sibulavõrsed, vesi, sool ja pipar. Poolita tomatid. Vala pannile õli ja kalla peale munasegu. Kui munasegu hakkab hüübima, tõsta peale nõrutatud vähisabad ja poolitatud kirsstomatid. Kata omlett kaanega ja lase hüübida veel paar minutit. Puista üle riivitud parmesani ja ülejäänud hakitud rohelise sibulaga.