25.10.2007, 00:00
Korralik kõhutäis ramadaani ajal
Islami kalendri 9. kuu ramadaan on kõikidele
muslimitele püha kuu, kuna arvatakse, et just ramadaani ajal ilmutas
püha koraan end esimest korda prohvet Muhamedile. Ramadaani aeg on iga
islamiusulise inimese jaoks enesesse süüvimise ja
järelemõtlemise aeg ning üheks ramadaani kohustuslikuks
koostisosaks on hommikust õhtuni vältav paastumine. Paastu
mõte on meenutada muslimitele nende vaeste kannatusi, kellel toidu jaoks
piisavalt raha pole, ning nii on ramadaani ajal võimalik süüa
vaid enne esimest päikesetõusu-aegset palvetamist ja pärast
seda alles siis, kui päike on juba loojunud.
Paastu lõppemist tähistavat õhtusööki iftar’it alustatakse traditsiooniliselt datlite söömisega, kuna ka prohvet Muhamed oletatavasti kunagi nii tegi. Enamik muslimitest tähistavad iftar’it pereringis, kuid ramadaani ajal korraldavad neid õhtusööke ka paljud hotellid ning seetõttu õnnestub isegi mitte-muslimil sellest traditsioonist osa saada. Iftar-õhtusööke korraldatakse igal ramadaani õhtul ja näiteks Dubais asuva Hilton Jumeirah Beachi hotelli restoran, kus mina ühel sellisel õhtusöögil osalesin, oli spetsiaalselt ramadaani ajaks muudetud araabia stiilis telgiks, kus lisaks toidule oli võimalus nautida ka kohalikku muusikat ja vesipiipu. Sealne iftar, nagu ilmselt ka kümned teised, algas külma ja kuuma mezze (eelroog) söömisega, kus huvitavamatest toitudest sain ära proovida kibehhi (bulgur-teravilja ja vürtsidega täidetud lihapallid), fattoush’i (pita-leivaga segatud aedviljasalati) ja hummuse (kikerhernestest ja seesamipastast segatud dipikaste). Põhiroana pakuti mitmekülgset valikut grillitud kana- ja lambaliha, kuid kõige ahvatlevama valiku leidsin eest magusalaualt, kust maitsta jaksasin kahjuks veel vaid lõhnaõlimaitselist roosipudingut ja suus lausa sulavat baklavat, mis on tehtud taignakihtide vahele laotatud ning siirupi ja meega immutatud eri sorti pähklitest.
Õhtusöögile pani mõrkja ning konkreetse punkti safrani ja kardemoniga araabia kohv. Tunne pärast iftar’ilauast tõusmist on üsna võrreldav jõulude-aegse prassimise tagajärgedega.
Samas on ramadaan ka heategude tegemise aeg. Üks islami viiest sambast on annetuste tegemine ning ramadaani ajal tehakse palju annetusi just toiduna. Toiduaineid kogutakse näiteks mošeedes, mis korraldavad iftar-õhtusööke vaestele ja teistele abi vajavatele inimestele. Ühte sellist õhtusööki õnnestus näha ramadaani esimesel päeval Dubais al Ghubaiba bussijaama juures. Vaatepilt oli päris muljetavaldav, kui korraga umbes viissada inimest, kellest enamik olid india päritolu võõrtöölised, otse asfaldile laiali kaetud laua ääres üheskoos päikeseloojangu tähistamiseks einet võtsid.
Paastu lõppemist tähistavat õhtusööki iftar’it alustatakse traditsiooniliselt datlite söömisega, kuna ka prohvet Muhamed oletatavasti kunagi nii tegi. Enamik muslimitest tähistavad iftar’it pereringis, kuid ramadaani ajal korraldavad neid õhtusööke ka paljud hotellid ning seetõttu õnnestub isegi mitte-muslimil sellest traditsioonist osa saada. Iftar-õhtusööke korraldatakse igal ramadaani õhtul ja näiteks Dubais asuva Hilton Jumeirah Beachi hotelli restoran, kus mina ühel sellisel õhtusöögil osalesin, oli spetsiaalselt ramadaani ajaks muudetud araabia stiilis telgiks, kus lisaks toidule oli võimalus nautida ka kohalikku muusikat ja vesipiipu. Sealne iftar, nagu ilmselt ka kümned teised, algas külma ja kuuma mezze (eelroog) söömisega, kus huvitavamatest toitudest sain ära proovida kibehhi (bulgur-teravilja ja vürtsidega täidetud lihapallid), fattoush’i (pita-leivaga segatud aedviljasalati) ja hummuse (kikerhernestest ja seesamipastast segatud dipikaste). Põhiroana pakuti mitmekülgset valikut grillitud kana- ja lambaliha, kuid kõige ahvatlevama valiku leidsin eest magusalaualt, kust maitsta jaksasin kahjuks veel vaid lõhnaõlimaitselist roosipudingut ja suus lausa sulavat baklavat, mis on tehtud taignakihtide vahele laotatud ning siirupi ja meega immutatud eri sorti pähklitest.
Õhtusöögile pani mõrkja ning konkreetse punkti safrani ja kardemoniga araabia kohv. Tunne pärast iftar’ilauast tõusmist on üsna võrreldav jõulude-aegse prassimise tagajärgedega.
Samas on ramadaan ka heategude tegemise aeg. Üks islami viiest sambast on annetuste tegemine ning ramadaani ajal tehakse palju annetusi just toiduna. Toiduaineid kogutakse näiteks mošeedes, mis korraldavad iftar-õhtusööke vaestele ja teistele abi vajavatele inimestele. Ühte sellist õhtusööki õnnestus näha ramadaani esimesel päeval Dubais al Ghubaiba bussijaama juures. Vaatepilt oli päris muljetavaldav, kui korraga umbes viissada inimest, kellest enamik olid india päritolu võõrtöölised, otse asfaldile laiali kaetud laua ääres üheskoos päikeseloojangu tähistamiseks einet võtsid.