Omanimelise kohviku saalis toimetab vilkalt perenaine Kadi Peterson. Unikaalne, vähemalt pealinnas, on seegi, et kohvik kannab omaniku nime ja on üsnagi perenaise nägu. Püsikunded on need, kes väärtustavad lihtsat, kodust ja tervislikku toitu. Petersonid ei ürita kõigile meele järele olla ega valmista keeruka nimega trenditoite. Oluline ja iseenesestmõistetav on see, et toit on maitsev. Lihtsad road valmivad ehedast ja võimalikult naturaalsest toorainest. Suvel tulevad värsked ürdid ja roheline salat kohvikusse otse naabritädi oma taluaiast, külmal perioodil peab mõistagi lootma hulgifirma maailmaavarustest hangitud rohelusele.

Kohviku perenaine tunnistab, et on harjunud kvaliteedi hoidmiseks palju ise tegema ega ole teinud järeleandmisi ka kehvematel aegadel. Igapäevane kohalolu hoiab kohviku omanäolisena. Tänulike sööjate tagasisidele toetudes sünnivad uued maitsekombinatsioonid, kuid ajatut kohvikuklassikat menüüst välja ei jäeta.

Kadi Peterson nõustus avaldama kohviku bestsellerite retseptid – soe kanasalat ürdiõlikastmega ja vahukoore-beseerull, mis on Petersonide kloon Pavlova koogist. Kuid pelgalt retseptide jagamisest ei piisa, toidus kajastub koka emotsioon – armastusega tehtud toit teeb sööjad õnnelikuks. Seda tunnet püüavadki Petersonid pakkuda.


Vahukoorerull vaarikatega

Vaja läheb

6 munavalget
250 g suhkrut
300 g vaarikaid
400 ml vahukoort
1 sl tärklist

Valmistamiseks

vahusta mikseris munavalged 150 g suhkruga. Lisa käsitsi segades 50 g suhkrut ja tärklis. Kummuta saadud segu küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile ja küpseta 160–180kraadises ahjus 15–20 minutit (olenevalt ahju eripärast). Vahusta koor viimase 50 g suhkruga ja sega juurde vaarikad.

Nüüd võta besee ahjust välja, lase veidi jahtuda, enne kui määrid beseele vahukooresegu, ning keera rulli. Söö kohe, aga ka hiljem maitseb see õrn kevadine hõrgutis imehästi.


Soe kanasalat ürdiõlikastmega

kahele

Vaja läheb

rohelisi salateid: punt jääsalatit, peotäis lambasalatit, lollo rosso’t ja rooma salatit
100 g poolkuivatatud kirsstomateid
keskmine suvikõrvits
300 g kanafileed
sorts ürdiõlikastet

Kanafilee marineerimiseks

1 osa apelsinimahla
1 osa kuiva valget veini
1 osa kanapuljongit
peotäis eri ürte

Valmistamiseks

sega kõigepealt kokku marinaad ja lase värsketel kanafileedel selles üleöö marineeruda. Meie valmistame eelmisel õhtul järgmise päeva koguse.

Ürdiõlikastmeks

1 dl apelsinimahla või mõne muu tsitruse mahla
2 dl oliiviõli
½ dl sinepit
2 sl suhkrut (olenevalt mahlavalikust)
½ tl soola
½ tl musta pipart
näpuotsaga eri ürte

Kastme valmistamiseks

mõõda valitud mahl kaussi ja lisa kõik ained peale õli. Sega korralikult läbi ja lisa peenikese joana vispeldades õli. Maitsesta sobivaks ja võimaluse korral lase tund või paar seista, aga sobib kasutada ka kohe.

Salati valmistamiseks

prae kanafileed kuumal pannil mõlemalt poolt kuldseks. Seejärel säti fileed koos suvikõrvitsa viiludega küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile ja küpseta 180kraadises ahjus 5–10 minutit. Samal ajal valmista ette salatitaldrik või vaagen. Selleks säti loominguliselt taldrikule hoolikalt pestud ja kuivatatud salatilehed. Neile omakorda tõsta peale poolkuivatatud kirsstomatid, ahjust kanafileetükid ja suvikõrvitsaviilud. Kõik see ilu piserda üle eelnevalt kokkusegatud ürdiõlikastmega.


Veinisoovitus

Kevadisele vitamiinidest tulvil salatile on ideaalseks kaaslaseks ilusa aroomiga Trebbiano di Lugana viinamarjast valmistatud Zenato Lugana Doc San Benedetto 2011 aastakäigu vein. Lugana on ilmekas näide, et üldiselt igavaks viinamarjaks peetud Trebbianot ei tohi alahinnata. Suurepärane kollakasroheka värvusega kuiv ja täidlane vein valmib Veneto piirkonnas Garda järvest lõuna pool asuvas San Benedetto viinamarjaistanduste parimatest Lugana viinamarjadest. Õrnalt tammisele veinile on omane täidlane ja meeldivalt pikk järelmaitse.