Mida läätseroog sisaldab?

• Nagu kõikides kaunviljades, nii on ka läätsedes rikkalikult valke. Alla jäävad need valgusisalduselt vaid sojaubadele. Läätsevalgud pole aga bioloogiliselt kõige täisväärtuslikumad ja neid tasuks kombineerida teiste taimsete või loomsete toiduainetega.
• Koguseliselt kõige rohkem on kuivatatud läätsedes süsivesikuid, enamik tärklisena. Arvestatavalt on läätses selliseidki süsivesikuid, mis inimese seedekulglas ei seedu. Need jõuavad lõpuks jämesooles elutsevate bakterite kätte, algab käärimine, millega kaasnevad soolegaasid ja kerged seedevaevused.
• Positiivne on, et läätsedes on rikkalikult lahustuvaid ja lahustumatuid kiudaineid, mis omakorda soodustavad seedetegevust ja aeglustavad veresuhkru taseme tõusu suhteliselt pikale ajaperioodile.
• Läätseroog tekitab kiiresti täiskõhutunde.
• Rasvu on läätsedes alla protsendi.
• Mineraalühenditena on läätsedes ohtralt kaaliumi, fosforit, mõnevõrra vähem aga magneesiumi. Läätsed ei tule arvesse kaltsiumi- ega naatriumiallikatena, sest neid leidub läätses minimaalselt. Viimane väide ei pruugi samas kehtida läätsetoitude suhtes!
• Mikroelementidest paistavad läätsed silma raua-, tsingi-, vase- ja seleeni- (sõltub kasvupinnasest) sisalduse poolest.
• Vitamiinidest on läätsedes B-rühma vitamiine, kusjuures esile tuleb tõsta eeskätt foolhappe suurt sisaldust. Tervisliku toitumise seisukohast pakuvad huvi läätsedes leiduvad isoflavoonid. Korrapärane isoflavoonirikka toidu söömine on naistele soodne nii menopausiaegsete kui -järgsete probleemide leevendamisel. Põhjus on selles, et isoflavoonid matkivad nii struktuurilt kui ka biotoimelt naissuguhormoone.