Kui vastaja ei tea, võiks ulatada õllekõrre. Ettevõtte moto on ingliskeelne ja kõlab nii: „We can. We will. Just be the best.”

Veel üks õlekõrs? Ettevõte on peaaegu katkematult töötanud aastast 1934 kuni tänapäevani ning teinud seda ühes kohas – Tallinna kesklinnas.

Kes teab, on Eesti tugevatest ettevõtetest hästi informeeritud. See on LTH Baas AS. Ettevõtte tegevusalaks on laevade ehitamine ja remont.

Kõige olulisemad on töötajad

Ettevõtte tutvustamisega alustab juhatuse esimees Aleksandr Maljugin (70), kes on seal töötanud 45 aastat. Aastal 1971 tuli ta enne TPI lõpetamist laeva jõuseadmete inseneri-mehaaniku erialal praktikandiks. Kakskümmend aastat hiljem, Eesti Vabariigi taasloomise ajal, sai temast ettevõtte juht. Praegu võib LTH Baasi nimetada ka pereettevõtteks, sest selle tegevjuht on Anton Maljugin (39), Aleksandri poeg. Uhkusega näitab isa poja ärijuhtimise doktorikraadi tõendavat diplomit Kingstoni ülikoolist ning poja fotot selle juures. „Ise pildistasin,” märgib ta.

Aleksandr Maljugin rõhutab ettevõtte jaoks olulisi väärtusi. Esmalt lugupidamine oma töötajate suhtes – ilma nendeta poleks ettevõtte edu võimalik. „Juhtimine on oluline, aga ettevõtte suurim väärtus on tema töötajad,” sõnab ta. Praegu on LTH Baasi töötajaskond pidevas suurenemises, lähiaja plaan on viia töötajate arv tuhandeni.

Noorimad töötajad on praktikandid kutse- ja kõrgkoolide esimestelt kursustelt. Ettevõtte vanim töötaja on 82-aastane ning tema tööks on kvaliteedi kontrollimine. Maljugini kabinetis on ettevõtte album, kus on sissekanded alates 1947. aastast – väärikate töömeeste fotod ja nende saavutuste kirjeldused. „Hindame väga nii vanemate töötajate elukogemust kui ka nooremate tulijate ajakohaseid teadmisi ja innovatiivsust,” selgitab juht.

Eesti üle uhked

Järgmise olulise väärtusena rõhutab Aleksandr Maljugin uhkust Eestimaa üle. „Me tegutseme üle maailma, aga rõhutame alati, et oleme Eesti ettevõte. Ja kui võimalik, kasutame oma tegevuses Eestis toodetut,” ütleb ta. Just praegu on valmimas ettevõtte uued kontoriruumid, mille ilus ja ergonoomiline mööbel valmis Standardi meistrite käe all.

Meie vestlus toimub vaheldumisi eesti ja vene keeles, nagu toimub ka töö LTH Baasis – eesti, vene ja inglise keelt räägivad kõik töötajad, osa neist ajavad tööasju ka saksa ja prantsuse keeles. „Keeleprobleeme meie ettevõttes pole,” kinnitab juht.

Ettevõtte väärtuste hulka kuulub ka toetumine oma rahale. LTH Baas on 100% Eesti kapitalil tegutsev ettevõte, millel pole laene ega liisinguid.

Aleksandr Maljuginiga vesteldes ilmneb, et see Uuralites sündinud ja kümneaastase poisina koos vanematega Eestisse kolinud mees on osanud meie keerulise ajaloo ühe ilusa žestiga lahti selgitada. Nimelt on LTH Baas toetanud Jumindas asuva mälestusmärgi loomist – ühes paigas meenutatakse maailma ohvriterohkemas merelahingus uppunud laevu, nii venelaste kui ka sakslaste omi. Juminda mälestuskivi foto kaunistab väärikalt ettevõtte nõupidamisruumi.

Toetust jagub LTH Baasil mujalegi. Toetatakse lastekodulapsi, merendusteemalisi ajakirju ning Tallinna loomaaia jääkarusid. Viimase valiku taga on Aleksandr Maljugini lapselapsed.

Scrubber’i paigaldamine kruiisilaeval 2017. a suvel

Unikaalne ka maailma mastaabis

Et LTH Baas AS on Eesti mastaabis unikaalne ettevõte, on selge esimese kümne minuti jooksul. Aga mis teeb ettevõtte unikaalseks kogu maailmas? Sellele küsimusele aitavad vastuseid leida laevaehitusinsenerid Artur Saaliste ja Tanel Soa, projektidirektor Grigori Gvozdovski, tootmisdirektor Valentin Bratkov ning müügijuht Kristo Vaino.

Esmalt haare. Ettevõtte peakontor asub Tallinnas, kuid LTH Baasi alalised esindajad on Saksamaal, Prantsusmaal, Itaalias, Rumeenias ja Norras. Töölähetused aga võivad viia LTH Baasi inimesi kuhu tahes maailmas – just sinna, kus parajasti on nende klient. Reageerimine on ettevõttes ülikiire – tuleb inimene hommikul kella üheksaks tööle, kuid üllatusena võib ta juba tund hiljem astuda lennukisse – Miamist tuli väljakutse.

LTH Baas teeb väga erinevaid töid, mida laevade ehituse, remondi, tehnilise ümber-
ehituse ja ajakohastamise juures vaja võib minna. Võimalikud on ka n-ö võtmed-kätte-lahendused, kus LTH Baasi insenerid ja spetsialistid analüüsivad tellimuse täitmise võimalusi, tutvustavad analüüsi tulemusi tellijale, loovad projektid ning teostavad kõik tööd.

Väga oluliseks peetakse kliendi aja ja raha säästmist. Seepärast tehakse enamik töid sõitval laeval, mitte ei kutsuta laeva dokki seisma, kuni vajalikud tööd tehtud saavad. „See eeldab väga kõrget ohutustaset kõikide tööde teostamisel – suurel kruiisilaeval puhkust nautivad tuhanded inimesed ei saa kunagi teada, et nende sõidu ajal läbis laev olulise parenduskuuri,” selgitab projektidirektor Grigori Gvozdovski.

Müügijuht Kristo Vaino meenutab olukorda, kus kahe sarnase laeva samad tööd telliti korraga LTH Baasilt ja ühelt nende konkurendilt. Tööde maht oli sama, kuid kui konkurendil kulus aega üksteist ja pool kuud, said LTH Baasi töötajad hakkama kaheksa kuuga. Aega rahasse arvestades on selge, millist ettevõtet kasutades klient võitis.

Logistika ja läbimõeldus

LTH Baasi iseloomustab tehtavate tööde väga kõrge läbimõeldus. Võimalikult palju eeltöid tehakse ära Tallinnas, oma ettevõtte moodsates tsehhides – seetõttu läheb merele töid tegema ainult väike grupp inimesi. Laevafirma jaoks tähendab see rohkem vabu kajuteid, mida saab põhieesmärgil välja müüa. Vestlusringis olevad juhid toovad välja, et nii on võimalik säästa kümnetes tuhandetes eurodes kliendi raha.

Veel üheks LTH Baasi suureks eeliseks on sõltumatus. Koostööd tehakse paljude erinevate tootjafirmadega üle maailma, kuid ühegagi neist ei olda n-ö abielus. Klient saab ülevaate eri kaubamärkidega pakkumistest koos analüüsiga – mida on soodsam osta, mida soodsam paigaldada, mis võtab vähem ruumi ...

Ettevõtte igapäevaelus võib ette tulla olukordi, kus töö toimub korraga mitmel laeval mitmes erinevas maailmajaos. Peakontori logistikute ülesandeks on sellisel juhul töötajate ja tarnete liigutamine näiteks Austraalia ja Alaska ning Euroopa ja Singapuri vahel. Ettevõte panustab innovatiivsetesse infotehnoloogiavahenditesse, et maailma eri otstes töötav meeskond võimalikult efektiivselt suhelda ja infot vahetada saaks.

Tugev ekspordivõimekus

Nagu öeldud, 90% LTH Baasi tellimustest tuleb väljastpoolt Eestit. Teades, kui olulised on Eestile ekspordivõimekusega ettevõtted, tekib kohe küsimus – kas LTH Baasi eksporditegevust on toetanud ka meie riik.

Vastus on jah. Ettevõtte juhtkond kiidab koostööd EAS-iga. Tänu nende toetusele on aastaid osaletud maailma suurimal merendusmessil SMM Saksamaal Hamburgis. Seal kohtuvad kliendid, tarnijad ja paigaldajad kogu maailmast ning tänu EAS-i toetusele on LTH Baasil seal alati olnud esinduslik stend.

Eestis teeb LTH Baas tööd nii Tallinna kui ka Sillamäe sadamas. Tänulike klientide hulka kuuluvad Tallink ning mitmed riigiasutused, kellele osutatakse teenuseid riigihangete täitmisel.

Koostöö ülikoolidega

Haridus on LTH Baasi juhtkonna jaoks väga oluline teema. Tihedat koostööd tehakse nii Tallinna Tehnikaülikooliga liitunud Mereakadeemiaga kui ka Soomes asuva Aalto Ülikooliga, kust tulevad laevaehitusinsenerid on konkurentsivõimelised üle maailma. Neli neist töötab LTH Baasis.

Tanel Soa märgib, et Soomes on tööstusharidus väga kõrgel tasemel ning praktika viib õppurid maailma kõige tugevamatesse firmadesse. Teadmiseks – TTÜ-l ja Aalto Ülikoolil toimib ka tudengite ja magistrantide vahetus ning Eesti maksab tulevastele tipptasemel inseneridele õppimise ajal korralikku stipendiumi.

Tootmisdirektor Valentin Bratkov annab ka ise TTÜ-s loenguid, tema erialaks on tööohutus ja keskkonnakaitse. Mõlemad teemad on ka LTH Baasi tegevuses äärmiselt olulised ning ettevõte investeerib neisse pidevalt. Vajaduse selleks tingib nii töö sõitvatel laevadel kui ka ettevõtte asukoht Tallinna kesklinnas.

Lisaks praktikantide kaasamisele ning ise tudengite õpetamisele toimib LTH Baasi ja ülikoolide vahel ka teadus- ja arendustegevuslik koostöö. Taas on üheks äärmiselt oluliseks märksõnaks keskkonnakaitse – nõuded laevaheitmete väävlisisalduse kohta on ranged ning LTH Baas paigaldab laevadele spetsiaalsed scrubber’id (heitgaasipesurid), mis vähendavad vääveldioksiidi merre sattumist.

Meeldiv tööõhkkond

Jääb veel mainida, et üks esimesi tervitajaid ja viimaseid ärasaatjaid LTH Baasi külastuselt oli armas väike koer – tegu on lemmikloomasõbraliku kontoriga, kus pere neljajalgsed sõbrad võivad kaasas olla, kui tahavad näha, mida nende inimene tööl teeb. Au sees on ka akvaariumikalad – tippjuhi kabinetist on värvilistele kaladele hea vaade.

LTH Baas hindab kõrgelt oma töötajate head füüsilist vormi, mis on teadupoolest ka tasemel mõttetöö aluseks. Ettevõte toetab nii erinevatel maratonidel ja muudel spordiüritustel osalemist kui ka regulaarseid treeninguid.

Ja nagu ütleb personalijuht Pille Järvekald: „Ettevõtte töötajaskond lähtub alati põhimõttest, et ei ole olemas probleeme, on väljakutsed ja neid väljakutseid lahendatakse, naeratus näol ja sära silmis.”

Jaga
Kommentaarid